meniu

Friday, November 8, 2019

Pe cont propriu sau agentie de turism?

Planificarea vacanței ne dă tuturor bătăi de cap. Sunt puține cazurile pe care le cunosc de călătorii impulsive, fără niciun minim de pregătire, fără scrolat pe net cu ochii pe poze cu destinația aleasă, fără verificat oferte și comparat prețuri, fără citit articole despre locul ales, fără consultarea site-urilor dedicate. În acest context se întâmpla frecvent ca printre primele întrebări ce apar atunci când ne pregătim urmatoarea vacanță să fie inevitabil și - Pe cont propriu sau agentie de turism? Și pe cât de simplu pare răspunsul la prima vedere, pe atât de multe polemici, gândiri și răzgândiri poate provoca. Opțiunile sunt multiple, la fel și avantajele și dezavantajele pentru alegerea uneia dintre alternative. 

Suntem diferiți și avem așteptări diferite, de aceea trebuie cântărite toate variantele și aleasă opțiunea care vi se potrivește cel mai bine. Iar dacă în cazul călătoriilor în afara țării diferența o face în primul rând destinația aleasă, accesabilitatea, stilul de călătorie și (poate) și anturajul, în cazul călătoriilor în țară lucrurile se complică.

De ce? Pentru că e un mediu mai familiar, pentru că "știm cum merge treaba", pentru că e mai comod așa...și totuși fiecare din cele două alternative vine cu plusuri și minusuri. Deși în genere suntem fanii declarați ai călătoriilor pe cont propriu, de-a lungul timpului noi am experiementat diferite variante, așa că vă las mai jos o serie de argumente pro și contra, și cine știe, poate la următoarea vacanță încercați ceva nou. Așadar Agenția de turism sau Do-It-Yourself?
Începem cu avantajele agenției de turism:
  • este de mare ajutor persoanelor care vor să scape de grija organizării și se adresează persoanelor care nu doresc să piardă timp cautand și comparând zeci de oferte de cazare, transport, itinerar
  • ai o estimare (aproape) exactă a bugetului fără teama unor cheltuieli suplimentare excesive (exceptie sunt bineînteles cheluielile personale), iar uneori, poți beneficia de servicii bonus
  • traseul este bine pus la punct, rodat cu zeci de grupuri și ai siguranța că atingi toate obiectivele de interes și că toată lumea are interesul ca programul să fie respectat
  • itinerariul poate include obiective pe care le poți vizita doar cu grupul sau chiar locații care nu sunt deschise în mod curent publicului larg, însă e o facilitate oferită agenției
  • de cele mai multe ori beneficiezi de un ghid, însoțitor de grup sau de sfaturi în ceea ce privește călătoria
  • siguranța ta este responsabilitatea agentiei și în cele mai multe dintre cazuri în rezolvarea oricărui incident neprevăzut se implică reprezentantul agenției
Pe de altă parte, varianta custome-made îți oferă:
  • flexibilitate - în alegerea datei plecării, a traseului, a timpului petrecut la fiecare obiectiv în parte, 
  • posibilitatea alegerii unei variante mai reduse de buget și un control mai bun asupra finanțelor, nu mai plătești la rezervare, ci la fața locului
  • îți stabilești singur traseul și poti face oricând modificări, în funcție de condițiile de la fața locului, de dispoziție sau de oportunitățile noi care se ivesc
  • te ajută să afli mai multe despre locurile și lucrurile care te interesează din cele incluse în traseu, eventual să le privești dintr-o altă perspectivă decât cea comercială și ultra promovată. E asemeni unui exercițiu de dezvoltare personală și cultură generală
  • poți îmbogății programul cu experiențe pe gustul tău și poți profita de oportunitățile apărute din senin (un spectacol/concert inedit, un localnic care povestește lucruri neștiute despre vremuri de mult apuse, o cafenea cochetă în care să lenevești după pofta inimii)
  • posibilitatea de a negocia la fața locului, de a renunța la servicii sau de a solicita discount-uri sau upgrade-uri dacă  lucrurile nu merg în direcția așteptată.

Avantaje sunt de ambele părți și așa cum spuneam stilul de călătorie poate cântări foarte mult în alegerea fiecăruia. Iar ca lucrurile să fie echitabile și comparabile așadar redau în continuare două experiențe personale la fel de dragi, în doua locații ultra cunoscute și vizitate - Sinaia și Mamaia. Sunt convinsă că la final le veți privi cu alți ochi.

Weekend la munte prin agenția de turism - cazare Valea Prahovei

După o perioadă destul de agitată la birou și extrem de încărcată, când am dat peste oferta de cazare și prezentarea hotelului amenajat în fostele grajduri regale de pe Domeniul Peleș am zis că asta e răsfățul de care aveam nevoie. De ce tocmai aceasta alegere? Pentru că vroiam să fie relativ aproape de București, la munte, într-o zona în care să ne deconectăm de agitația urbană, să avem ce vizita și pe unde să ne plimbam, în mijlocul naturii. Cât despre hotel - aceasta a fost cireașa de pe tort - ne-a atras design-ul exterior, perfect în ton cu zona de munte, cu arhitectura celorlalte clădiri de pe domeniu de la Peleș, cât și povestea legată de pasiunea Reginei Maria pentru călărie. 

Am apreciat in mod deosebit că proprietari au păstrat, chiar si dupa modernizarea spatiului, elemente care amintesc de vechea destinatie a spatiului: usile duble ce dau inspre curtea interioara amintesc de intrarea in grajduri, stalpii cu silueta unui cap de cal, din interiorul restaurantului, etc.

Faptul că am ales o oferta integrată din partea agenției de turism ne-a scutit nu numai de grija cazării, dar a venit la pachet cu mesele asigurate și cu un tur ghidat al celorlalte puncte de interes de pe domeniu, iar bonus de bun - venit cu transferul din București la Sinaia. Ne-am simțit răsfățați și deconectați de la grijile de peste săptămâna, suficient cât să ne încărcam bateriile.


Weekend la mare pe cont propriu - cazare Mamaia

După mulți ani de plimbari externe ne-am decis să ne reîmprietenim cu litoralul românesc și am ales să petrecem un weekend la mare și am găsit o cazare decentă și fără fițe la Mamaia (da, știu că poate părea incredibil, dar există așa ceva. Trebuie doar să cauți bine). Weekendul a început vineri dis de dimineață cu răsăritul văzut de pe autostradă, astfel încât să ajunge cât mai repede, să evitam aglomerația specifică sezonului și să ne bucuram de cât mai mult de birza mării. Vinerea ne-am petrecut-o pe plajă liniștită încă, înainte de sosirea turiștilor de weekend, iar seara am privit apusul și  ne-am delectat cu un pahar de vin de inspirație franțuzească pe terasa unei dintre cele mai frumoase podgorii și crame pe care le-am vizitat pe la noi. Sâmbătă deja ne ardeau tălpile să explorăm împrejurimile - așadar am ajuns la Adamclis, unde am vizitat complexul monumentului triumfal Tropaeum Traiani și am stat de vorbă cu d-nul Enea, ghidul locului, un bătrân sfatos și dornic să povestească despre locul pe care în păstorește de atâta timp. Ultima zi am dedicat-o cetății medievale de la Enisala. 

Bineînteles că ne-am întors nebronzați, dar plimbați și mai bogați cu povești dobrogene mai puțin cunoscute și cu un alt mit demontat - cazarea la Mamaia nu înseamnă nepărat plajă, cocktail-uri, cluburi și mofturi. E suficient să faci o mini documentare și să rămâi deschis la oportunități, fără constrângeri de ore de masă sau restricții de restaurant, fără limitarea la un anumit traseu și liber să alegi experiențele care de fac fericit.

Așa-i că ați crezut că weekendul la Mamaia este cel cofortabil, iar cel la Sinaia cel custom made, doar pentru că ne-am obișnuit (cel puțin noi ăștia din București) să dăm o fuga la Sinaia oricând avem o zi libera. Ei bine, se poate și altfel.

Pentru voi cum e  - Confort sau flexibilitate?

Acest articol a fost scris în cadrul competiției SuperBlog 2019.

No comments:

Post a Comment