meniu

Tuesday, October 23, 2018

Slovenia (1) - Kranj, orasel de poveste

Coltisor romantic in Kranj
Unul dintre lucrurile care ma bucura cel mai tare atunci cand calatoresc este sa descopar intamplator locuri noi, neplanificate si care sa ma cucereasca iremediabil cu farmecul lor. O excursie bine planuita si cu timpul la limita rareori iti da aceasta ocazie, astfel ca mesajul de mai sus vine si ca o recomandare (pentru mine si pentru voi) - Lasati-va timp suficient sa simtiti atmosfera locurilor pe care le vizitati, sa va abateti de la clasicul drum batut in lung si-n lat de turisti si sa descoperiti micile comori ascunse! - acolo este de fapt magia.

Scurta vizita in Slovenia a venit si cu o astfel de surpriza, mai exact cu o seara petrecuta in pitorescul orasel Kranj (sau, daca este sa ne luam dupa denumirea istorica purtata pana in 1918 - Krainburg, un nume cu ceva mai multa greutate si inspiratie boema), despre care insa ghida nu ne-a spus prea multe. Oraselul se afla la doar 30 de minute de capitala slovena Ljublijana, ascuns intre munti, pe malurile raurilor Sava si Kokra.  De altfel, Kranj este singurul oras din Slovenia din care poti vedea cele mai inalte 3 varfuri ai Alpilor Sudici (aflat pe teritoriul sloven): Triglav, Stol si Grintavec. Este deopotriva o destinatie de luat in calcul atat pentru iubitorii muntelui, cat si pentru cei pasionati de istorie si medieval.


Biseria Sf. Cantian
Asa ca, odata cazate, am pornit int-ro plimbare de seara spre centrul vechi al oraselului, aflat chiar in proximitatea hotelului nostru. Imediat ce am traversat strada si am lasat pe stanga impunatoarea cladire a Postei, atmosfera de burg medieval, de burg boem si tihnit a inceput sa ne invaluie. Am aflat mai tarziu ca farmecul medieval nu e intamplator, intrucat ne aflam intr-o fosta capitala imperiala - Kranj a fost capitala Principatului Carniola ce facea parte din Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana, iar dupa 1918 a devenit parte a Imperiului Austriac.

Centrul vechi al orasului este exclusiv zona pietonala - strada Vodopievic, ceea ce il face si mai placut pentru plimbare. Peisajul este dominat de Biserica in stil gotic inchinata sfantului Cantian (sau Cantinaus).

Sunt de asemenea de remarcat casele ce formeaza identitatea burgului medieval, cu pravali la parter si camere de locuit la etaj. Nu ocoliti asadar Casa Perceptiei (unde locuitorii isi plateau taxele), Casa Pavslar, Casa Leopold Layer (pictor sloven) - astazi galerie de arta, Vechea Posta, Scoala secundara Gimnazija si Vechea Primarie, toate aflate pe aceeasi straduta pitoreasca.
Statuia lui Preseren din fata Teatrului (sursa)
Kranj este orasul in care a locuit timp de 3 ani poetul sloven France Prešeren (1846 - 1849), si de numele careia se leaga o serie de cladiri printre care Teatrul, casa memoriala, casa dedicata laureatilor la premiul Prešeren. Dar poate cea care cu adevarat cea mai spectaculoasa constructie in numele poetului este statudia acestia, inalta de 5 metrii amplasata in fara teatrului si care este considerata a fi cea mai inalta statuie din lume dedicata unui poet. Trebuie sa recunosc ca, la ora tarzie la care ne plimbam noi si in lumina reflectoarelor statuia cu parul valvoi ce iti lasa impresia unui artist grabit (vorba cantecului) era pe cat de impozanta pe atat de infricosatoare.

Noaptea peste vechea casa a
perceptiei (astazi restaurant)
Venind dinspre hotelul Creina (unde am fost cazate), la randul sau o cladire cu valoare arhitecturala modernista, construit dupa planurile arhitectului sloven Edvard Ravnikar sunt alte doua cladiri de remarcat - Magazinul Globus (aflat chiar vis-a-vis de hotel) si consturit de acelasi arhitect, ce gazduieste biblioteca municipala, centrul multimedia si centrul cultural al orasului, iar in capatul celalalt al strazii pietonale avem intrarea in oras (in cazul nostru iesirea) monumentala proiectata de arhitectul Jože Plečnik, cu trepte si arcadele din piatra si o fantana in varful careia cocosul de bronz toarna apa in bazine de piatra terasata.

In vremurile sale de glorie, orasul era inconjurat de ziduri groase si avea 8 turnuri de aparere, din care astazi se mai pastreaza doar 3. (se pot vizita). In acest ansamblu, al sistemului de aparare al orasului face parte si castelul Khislstein, cu gradina sa secreta si scena in aer liber unde vara se organizeaza concerte si spectacole de teatru.

In apropiere de Kranj se afla parcul si castelul Brdo, construite in secolul XVI si care astazi gazduiesc resedinta presedintelui sloven, dar pot fi si vizitate (uite un motiv in plus sa ma reintorc in Slovenia!)

In concluzie, daca ajungeti in Slovenia nu ocoliti Kranj-ul, pentru ca veti pleca de aici cu amintiri placute.

No comments:

Post a Comment