meniu

Monday, October 28, 2019

Vrem amintiri frumoase, nu șervețele mucioase

Sursa foto
Ne place atmosfera din zilele însorite de toamnă, cu foșnet de frunze, cu peisaje arămii, cu temperaturi potolite, cu dimineți când ceața se ridică încet, iar vremea-i tocmai buna pentru un ceai sau o cafea aburindă, cu apusuri de soare fantastice și prelungi cum n-ai să vezi în nicio zi de vară, cu târguri și zile ale recoltei de tot felul - toamna e prin excelență un anotimp al abundenței, care face și zilele mohorâte și ploioaase să aibă farmecul lor. Deși de multe ori asociată cu griurile triste, toamna e o explozie de culori și de căldură blajină. Uitându-mă în spate cred că cele mai frumoase plimbări ale noastre au fost în lunile de toamnă. Toamnă era și la Veliko Târnovo, și la Paris, și la Castelul Cantacuzino din Bușteni, dar și la Kranj, în Slovenia sau la Cetinje, în Muntenegru.  Locații superbe, amintiri de neuitat și mult timp petrecut în aer liber. 

Și cum nimănui nu-i face plăcere să stea în pat înconjurat de pastile, picături și șervețele, articolul de astăzi este despre ce are nevoie organismul nostru pentru a fi un aliat în construirea de amintiri frumoase și cum să ne bucuram de toamna văzută în aer liber și cu zâmbetul pe buze.

Toamna este perioada în care organismul se pregăteste pentru lunile de iarna și instinctiv stochează substanțele nutritive esentiale. Așadar, dacă ne dorim o cămară bogata, este foarte important să participam în mod conștient și activ la pregătirile de iarnă. Depozitul de vitamine are vreo 13 răftulețe, adică sunt 13 vitamine foarte importante de care corpul are nevoie. E greu de spus care e mai importantă sau pe care ar trebui să o cauți și consumi mai des, căci e lesne de înteles că un echilibru în toate, dar mai cu seamă în alimentație e secretul sănătății. Vă invit să facem o scurtă trecere în revistă, presărată cu amintiri călătorscopice despre vitamine:

  • Vitamina A stimulează sistemul imunitar, dar și vederea nocturnă, așadar e numai potrivită pentru un regim alimentar tomnatic, cu zile mai reci și mai scurte. Unde mai pui că e conținută de toate legumele colorate, iar mai multă culoare decât toamna n-ai să vezi în niciun anotimp. Ambasadorul vitaminei A rămâne fără drept de apel (sau de contestație) morcovul
  • Vitaminele din grupul B sunt responsabile cu obținerea  energiei din alimentele ingerate, iar orice pasionat de călătorii știe că pentru a face fața ritmului, a traversa orașe întregi de la un capăt la altul, a sării e nevoie de muuuultă energie. 
  • Vitamina C este vedeta vitaminelor și unul dintre cei mai puternici antioxidanti. De asemenea ajuta la procesele de vindecare si favorizand absorbtia fierului. Uneori în vacanțe mai apar și evenimente neplăcute, așa că rezervele de vitamina C, care să intre în acțiune în cazurile nedorite ale unor accidente/răni sunt mai mult decât binevenite. Imaginea cea mai des asociată cu vitamina C este cea a citricelor 
  • Vitamina D ajuta organismul să absoarba cantitatea de calciu de care are nevoie pentru a asigura o buna dezvoltare și integritate a sistemului osos. Una dintre provocările călătoritului de performanță (cred că tocmai am inventat o noua probă olimpică) este tocmai mersul pe tot felul de suprafețe, de la asfalt, la piatră cubică, la pământ bătătorit și pietre de râu, așadar oase le puternice sunt un must-have, iar aportul de vitamina D își va arăta cu siguranță beneficiile.
  • Vitamina E stimulează și ea sistemul imunitar si favorizand buna functionare a proceselor metabolice. Unde mai pui că are grijă de sănătatea epidermei, fiind folosita în productia de dermato-cosmetice și suplimente anti-aging. Vacanță, soare, multe poze...e păcat să ai o piele ridată înainte de vreme.
  • Vitamina K este aliatul sănătății osoase și în plus ajuta la formarea a 4 din cele 13 proteine necesare pentru coagularea sângelui. 

Cum n-am prea fost un copil bolnăvicios (deh, de la 3 ani la grădiniță, te cam călești), nicio o amatoare a pastilelor luate cu orice preț, prevenția e rețeta pe  care v-o pot recomanda și evident o dietă echilibrată.

Pe de altă parte admit că  ritmul călătoriilor nu este întotdeauna de mare ajutor - mese la ore diferite, uneori pe fugă, o dietă alimentară schimbată față de ceea ce mâncăm în mod normal acasă, așadar bagajul de călătorie e musai să conțină și câteva vitamine și suplimente pe care să le luați măcar pe parcursul vacanței (dacă nu faceți asta deja, în mod constant). Eu am în trusă vitamina C efervescentă, acid folic (din clasa vitaminelor B) și vitamina A.

Nu m-am gândit niciodată ce vitamină aș prefera sau pe care dintre ele să o identific cu numele meu (vitamina I nu prea există), dar cred cu siguranță fiecare dintre ele mi-a fost înger păzitor la un moment dat și îi datorez o amintire plăcută culeasă din vacanțe.

Montjuic Fountain sub o ploaie torențială
Dacă ar fi să mă gândesc la inițiala blogului aș putea să îl asociez cu vitamina C, iar daca nu erau rezervele de vitamina C cu siguranță că, după o seară întreagă (de toamnă, cum altfel) petrecută admirând fântânile dansatoare de la Montjuic sub o ploaie torențială m-aș fi ales cu o răceală zdravănă care ar fi compromis întreaga excursie în Barcelona. A doua zi eram fresh și gata de noi descoperiri.

Aceeași poveste și în Bruxelles-ul ne-a întâmpinat cu o ploaie rece mocănească, gata să ne mureze și taie orice elan de plimbare. A fost o luptă grea acolo între ciocolata caldă și ceaiul fierbinte cu lămâie dar vitaminele au ieșit învingătoare. A fost apoi timp suficinet să curgă râuri de ciocolată.

Astfel de povești avem multe din vacanțele noastre, iar mai sus am arătat cum fiecare clasă de vitamine își poate aduce contribuția la o vacanță reușită cu oase puternice care să susțină zeci de km în lung și-n lat, o vedere bună zi sau noapte căci nu se știe când te asteaptă o panoramă breath-taking sau un city-tour nocturn, energie debordantă încât să te bucuri de un program de vacanță provocator ți încărcat cu zâmbetul pe buze de dimineață până seara, o piele hidratată și catifelată pentru un selfy neașteptat cu vedeta preferată la un mic boutique de pe străduțe pitorești și întortocheate, departe de paparazzi, și nu în ultimul rând de un sistem imunitar beton care să facă fața vremii capricioase indiferent de temperaturi.

Iar pentru aliemntarea trusei medicale de călătorie, dă o tură pe la Farmacia la Pret Mic, găsești tot ce ai nevoie și îți rămân bani și pentru un bilet low-cost. Rămâne să îți mai alegi doar destinația. 

Voi cu ce vitamine v-ați împrietenit?



No comments:

Post a Comment