meniu

Saturday, November 16, 2019

Despre ceasuri, curaj și ciocolată

Când spui Elveția spui automat și ciocolată, peisaje cu munți stâncoși și pajiști verzi și întinse pe care obligatoriu pasc vacuțe (mai mult sau mai puțin mov), spui precizie, bănci, și nepărat ceasuri. Dar câți dintre voi s-au întrebat cum de a devenit Elveția, un mic stat prins între munți și între puterile lumii, un etalon într-ale orologiei?

Li se atribuie eronat elvețienilor titlul de creatori ai primelor ceasuri, când în realitate titlul aparține germanilor. Însă e drept să afirmăm că elvețienii sunt răspunzători pentru popularizarea acestora, evoluția lor de la a fi apanajul nobilimii la accesorii accesibile tuturor și estetica lor, de la accesorii preponderent funcționale, la adevărate bijuterii. 

Puțin știu că succesul ceasurilor se datorează reformei religioase din secolul XVI-lea. Cum așa? E o poveste interesantă:
La acea vreme, francezii protestanți (numiți hughenoți) erau persecutați în Franța și, astfel a urmat un exod al acestora spre Elveția, cea mai mare parte a lor stabilindu-se în Geneva. Oarecum concomitent, reformatorul Jean Calvin, a impus un cod de conduită extrem de strict prin care, printre altele a interzis purtarea bijuteriilor în Geneva. La acea vreme, Geneva era renumită pentru industria bijuteriilor sale fine și, pe bună dreptate, bijutierii orașului se temeau de veniturile lor. Din fericire, purtarea ceasurilor a fost considerată un mijloc de exprimare mai puțin ostentativ, astfel că neavînd prea multe opțiuni, bijutierii locali s-au reorientat spre fabricarea ceasurilor. Și uite așa a lua ființă,în Geneva, prima breaslă a ceasorinicarilor

Ceas Fossil JACQUELINE ES4100
Așadar oricine deține astăzi un ceas elvețian ar trebui să îi multumeasca în primul rând lui Jean Calvin pentru asta.  În prezent, potrivit legii elvețiene, un ceas este considerat „Swiss Made” dacă îndeplinește simultan trei condiții esențiale: mecanismul ceasului este elvețian (adică a fost asamblat în Elveţia, a fost verificat de producător în Elveţia, iar piesele folosite sunt produse în Elveţia în proporţie de 60% din valoarea ceasului, fără să se ia în calcul costurile de asamblare), ceasul a fost asamblat în Elveția și producătorul efectuează inspecția finală în Elveția. Așadar, chiar dacă nu ajungeți să în achiziționați chiar de la mama lui, eticheta Swiss Made vă va indica întotdeauna un ceas cu un grad înalt de calitate și fiabilitate venit direct din țara cantoanelor.
Dar personal văd în povestea bijutierilor deveniți ceasorinicari mai mutl decât o bucățică de istorie mai puțin cunoscută, e o lecție de supraviețuiere, de reinventare și până la urmă povestea despre curajul de a folosi ceea ce ști deja, pentru a o lua de la capăt pe un alt drum și a deveni un etalon. E o poveste despre încredere, iar dacă stăm să ne gândim mai bine, ceasul zilelor noastre e un accesoriu care inspiră încredere. 

Și dacă iniția ceasurile erau inițial apanajul bărbaților, în timp ceasuri damă au deveni nu doar un accesoriu funcțional și util, dar s-au transformat în adevărate bijuterii ce inspiră încredere, asemeni povești lor, putere, rigoare și ales cu inspirație poate pune în valoare orice ținută. Din metale prețioase sau nu, în culori clasice sau neconvenționale, cu cadrane clasice rotunde sau pătrate sau de ce nu în forme atipice, cu curea reglabilă sau fixa, universul orologiilor de mână este infinit, așa cum este și personalitatea fiecăreia dintre noi.

Inspriatie ciocolatie de toamna
M-am gândit la ce model mi s-ar potrivi mie, care ar fi ceasul care să mă reprezinte. Așa că pornind cu povestea lui Jean Calvin în minte și cu ochii pe colecția generoasă de modele de pe WatchShop.ro m-am oprit la Jacqueline cel ciocolatiu de la Fossil. E un clasic, dar cu ceva atipic (with a twist cum ar spune englezii), adică exact așa cum sunt și cum mă simt și eu. 

Îl definesc un ecran rotund, cureaua metalică din oțel inoxidabil, mecanismul japonez Seiko, dar ceea ce îl evidențiază este culoarea ciocolatie perfectă pentru orice ținută de toamnă (dar nu numai) și care fără doar și poate te face remarcată în orice ocazie mai mult sau mai puțin formală l-ai purta. Un accesoriu curajos, cu personalitate, care transmite un mesaj puternic despre cea care îl poartă...cu alte cuvinte "Nu stai de vorbă cu o oarecare!"

Eu știu ce cadou îmi fac de Craciun. Vă provoc și pe voi să vă gândiți la ce model de ceas vă reprezintă. E cel pe care îl purtați sau cella care visați?

Acest articol este o nouă provocare SuperBlog 2019.

No comments:

Post a Comment