meniu

Saturday, October 6, 2018

Muntenegru (2) - Cetinje, pitoreasca fosta capitala regala

Palatul Albastru - Cladirea Presedentiei
Dupa ce ne-am lasat impresionati de marertia naturii din Parcul National Durmitor,  ne-am indreptat si spre asezarile urbane din Muntenegru. Am vazut Podgorita din fuga autocarului, fara a ramane impresionati in vreun fel de micuta capitala. E drept ca orasul a fost distrus aproape in totalitate in cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar reconstructia a venit la pachet cu blocuri gri socialiste, stergand din identitatea orasului. Ne-am continuat drumul spre Cetinje, unde am si ajuns peste 35 km. Oraselul mic si cochet se afla la poalele muntilor Lovence si a fost incepand cu 1482 si pana prin 1945 capitala regala a Muntenegru. O istorie tumultoasa cu suisuri si coborasuri, cu razboaie si valuri de cuceritori, despre care nu voi povesti aici. Astazi Cetinje este un orasel linistit, cochet, cu strazi largi si o zona pietonala foarte pitoreasca. In lumina diminetii orasul inconjurat de munti stancosi iti lasa impresia unei imagini desprinsa din cartile postale de alta data. 


Cetinje by night
In Cetinje am ajuns la ceas de seara, cand intunericul se lasase deja peste oras. Ne-am cazat la Grand Hotel - o reminiscenta a gloriei perioadei comuniste - si am pornit intr-o plimbare la pas. E bine de stiut ca zona pietonala incepe chiar in dreptul acestui hotel (pastrati hotelul pe partea stanga) si se intinde pana hat departe (din cauza timpului prea scurt petrecut aici n-am ajuns pana in celalalt capat :) ) dar am avut parte de o plimbare extrem de placuta.

Desi ora era destul de tarzie, orasul si mai ales strada pietonala erau foarte animate si ne-a surprins curatenia si atmosfera calda. Primul obiectiv care ne-a iesit in cale a fost Palatul Albastru, astazi resedinta Presedintelui muntenegrean. O cladire zugrqavita in albastru-bleu, luminata pe care am surprins-o,cufundata in liniste in cateva instantanee atat pe noapte, cat si adoua zi de dimineata. 

Nu departe se afla cladirea care adapostea ambasada Marii Britanii, astazi fiind sediul Scolii de Muzica. A fost tare placut sa trecem pe sub geamurile cladirii cu 2 niveluri si sa auzim studentii (probabil) viitori muzicieni repetand la diferite instrumente.

Merita mentionat faptul ca independenta statului muntenegrean a fost recunoscuta de catre Congresul de la Berlin in 1878, data la care Cetinje a devit capitala europeana. Cu acest prilej, zona care este astazi pietonala a fost imbogatita cu mai multe cladiri impunatoare, in diferite stiluri arhitectonice ce adaposteau ambasadele tarilor europene. Sunt de remarcat fosta Ambasada a Marii Britanii, despre care mentionam mai sus, fosta Ambasada a Frantei, ce a Rusiei, Italiei si Austro-Ungariei, toate aflate la distante mici una de cealalta. 
Palatul Printului Nicolai

O alta cladire impozanta,care va va atrage atentia si pe care va recomand sa nu o ratati este Palatul Regelui Nicolae, zugravita in visiniu si care adaposteste astazi Muzeul National al Muntenegrului, impartit pe mai multe sectii.

Tot in apropiere se afla manastirea Cetinje construita pentru Printul Nicolae pe ruinele unei mai vechi manastiri construita in 1484 si Biliardija - fosta resedinta a lui Petru al II Petrovic Najegos si care a primit acest nume datorita mesei de biliard aflata aici si adusa de la Viena. La acea vreme, adica pe la 1838 aceasta era unica masa de biliard din intreg regatul.

Cetinje by day
Tot in plimbarea noastra de seara, dar ceva mai departe de zona cu cladirile ambasadelor, pe partea drepta este si fosta cladire a Bancii  Nationale Muntenegrene, care adaposteste astazi un mic muzeu al numistmaticii, pe care tare mi-as fi dorit sa il vizitez. In interior era inca lumina aprinsa si am putut vedea holul de la intrare, cu fostele ghiseuri, cu masini vechi de scris si de numarat bani si sunt convinsa ca ascunde si alte minunatii ce meritau descoperite. Daca ajungeti pe acolo...sa-mi povestiti cum a fost :)

Asa cum spuneam, Cetinje e un orasel cochet, pe care e musai sa il vedeti la pas, iar daca timpul va permite e o destinatie careia merita sa ii dedicati 2 zile, sa il descoperiti pe indelete. E o combinatie aproape perfecta intre natura si oras, intre istorie si prezent, intre liniste si animatie.

No comments:

Post a Comment