meniu

Saturday, July 12, 2014

3 destinatii de city-break


City Break-urile sunt o alternativa tentanta atunci cand ai cateva zile libere, concediul cel mare este inca departe, esti pasionat de calatorii sau ai nevoie sa iesi din cotidian, dar nu prea departe de civilizatie.

Istanbul, Roma, Paris, Amsterdam, Londra, Praga, Viena, Napoli, Barcelona, Lisabona sunt printre destinatiile  cele mai solicitate de amatorii de city-break-uri, iar agentiile se inghestuie cu oferte care de care mai colorate. Cu toate astea, cred ca oricare dintre cele 10 destinatii de mai sus merita cel putin o saptamana de vizitare temeinica pentru ca au multe de oferit.

Poate ca m-am obisnuit eu asa, insa prefer sa calatoresc pe cont propriu, sa
imi organizez excursia si programul asa cum imi doresc, sa imi caut cazare, adica sa fiu independenta din toate aceste puncte de vedere. Intotdeauna am considerat ca partea de pregatire are un rol important in desfasurarea calatoriei, ca te pregateste si, cum cat ai mai multe informatii structurate corespunzator, cu atat vei fi mai putin bulversat cand ajungi la destinatie si astfel, ai mai mult timp sa te relaxezi si sa te bucuri de lucrurile care te inconjoara. Iar daca sunteti ingrijorati din cauza bugetului, intre oferta agentiilor pentru city-break si „calatoria pe cont-propriu” diferentele nu sunt foarte mari. In plus ai avantajul de a nu fi cazat in afara orasului sau de a nu depinde de un grup de turisti, fiecare cu tabieturile lui. Esti liber, iar orasul de asteata sa il descoperi.

Asadar, city-break in Europa pe cont propriu. Ce-as alege?

O prima optiune ar fi Copenhaga. Am vizitat-o in 2012 si recunosc ca nu mi-a parut a fi un oras in care sa stai mai mult de 3-4 zile. Adica perfect pentru un city-break! Ce-ar fi de vazut?
  • Nyhavn este poate principalul punct de atractie al orasului. Portul istoric gazduieste vechi ambarcatiuni apartinand Muzeului National Danez. De aici poti porni intr-un fascinant tur al orasului pe apa si poti admira cladirile dintr-o cu totul alta perspectiva.
  • Mica Sirena (prima impresie a fost ca celebra statuie inspirata de basmul lui Hans Christian Andersen este chiar foarte mica);
  • Gradinile Tivoli (Parcul Tivoli)  sunt un alt punct de atractie, pe care recunosc ca l-am ratat. Este atat gradina, parc de distractii, loc de expozitie si e aici din 1843. Poate cine stie, e un motiv sa vizitez din nou Copenhaga.
  • Palatul Amamlienborg  resedinta de iarna a familei regale a Danemarcei. Puteti urmarii schimbarea garzii;
  • si...daca tot vorbim de un city-break, adica timp putin in care vrem sa vedem cat mai multe, va propun si ceva mai inedit: Christiania. Este un oras in oras, e o comunitate independenta fata de guvernul danez. Desi cunoscuta pentru vanzarea de marijuana, as spune ca e o zona de exprinare libera, extrem de vie si de colorata, o atmosfera hippi, cu tot ce aduce ea. 


O a doua propunere pentru un city-break ar fi orasul Lucca din Toscana, Italia. Am ajuns aici, acum multi ani (prin 2006), dar din pacate timpul nu a fost suficient sa il descopar, avand doar vreo 2 ore la dispozitie, dar mi-am promis ca voi reveni. 

Lucca este cunoscut in special pentru zidul de aparare ale orasului,lung de 4km care este in continuare in picioare, intact si "protejeaza" orasul de invadatori, probabil acum e vorba doar de turisti.  E un oras tipic pentru Italia si in special pentru Toscana, cu cladiri din caramida rosie si stradute intortocheate, cu piazzete, biserici si tersase imbietoare. Un obiectiv inedit al orasului este turnul Guinigi, in varful caruia cresc, chiar pe acoperis, stejari. 
Cel mai apropiat aeroport este cel din Pisa, dar puteti opta si pentru cel din Florenta, iar apoi cu trenul pana la Lucca.

Cea de-a treia propunere pentru un city-break relaxant, dar turistic in acelasi timp este Balchik. Are avantajul ca este foarte aproape de Romania ( distanta Bucuresti-Balchik este de 250-300 de km, depinde ce ruta alegeti). Daca nu va doriti prea mult plaja si stat la soare, dar vreti sa simtiti briza, sa vedeti marea, iar in plus Castelul Reginei Maria si gradinile de la aici e o adevarata desfatare. Un weekend prelungit este suficient pentru a vizita:
  • Castelul, ca de altfel intreg complexul construit de Regina Maria, atunci cand Cadrilaterul inca facea parte din Romania, imbina in mod armonios stilul maur, mediteranean si cel traditional bulgaresc, dand astfel nastere unei oaze de liniste, cu flori si susur de apa, ce te poarta parca in alta lume. Personal m-a impresionat aleea din Gradina Alexander pavata cu 20 de pietre de moara, cate una pentru fiecare secol scurs din istoria omenirii si Templul Apei, cu arcadele pictate si bazine cu apa.
  • Gradina Botanica - aflata in imediata apropiere e o nebunie de culori pe metrii intregi, iar albiile construite special, prin care trece apa (nu mai adanci de 5-10 cm) creaza intr-adevar o atmosfera placuta. Veti gasi de asemenea, o varietate impresionanta de cactusi si plante specifice zonei mediteraneene.
  • Iar seara, o plimbare pe malul marii, pe faleza e numai buna pentru a va trage sufletul dupa o zi agitata, pentru a privi marea si a asculta valurile.

In Balchik ajungeti usor cu masina personala sau cu autocarul.

Iar daca ma intrebati pe mine, as alege Lucca pentru urmatorul city-break (sau de ce nu, chiar vacanta in toata regula in Toscana). Imi e dor de soarele de acolo si lumina sa portocalie, de stradute si mai ales de inghetata din gelateriile italiene. (dar totul, intr-o alta poveste)

Buuun, acum ca am ales cateva destinatii pentru un city-break reusit, hai sa vedem cum ajungem acolo. Pai, daca timpul e scurt, avionul ar fi mijlocul de transport ideal, iar daca urmariti ofertele site-urilor care vand bilete s-ar putea sa prindeti oferte bune. O sugestie este www.bileteavion.ro . Pe site-ul lor gasiti chiar o sectiune speciala pentru biletele sub 150 de euro (e si o buna sursa de inspiratie pentru o calatorie rapida).

2 comments:

  1. Trece-mă la o Lisabonă şi o Vienă şi pe mine. Plătesc gras: un LIKE, un SHARE, un Pinterest şi-un Google+ şi linkul tău de pe blogul meu !!!

    ReplyDelete
  2. Hey :) la o asa oferta ...te-am notat :) Despre Viena am tot scris in ultima vreme (abia m-am intors), iar Lisabona va urma (sper intr-un viitor nu foarte indepartat. Am citit cateva articole de pe blogul cu ceasuri. Interesanta abordarea si obiectivul (ca la un moment dat sa le donezi Muzeului din Ploiesti).

    ReplyDelete