meniu

Saturday, December 21, 2019

Superblog 2019 prin Calatorscop

Bloggingul este a full time job chiar și atunci când nu reușești să scri atât de des pe cât ți-ai propus - important este să o faci cu tot sufletul. Așa spuneam la început de septembrie, când vă anuntam  că mă înham cu energie la cea mai longevivă competiție de scriere creativă din blogosfera românească - SuperBlog. Articolul integral îl găsiți aici, iar aventurile Călătorscop în universul SuperBlog nu ar fi complete fără un articol de final, în care să vă povestesc despre Gală, despre comunitatea de (super)bloggeri din care mă bucur că oficial fac parte, despre ce am învățat de-a lungul celor 2 luni de maraton creativ și despre ce am luat acasă din această experiență. 

Weekendul trecut s-a scris ultimul capitol din experienta SuperBlog 2019, iată și cronica mea despre toate acestea, cu bune și mai puțin bune, dar cu cel puțin la fel de multă încredere că povestea Călătorscop în blogosferă merge mai departe.


Gala SuperBlog 2019

Despre Superblog - pe scurt

Startul propriu-zis s-a dat o luna mai târziu, adica pe 1 octombrie și a adus și prima provocare ce a zdruncinat un pic dorința mea (nespusă) de a scrie pe blog exclusiv despre experințele personale de călătorie și nu advertoriale despre produse pe care nu le cunosc sau servicii pe care nu le-am testat. Poate și de aceea prima probă la care am scris în cadrul competiției a fost cea de-a doua - adică provocarea lansată de Honda - copilot într-o experientă pe circuit și asta pentru că am reuțit să o leg de ideea de călătorie, de pasiunea pentru Japonia, de experiența unui circuit de curse din Germania. A fost un articol muncit și care mi-a plăcut al naibi de mult - îl puteți descoperi aici - Poveste pe circuit - simte, iubește și trăiește viteză .

Apoi, la foc automat au urmat din 2 în 2 zile noi și noi provocări, iar o săptămâna după lansarea primei probe au început să curgă și deadline-urilei aferente, iar odată cu ele am început să resimt presiunea competiției. Fiecare seară însemna documentarea pentru următorul articol, născăcitul de idei noi care să răspundă cerințelor impuse de sponsori, scrisul efectiv, ochii pe ceas ca să nu ratez deadline-ul - ce mai - o cursă nebună, nebună, nebună. La scurt timp au început să apară și primele rezultate, iar ușor, ușor a început să se prefigureze și clasamentul. Dacă la vârf schimbările nu au fost majore, pe la mijlocul listei au fost nenumărate răsturnări de situație, abandonuri, veterani care au început timid, dar au revenit tare din spate. O luptă adevărată până la ultima probă.

Podiumul Superblog 2019
De la stânga la dreapta
Locul 2 - Cătălina Popa
Locul 1 - Dana Codori
Locul 3 - Diana-Elena Neață
Nu ascund că au fost câteva momente de cotitură când mă gândeam să renunt, că nu-i de mine, că îmi ocupa mult timp (din puținul rămas dupa job), dar tot vibe-ul comunității, discutțiile de pe grupul de Facebook, experiențele personale povestite m-au ajutat să alung aceste gânduri negative.

Superblog în cifre

28 de probe și 23 de sponsori care ne-au provocat cu cele mai diferite și năstrușnice idei de articole (n-aș fi crezut că voi scrie pe Călătorscop despre certificate energetice, democrație, piese auto, vitamine). 
162 de bloggeri înscriși în competiție, dar doar 137 care au participat efectiv (adică la cel puțin o probă).
51 de finaliști (adică cei care au scris articole pentru toate cele 28 de probe)
3 câștigătoare (locurile 1,2 și 3)
36 - locul ocupat de Călătorscop la finalul competiției cu un total de 2554 puncte acumulate (2693 a fost punctajul ce a clasat blogul Căsuța unui melc pe locul 1
2154 de articole înscrise în competiție 

....dincolo de cifrele de mai sus au stat zeci de ore de nesomn și de activitate creativă pentru toți participanții, mii de cuvinte așternute pe pagini de blog și lansate în eter, zeci de idei abandonate, ce nu vor deveni (poate) niciodată un articol de super-blog, mii de commenturi pe grupul de facebook al concursului la care cei doi organizatori au răspuns prompt, cu tact, stoicism, diplomație, căldură și (de ce nu) chiar creativitate și prietenie.

Acea comunitate minuntă și blogurile lor încântătoare

Dincolo de a fi o competiție, Superblog a reușit să adune în jurul acestui proiect o comunitate de oameni creativi, care pe cât sunt de diferiți pe atât de bine, mult, vesel comunică unii cu ceilalți. Au reușit să lege prietenii la distanță, fără chiar a se întâlni personal, au inițiat și dezbătut idei (de cele mai mutle ori) constructiv și cu argumente pertinente, au demonstrat că sunt verticali și cred în corectitudine și respectarea regulilor (iar toata dezbaterea în jurul probei lansata de Democracy.ro a fost cea mai bună dovadă).

Și nu doar atât - Superblog e o comunitate ai cărei membrii se susțin și se promovează reciproc în online, își urmaresc scrierile și sharuiesc idei, se tachinează și (uneori) se întâlnesc în offline când și când printr-un colț de țară pentru a lega fața cu omul și blogul personal cu zâmbetul ce stă în spatele articolelor.

3 Lecții de luat acasă

La finalul unui astfel de maraton e musai să faci un bilanț și să te întrebi firește ce ai învățat? Ce ai câștigat? și daca va mai exista o dată viitoare. Să le luam pe rând zic.

Am învățat că pot scrie despre orice și Superblog mi-a demonstrat că cele mai bune articole nu trebuie să fie neapărat cele despre subiecte care te pasionează sau la care te pricepi. Cele mai bune articole sunt cele în care te relaxezi și te joci cu cuvintele, cele pe care le scri zâmbind. Cel mai bun exemplu a fost cel scris la proba Spacer și spune povestea Peripețiile unui atehnicus in blogosfera prin hățisurile tehnologiei , care a fost și recompensat cu un onorabil premiu 2. Chiar m-am distrat scriindu-l.

Am învățat (încă o dată) că timming-ul este al naibi de important și că regulile sunt reguli - cele 10 puncte de penalizare, care în final m-au costat vreo 4 poziții în clasament, au durut extrem de tare, mai cu seamă că au fost fix într-o seară pe care mi-o rezervasem fix pentru a scrie, deci timp berechet fără alti factori perturbatori în jur. 

Am învățat sau mai bine spus mi-am demonstrat că atunci când accepți o provocare e bine să îți setezi și așteptarile, iar pentru mine cele 3 obiective au fost să ajung în finală (obiectiv îndeplinit), fără penalizare (obiectiv picat) și să cresc blog-ul și experiența mea în această lume a scrisului online (inevitabil realizat și acesta). Așadar cu 2 din 3, declar Superblog-ul o experiență mai mult decât reușită.

Bonus și la pachet cu scrisul a venit și locul în familia superbloggerilor și pentru asta le mulțumesc în primul rând Claudiei și lui Albert, organizatorii și sufletul & creierul din spatele Superblog. 

Privind în urmă mi-aș dori poate să fiu mai bună la a deschide conversații,  căci Gala s-a terminat fără a lega prea multe discuții cu cei prezenți, cu toate că atât online, cât și offline sunt oameni tare faini, veseli, vorbăreți, cu experiențe și preocupări diverse. M-a surprins și range-ul de vârstă, întrucât cel mai tânăr participant avea undeva pe la 15 ani, iar limita superioară s-a învârtit undeva pe la aproape 60. Așadar încă o dată confirmat - blogging-ul nu are vârstă.

2-3 cuvinte despre Gală

Despre Gala SuperBlog 2019 organizată la Poiana Brasov și găzduită de sponsorul Royal Boutique Hotel (care pe lângă provocarea din timpul competiției și premiile aferente, ne-a asigura cazarea, masa și spațiul pentru socializare) voi spune că a fost:
  • primul (mini) speech călătorscopic la microfon (recunosc că odata aflată în fața tuturor am uitat și bruma de idei pe care mi le pregătisem în mașină, în drumul spre Brașov) 
  • o sursă de emoții puternice și de zâmbet aproape involuntar. 
  • o încununare memorabilă a efortului celor doua luni de concurs și de așteptare a notelor.
  • o încurajare pentru (cel puțin) o participare viitoare și asta atât datorită energiei pozitive a evenimentului în sine, dar și faptului că prin speech-urile lor și prin experiența proprie povestită și ceilalți (inclusiv câștigătoarele) au confirmat că nu au resimțit-o ca pe o sarcină ușoară și pe mulți dintre ei i-a încercat ideea abandonului. Așadar - I was not alone! - din punctul meu de vedere asta înseamnă o comunitate adevărată - La bine și la rău!
  • o experiență memorabilă și un mile-stone important în CV_ul de blogger - prima competiție, prima finală.
In loc de final voi încheia cu mulțumiri adresate:

Peisaj cu Superbloggeri
- organizatorilor pentru efort, pentru răbdare,pentru suport, pentru vorbele calde și sfaturile transmise tuturor participanților (începători sau veterani). Felicitări Claudia! Felicitări Albert! pentru că ați reușit să creați o competiție cu istorie, cu poveste, cu exemple de succes și pentru că la fieccare ediție vă reinventați.

- sponsorilor și partenerilor pentru implicare, premiile oferite (mulțumiri speciale celor care au apreciat și au premiat articolele Călătorscop: Spacer.ro și Colop România)  și provocarilor lansate (profit de ocazie să mai semnalizez 2 articole personale scrise în cadrul competiției și care mi-au rămas tare dragi - SuperBlog la nivelul urmator- Proba cantonament și Calator- quest - cel mai nou joc de aventura urbana)

- tuturor finaliștilor - pentru că au dus scrisul creativ la un nivel înalt și pentru că au menținut standardul sus cu fiecare nouă probă.

Vă îmbrățisez cu drag pe toți și ne revedem la următoarea ediție! 

No comments:

Post a Comment