Se apropie cu pași repezi sfârșitul anului și parcă am vrea să înghesuim în cele câteva zile rămase toate lucrurile pe care n-am reuşit să le finalizăm de-a lungul celor 12 luni. Facem liste și bilanțuri și ne gândim aproape dezamăgiți unde s-au scurs cele 365 de zile, apoi tragem aer în piept și facem planuri mărețe pentru următorul an.
Și uite așa, vrând - nevrând se adună o grămadă de chestii de rezolvat, de cumpărat, de aranjat. Apoi ne uităm din nou la calendar și de parcă asta n-ar fi suficientă depresia de final de an, se declanșează un alt simptom - cel al freneziei cumpărăturilor - și începem să cumpărăm, și cumpărăm mult, de parcă ar fi sfârșitul lumii, cumpărăm haotic, iar în toată nebunia asta uitam ce e mai important - esența acestei perioade a anului și semnificația unui cadou, căci un cadou nu e un obiect pur și simplu, un cadou înseamnă suflet, înseamnă emoție, înseamnă bucurie. De câte ori nu te-ai gândit oare la cel mai frumos cadou?
Fiecare vârstă are cel mai frumos cadou al ei, iar în fiecare an, indiferent de vârstă, așteptăm să fim surprinși de undeva cu un cadou neașteptat. Că e vorba despre Moșu, de părinți, de colegi, de iubit/iubită, de copii, de prieteni sau (de ce nu) chiar de noi înșine, cu toții căutam bucuria în astfel de momente. Și dacă tot am pomenit de momente, consider că acestea sunt în realitate cel mai frumos cadou - momentele alături de cei dragi. Dar poate n-ar strica să includem în rezoluțiile pentru anul viitor pe lângă obiective personale, cele mercantile și nelipsitele obiective profesionale, și ceva mai mult timp dedicat celor dragi, mai mult timp petrecut alături de ei și cât mai multe experiențe noi împreuna.
Momentele petrecute cu familia (restrânsă sau extinsă, cea formală sau cea de suflet) sunt de neînlocuit și cele la care ne întoarcem cu drag, cele din care ne luam doza de energie, cele care ne aduc zâmbetul pe buze. Așadar în anul care vine propune-și să te bucuri mai mult de toate lucrurile bune care ţi se întâmplă și mai cu seamă fă-le să se întâmple. Rețeta e mai simplă decât crezi. Uite câteva indicii (cu sigurață mai poți adăuga și tu câteva):
Diafilm night |
Fi prezent 100% și pune deoparte telefonul, contul de Facebook, Instagram și Whatzup-up și fi acolo - oferă-le timp celoralţi, ascultă-i când vorbesc şi împărtășește din poveștile tale. Una dintre amitirile cele mai dragi ale copilăriei mele de început de ani '90 sunt acelea când "se lua curentul" și stăteam toți patru (eu, fratele meu, mama și tata) în sufragerie, iar tata, folosindu-se de lumina de lumânare ne distra cu umbre pe pereți în formă de cățel, iepurași, fluturi și bineîntes țesea povești fantastice în jurul lor. Mai mai că ajunsesem să îndrăgim penele de curent. Amintirea acestor momente m-au inspirat să îl surprind pe frati-miu cu un cadou inedit - un proiector pentru diafilme și o colecție de role cu poveștile copilăriei. Bineînțeles că s-a lăsat cu o seară întreagă de povești proiectate pe perete și amitiri din colecția "cum eram când eram mici?"
Carte personalizată |
Găseşte-ţi timp să scrii mesaje personalizate pentru fiecare om drag din viața ta sau care în anul ce tocmai se încheie a jucat un rol esențial pentru tine. Mulțumește-le și arată-le cât de mult îi apreciezi. O poți face prin intermediul unei epistole scrisă de mână sau poți alege o carte cu personalitate, adică un foto-album cu mesaje personalizate și poze din momentele care definesc relația voastră. Eu am adunat într-un astfel de album cele mai dragi amintiri ai primilor șapte ani de relație și mi-am surprins prietenul într-o duminică dimineață - ocazia? No-special -ocasion-Sunday sau mai neaoș spus Duminica-în-care-nu-sărbătorim-nimic (e o sărbătoare pe care v-o recomand).
Un alt exercițiu interesant și o metodă win-win de a evita aglomerația din magazine în căutarea cadourilor, de a petrece timp alături de prieteni și de a recupera întâlnirile ratate de peste an, de a vă simți bine împreună este să organizezi la tine o seară împreuna - puteți viziona filmele care vă plac sau vă puteți amuza de pozele din copilăria/adolescența fiecăruia, vă puteți delecta cu boardgames sau de ce nu puteți organiza un atelier ad-hoc de ornamente de Crăciun pentru ca mai apoi să decorați bradul împreuna sau de gătit rețetele proprii. Nu uitați să (vă) surprindeți cele mai amuzante, fericite sau de creativitate maximă momente.
Dar nu uita să fi generos cu tine - Oferă-ţi 24 de ore ţie și fă lucrurile de care iureșul activităților curente te-a ținut departe - citeşte, plimbă-te, sări cu parașuta, mergi la masaj, umblă brambura pe străzi, sau orice alt lucru te bucură și după care ai tânjit tot restul anului. Pe mine aleg să mă răsfăț cu câte o zi fără tehnologie - fără televizor, telefon, laptop, card și e surprinzător de revitalizantă. Cel mai drag mi-a fost ajunul Crăciunului de acum câțiva ani petrecut plimbându-mă pe străduțele pustii din București (căci toată lumea era la cumpărături și în vria pregătirilor - povestea o găsiți aici)
Cu astfel de alternative în tolba secretă, cu siguranță și anul acesta voi evita cadourile "de-a gata" propuse și propuse de brandurile cunoscute, precum și tradiționalele coșuri cu cadouri (mai mult sau mai puțin) gourmet din marile lanțuri de supermarket-uri în detrimentul unui cadou personalizat. Alegeți să oferiți experienţe în loc de lucruri tuturor celor dragi. Iar dacă nu vă simțiți nici gazda perfectă, nici cel mai inspirat scriitor, cel mai bun artist hand made și preferați ofertele marilor magazine, am o soluție și pentru voi - orientați-vă spre cadouri personalizate pentru fiecare destinatar în parte, faceți achiziția cu gândul la ei și la reacția pe care vă doriți să o aibă și mesajul pe care vă doriți să îl transmiteți. Doar știți cum se spune "nu contează cantitatea, ci contează calitatea", iar când pui suflet, orice cadou capătă o aură magică.
Așadar, cel mai frumos cadou e de fapt timpul pe care îl investești în alegerea cadoului perfect.
Așadar, cel mai frumos cadou e de fapt timpul pe care îl investești în alegerea cadoului perfect.
No comments:
Post a Comment