meniu

Monday, October 21, 2019

Exercitiu de imaginatie (8) - Casele de odinioară cu tehnologia de astăzi

Culesul viei - Sursa
Weekendurile călătorscopice sunt mereu motiv pentru o noua plimbare, așa că, profitând de vremea încă frumoasă de afară am ales o plimbare la Muzeul Tăranului Român, la târgul de tradiții românești și antichități. 

Întotdeauna mă încarc cu energie pozitivă, pentru că văd în obiectele etalate la astfel de evenimente, fie ele straie populare cusute manual, bijuterii lucrate de artizani, lucrușoarele de tot felul pregătite manual, pasiunea, stăruința, răbdarea, minuțiozitatea și creativitatea cu care au fost create. Dar cel mai puternic sentiment pe care îl inspiră aceste fragmente din vremuri de altă dată este simplitatea


În vremurile noastre moderne, când totul se întâmplă în viteză, ne uităm cu admirație la detaliile și simbolistica din micile detalii de pe obiectele din zestra bunicilor, iar atunci când le ascultăm povestea totul capătă un sens firesc. Toate sunt parte dintr-o rânduială ancestrală în care fiecare avea un rol și un sens al său - și șezătorile din serile de iarnă și horele de duminică și postul urmat de mesele îmbelșugate și încondeiatul oualor, chiar și tradițiile de la nunțile rurale.

Iar daca tot am pomenit de nuntă, aceasta însemna de fapt unirea a două familii și nasterea uneia noi, pe care toți ceilalți ai satului o îmbrățisau cu bunătate și simplitate, și pe care o ajuta să-și croiască locul în inima comunității. Următorul pas însemna construirea unei case a lor, iar la asta contribuiau cu toții, cu mic cu mare, mai bogați sau mai nevoiași, care din puținul lor împărțeau ceva cu noua familie, iar casele erau, cum altfel mândria și oglinda comunităţii.

Piatra de râu, lemnul din pădure, stuful, paiele sau șindrila, "cărămizile" din chirpici toate erau cărăte de bărbații și femeile satului, uneori chiar și copii participau, în zi de vară până-n seara, sub arșița soarelui pentru a ridica noua locuință și fântâna, căci și sursa de apă era la fel de importantă ca și acoperișul de deasupra capului.

De atunci multă vreme a trecut, au apărut și betoanele și griul blocurilor, a venit viteza și presiunea, au apărut normele de construcții și standardele de calitate și ne-am cam pierdut acel sentiment de comuniune și socializare cu vecinii de peste gard. Uneori stau și fac câte un exercițiu de imaginație: Cum s-ar fi construit casele de atunci cu metodele de acum?

Probabil mai puțin animat și fără toată strada (sau ulița) care să îți vină în ajutor; cu siguranță mai repede și dacă apelezi la profesioniști cu certitudine fără dureri de cap și fără griji și emoții. 

Sursa
Avantajul timpurilor moderne este că materialele le găsești pe toate într-un singur loc, dacă ai pontul potrivit -  adică dacă ai aflat că le poți cumpăra de pe vindem-ieftin.ro .Unde mai pui că, datorită conceptului lor unic, nu te mai duci tu după marfă, nu mai umbli prin depozite de materiale de construcții, ci marfa vine direct pe șantier, iar “Vindem Ieftin” își asumă responsabilitatea pentru calitatea livrări și descărcării materialelor... și mai are și un preț excelent (adică cum vreo 15-20% mai ieftin decât la alți competitori). Vrei să te convingi - aruncă un ochi pe recenziile video, sigur de va convinge entuziasmul clientilor care au ales să împărtășească bucuria alaturi de lumea online.

Recunoaște, recunoaște că deja îți vine să încingi o horă ca pe vremea bunicilor. 

Așadar din câteva click-uri și mișcări de mouse ai tot ce-ți trebuie pentru casa nouă - și piatră naturală, și acoperișul, și izolația, iar daca vrei să îi adaugi o modern-touch tot pe vindem-ieftin.ro găsești panouri solare, tâmplărie PVC, plăci de OSB și multe briz-briz-uri decorative.

N-o mai fi ca pe vremuri, dar cu certitudine ai garanția lucrurilor făcute de profesioniști, cu pasiune, iar trăinicia vine tocmai din lucrurile simple - simplu de comandat, simplu de livrat, simplu de descărcat. Mai rămâne doar de asamblat,iar de acoperiș, te ajută divizia de acoperișuri.

Dar voi călătorscopicilor ce povești de șantier de azi sau de ieri, ale voastre sau ale bunicilor aveți? 

Acest articol a fost scris în cadrul competiției SuperBlog 2019.

No comments:

Post a Comment