meniu

Sunday, October 28, 2018

Slovenia (2): Toamna in Ljublijana, orasul dragonilor

Ljublijana - capitala dragonilor
Ljubljana ne-a intampinat cu ceata si ni s-a dezvaluit incet, asemeni unui cadou mult asteptat impachetat in graba. Bucuria a fost insa la fel de mare si pot afirma chiar ca, dupa aceasta vizita Ljublijana a intrat in topul personal al celor mai cochete si intime orase pe care le-am vizitat, alaturi de Praga, Paris si Salzburg.

Atat din punct de vedere istoric, cat si estetic capitala slovena este puternici influentata de pozitia sa geografica, la rascrucea dintre lumea germanica, cea latina si evident cea slavica. Cu toate acestea Ljublijana si Slovenia in general este mai mult vestica, decat estica, comparatic cu celelalte tari din fost Iugoslavie.

Centrul orasului si atmosfera de inceput de toamna m-a dus cu gandul la Karlovy Vary, la aerul tihnit care te imbie la plimbare, la cladirile care toate par sa ascunda povesti pe care e musai sa le descoperi, la oamenii zambitori si parca bucurosi de oaspeti...fie si intr-o zi (ca oricare alta) a saptamanii. Iar atmosfera de poveste nu este pur intamplatoare, mai ales ca simbolul orasului este chiar dragonul, personaj mitologic in  jurul caruia se tese legenda Ljublijanei (dar povestim si despre asta).

Biserca Franciscana

Zonele pietonale extinse din centrul orasului, confera Ljublijanei o atmosfera relaxata, care te imbie iti lasi pasii sa te poarte prin oras, iar podurile si colonadele ridicate de-o parte si de alta a raului  Ljubljanica, ii confera eleganta si distinctie. Imaginea centrului nu prea te duce cu gandul la o capitala, ci mai degraba la o statiune montana cu aer boem.


Ne-am inceput plimbarea in Piata Preseren, unde cu siguranta privirea va va fi atrasa de Biserica Franciscane Buna Vestire, pe care o veti remarca in principal datorita culorii roz-caramiziu in care este zugravita. Tot de aici porneste si celebrul Pod Triplu (de fapt trei poduri ridicate unul langa celalalt, un pic inghesuite, construite de trei arhitecti diferiti si este de fapt un mod rutier cu o artera pentru pietoni si o alta pentru biciclisti).

Tot in Piata Preseren se afla si Palatul Urbanc, construit in 1903 in stil secession, in care astazi se afla galeriile comerciale Emporium. Este cel mai vechie galerie comerciala din oras si in 2010 a benenficit de un amplu proces de renovare, care insa nu i-a stirbit din frumusete. Veti recunoaste cladirea dupa statuia lui Mercur (zeul Comertului) de pe acoperis, dar si datorita marchizei in forma de coada de paun de deasupra intrarii.

Capela in Castelul Ljublijana
Traversati Podul Triplu si indreptati-va spre stanga, pe langa coloanele ce adapostesc piata de alt data, cu galantare pentru branzeturi, carnuri, produse de panificatie si nelipsitele suvenituri.

Curand veti ajunge in dreptul altor doua poduri emblematice - Podul Macelarilor, probabil aflat pe vremuri in apropierea halei de carnuri (astazi podul este din sticla, iar de amble balustrade atarna zeci de lacatele inamorate) si Podul Dragonilor, strans legat de povestea orasului.

Podul a fost construit la inceputul anilor 1900, in cinstea imparatului Franz Joseph I si a deveni in scurt timp un simbol al orasului. Cei 4 dragoni ce strajuiesc, 2 cate 2 intrarile pe pod, precum si cei mai mititei reprezentati pe stalpii de iluminat, amintesc de legenda greceasca a erolului Iason, care in drumul sau spre casa dupa ce a gasit lana de aur, a ajuns la o mlastina, aproape de locul pe care astazi se afla orasul Ljublijana. Se spune ca dragonul pusese stapanire peste sursa de apa din zona, raul Ljubjianica si ii teroriza pe locuitori. Iason s-a luptat cu dragonul, pe care l-a invins in cele din urma, redand oamenilor raul. Astazi dragonul nu a ramas doar un simbol in legendele orasului, ci este intens exploatat in tot ceea ce este legat (sau nu) de imaginea orasului. Tare priceputi la a face marketing slovenii astai...trebuie sa recunosc.
Curtea interioara a Castelului Ljublijana

Pentru a admira cele mai frumoase panorame al orasului luati funicularul din piata Krek ce va urca pe deal, pana la Castelul Ljubljana. Funicularul are o frecvenita de 10 min si pot urca in el aproximativ 25 persoane, iar intr-un minut sunteti deja sus. Daca timpul este foarte scurt, asa cum a fost cazul nostru, va veti bucura de faptul ca accesul in curtea interioara a castelului este liber, la fel si in cateva dintre incaperile castelului: inchisoarea, capela si un turn...asta ca sa va puteti face o imagine despre istoria medievala a orasului. Daca timpul va permite, cronicile spun ca merita sa platiti biletul de intrare (aprox 8 euro) si sa vizitati turnurile si muzeul propriu zis, cu un tur virtual al castelului si o interesanta portie de istorie.

Sincer timpul nostru in Ljublijana a fost mult prea scurt pentru a ne bucura indeajuns si a trecut mult prea repede. Parca am lasat o parte din noi acolo, care ne cheama inapoi (se cere clar o revizitare).

No comments:

Post a Comment