meniu

Saturday, July 19, 2014

Raftul de calatorie (5) - O vara misto (autor: Wolfgang Herrndorf)

Cu totii ne dorim o vara altfel, plina de aventuri, de locuri noi, de prietenii legate cu oamenii la care te asteptai mai putin, insa atunci cand esti un pusti de 14 ani, aceasta pare ( si dupa parerea mea, chiar este) aventura vietii tale si nicio alta vacanta nu se va compara cu cea in care ai fost liber!

Viata aparent banala si plictisitoare a lui Maik Klingenberg ia o intorsura surprinzatoare cand il intalneste pe Andrei Chiciasov (sau Chistoc), un pusti rus de aceeasi varsta, permanent mahmur si (aparent) antisocial, iar odata ce scoala ia sfarsit incepe o aventura neplanuita, dar ce abunda de experiente si peripetii la tot pasul. Daca mai adaugam cateva detalii: o lada furata, o dezamagire in dragoste, oameni si caractere diferite, preconceptii (specifice varstei) contrazise, multa inventivitate si imaginatie si o prietenie ce trece dincolo de orice bariera sociala... eu zic ca avem ingredientele pentru O vara misto, asa cum si-a imaginat-o si Wolfgang Herndorf. 
 
Chiar daca pe alocuri pare puerila, pentru ca reda cu multa precizie intreaga poveste prin ochii unui copil ce nu s-a confruntat pana in acest moment cu grijile existentei, cartea te tine cu sufletul la gura, iti starneste curiozitatea, iar atunci cand ai senzatia ca sti ce se va intampla, totul se schimba 180grade.

M-am intrebat, cum ar fi fost sa citesc aceeasi carte, dar la varsta lui Maik, la 14 ani. Oare mi s-ar fi parut la fel de nebuneasca ideea de a-mi scrie numele trecand cu Lada prin lanul de porumb in toiul noptii, m-as fi regasit in povestea lui de dragoste esuata cu Tatiana, as fi indragit-o pe Isa la fel de mult, care ar fi fost oare momentul la care mi-as fi dorit sa ma intorc acasa...sau m-as fi gandit macar la asta stand prins in centura de siguranta langa tirul cu porci rasturnat?

Dincolo de copilarie si pentru ca nu vreau sa va stric placerea descoperirii acestei povesti, O vara misto este imaginea pura unei calatorii de neuitat in cel mai pur mod cu putinta.

Lectura placuta!


No comments:

Post a Comment