meniu

Sunday, November 10, 2019

Vreau o fericire ca afară - kalsarikannit

Sursa - Pinterest
Intr-o dimineață de weekend leneș, răsfoiam o revistă rătăcită prin dorimitor, iar privirea mi-a căzut peste un titlu scris cu litere mari și colorate "Topul celor mai fericite țări în 2019" și peste pozele ce ilustrau articolul cu pricina - fețe zâmbitoare, interioare de locuințe în culori plăcute, multă verdeață și copii jucându-se liberi cu animăluțele de companie. Mi-am luat ceașca de cafea cu lapte, am luat revista și am început să citesc, dar gândul meu încolțise deja o întrebare - oare de ce avem nevoie ca să fim fericiți? și ce ne ajută să revenim la această stare, dacă mediul ne strică zen-ul?

Cei mai mulți dintre noi, conștient sau nu, reacționam la stimuli vizuali și asta ne ajută să ne menținem echilibrul interior. De aceea ne petrecem timp personalizând locul în care ne petrecem majoritatea timpului - fie acasă sau la birou, iar în funcție de energia pe care ni-o oferă avem tendința de a petrece cât mai mult timp în acel spatiu. 


De câte ori nu vi s-a întâmplat să pierdeți noțiunea timpului într-o cafenea doar pentru că vă conferă o stare de bine sau să căutați un spațiu care să vă inspire și astfel să terminați mai repede și cu succes un proiect care vă dădea bătăi de cap. Ne înconjuram de lucrușoare care ne dau o stare de bine sau dimpotrivă, le îndepărtăm pe cele care ne fac să ne simțim inconfortabil. De la redecorarea casei la interior sau exterior, la fascinația pentru artă și estetică, toate fac parte din activitățile care ne recomandă ca fiind ființe atrase de aspect. 

Starea de bine este direct influențată de mediul în care locuim, de aceea este esențial să avem grijă de tot ce ne încojoară. Cu alte cuvinte, un mediu curat sau locuri și lucruri frumoase ne ajută să avem mai multe emoții pozitive, precum și un echilibru interior, acompaniat de calm, entuziasm, mulțumire și chiar mai multă siguranță și încredere în forțele proprii. De cealaltă parte, locurile neîngrijite și murdare sunt asocitate cu stări de anxietate, nesiguranță și lipsă de încredere și influențează perpetuarea emoțiilor negative. Nu suntem atenți de fiecare dată, însă vom resimți starea de bine pe care clădiriile din jur și interiorul celor în care ne petrecem timp ne-o oferă, iar aceasta își va lasă amprenta asupra calității vieții noastre.

Revenind la articolul pe care îl citeam, constat cu o oarecare surprindere că în vârful piramidei este o țară nordică, pe care noi o asociem deseori cu griul, cu frigul, cu ordinea excesivă și austeră, cu rigiditatea - Finlanda, iar noi popor cald și primitor, înzestrat cu atâtea bogății și climă blândă suntem abia pe locul 48 la fericire. Păi cum așa? Frigul te face fericit? 

Ei bine nu frigul, ci reacția ta la frig și modul în care alegi să te împrietenești cu el și să își faci bârlogul cât mai primitor, iar pe frig să îl ți departe. Poți începe în primul rând cu o analiză a ceea ce ai acum - în termeni de specialitate îi spune termoviziune și de ajută să vezi dacă ai pierderi de căldură în locuință. Într-o tara cu o temperatură medie de -5 grade în sezonul rece așa cum e Finlanda, nu prea te poți risca să arunci cu căldura pe fereastră. Iar cum iernile nici la noi nu sunt prea prietenoase în ultima vreme, izolarea casei sau a biroului devine necesară.

O analiză completă înseamnă obținerea unui certificat energetic care să țofere informații importante despre performanța energetică a locuinței. Imobilele încadrate în clasa energetică A prezintă cel mai scăzut consum de energie, crescând până la clasa G, cu cel mai ridicat consum. Cu cât locuința ta se încadrează într-o clasă mai apropiată de A, cu atât cheltuielile aferente cu întreținerea acesteia vor fi mai mici și confortul mai ridicat. 

Finlanda a introdus obligativitatea certificatelor energetice din 2008, după înainte implementase o serei de alte măsuri pentru creșterea confortului în locuințe și în spațiile de lucru. Noi abia am aflat de ele in 2013, dar totul are un început și zic să ne păstram starea de bine.

Unde mai pui că finlandezii, în fericirea lor au inventat un cuvânt kalsarikannit  (pronunțat cal-sar-y-cuhn-eet) și care definește sentimentul acela pe care îl ai atunci când stai singur în casă, în cea mai confotabilă ținută ( chiar și lenjerie intimă daca asta te face fericit) la un pahar sau mai multe...tu și cu tine, iar toate celelalte planuri de socializare anulate. E de la sine înțeles că pentru asta ai nevoie de o casă călduță, de o atmosferă plăcută și liniștită, izolată de orice zgomote ambientale exteriare. Pai no fi ăsta weekendul meu kalsarkannit mult visat despre care nu știam că se numește așa? Unde mai pui că sună de-a dreptul exotic și ar putea semăna ceva invidie printre cunoscuți - Buna! Ce faci weekendul ăsta? Mă bucur de o experiență kalsarkanni. 😅

Așadar, pentru a urca măcar câteva trepte în clasamentul celor mai fericiți planetari e necesar nu doar să sperăm la veniturile nordicilor, să eliminam orele petrecute peste program și să ne distram mai mult, ci putem face mai mult cu mult mai puțin - adică să avem grijă de mediul care ne înconjoară. Să îl personalizăm, să îl ajutăm să ne ofere o temperatură constantă fără variații mari și fără pierderi semnificative, să investim în noi și în timpul dedicat nouă.

În final vă doresc un kalsarikannit prelungit tuturor!

No comments:

Post a Comment