
Palatul, alaturi de intreg ansamblu de la Mogosoaia a avut o istorie tumultoasa: consturit si aflat pentru 120 de ani in poseia familiei Brancoveanu, confiscat de turci, rascumparat si apoi intrat in posesia familiei Bibescu, deteriorat de bombardamente in timpul Primului Razboi Mondial, renovat, nationalizat si devastat de oameni, dar si de cutremure, edificiul a fost transformat in cele din urma in muzeu.

Apoi pasesti inauntrul curtii domnesti, care emana un aer si o liniste monastica. Ne-am intreptat intai spre cladirea din partea dreapta a curtii, ce gazduia bucataria (Cuhnia), iar in prezent a fost transformata in galerie de arta contemporana. Cum nu sunt un mare fan al artei contemporane, mi-as fi dorit ca spatiul sa fie folosit pentru o expozitie inspirata de gastronomia, bucatiaria si obiceiurile de servit masa de la curtea brancoveneasca - o lectie de istorie a obiceiurilor cotidiene, ce ar inlesni, cu siguranta, vizitatoriilor perceperea obiceiurilor si cutumelor de la curtea domneasca. Pentru vizitarea expozitiei, dar si a Palatului, am achitat o taxa de intrare de 5 lei (pentru adulti) si 2 lei (pentru copii).

Usa grea din fier forjat (si din pactate fara niciun fel de semnalizare, ca ar gazdui o intrare accesibila publicului) este intrarea propriu-zisa in palat. Incaperile de la parter erau destinate servitorilor (pe acestea le veti vedea la finalul vizitei, caci explorarea muzeului incepe la etaj, urcand pe scarile din dreptul casei de bilete) - Scara de Onoare. Etajul era destinat in exclusivitate domnitorului si familiei sale.

Spre deosebire de vizita anterioara, camerele erau acum "populate" de piese de mobilier si tapiserii, vitrine cu diferite obiecte personale si de uz casnic, precum si etichete si indicatii privind exponatele.

Sala Sfatului Domnesc sau Sala Tronului gazduieste (in mod evident) tronul si stranele (asemanatoare cu cele din bisericile ortodoxe) unde domnitorul aduna marii boieri si dregatori, ce formau Sfatul Domnesc si luau parte la conducerea tarii. Peretii sunt decorati cu scoarte traditionale oltenesti.
Palatul gazduieste si un salon, cu o acustica buna, in care sunt oranizate in prezent, concerte de pian si muzica clasica.
Coborarea spre parter se face pe o scara spiralata extrem de ingusta, folosita in trecut de catre slujitori pentru a ajunge in apartementele domnitorului si ale oaspetilor. La parter se gasesc o serie de sali ce gazduiesc expozitii de arta moderna si contemportana (cu mult peste puterea mea de intelegere, asa ca nu voi intra in detalii).

Odata iesiti din nou in curtea interioara a palatului, ne-am indreptat spre cladirea din partea dreapta (cea mai apropiata de palat) si am patruns in fosta Ghetarie. Aici, acoperite cu stuf se pastrau cuburi imense de gheata, acum (cum altfel) aici se gaseste o alta galerie de arta (neinteleasa).

Mi-a placut ideea casutelor de pasarele, colorate in galben si rosu (seamana mult cu cele din desene animate). De asemenea, in incinta
domeniului se mai afla Cavoul familiei Bibescu si Serele de flori
construite de arhitecti francezi.
Cavoul familiei Bibescu adaposteste mormintele ultimilor proprietari ai Mogosoaiei si ale rudelor lor: Printul Nicolae G. Bibescu si sotia sa Helene Louise Ney d’Elchingen, Printul George Bibescu si sotia sa, Valentine de Caraman Chimay, Printesa Elisabeth Bibescu, Printii Mihai Basarab Brancoveanu si George Basarab Brancoveanu.

Informatii practice:
Program de vizitare: Marti - Duminica:10:00–18:00.
Tarif intrare: Accesul in curtea si gradinile palatului este gratuita, insa biletul de vizitare a Palatului costa 5 lei/ adult, 2 lei/copil sau student. De asemenea, daca veniti cu masina, tariful este de 4 lei parcarea/masina
No comments:
Post a Comment