Chisinau - KM 0 |
Cum rare sunt weekendurile pe care ni le petrecem acasa, la inceput de noiembrie a venit randul Chisinaului sa intre in galeria locurilor calatorscopice pe care le-am descoperit in 2018. De data aceasta am pornit la drum tot alaturi de prietenii de la Terra Incognita (care ne sunt atat de dragi si despre ale caror calatorii fantastice v-am mai povestit aici, aici si aici), astfel ca inca dinainte de plecare se anunta o experienta deosebita - si a fost.
Asemeni basmelor din copilarie, excursia noastra a stat sub semnul cifrei 3 - 3 zile de excursie, cu 3 obiective principale: Chisinaul, Orheiul Vechi si Orasul subteran de la Cricova. De departe cea mai interesanta zi a fost cea petrecuta la 80 de metri sub pamant, printre butoaiele imense cu vinuri si spumante de la Cricova, insa despre asta in articolul urmator, intruct incepem cu inceputul, adica cu Chisinaul.
Capitala moldava este departe de a fi un oras turistic si cu usurinta poti vedea cam tot ceea ce este de intreres intr-o zi, maxim 2. Cu o populatie ce nu depaseste 670.000 locuitori, aduce mult cu un oras de provincie de pe noi, cu un centru micut, mai degraba lung decat lat (in jurul bulevardului Stefan cel Mare si Sfant), Chisinaul are un aer tihnit, modest presarat cu un pic de tristete si resemnare, asemeni unei gazde primitoare, care iti impartaseste cu drag din putinul pe care il are (cel putin asa l-am perceput eu). Asadar sa pornim la drum:
Arcul de Triumf - Chisinau |
Reclame pe bulevard - Chisinau |
3.Si daca tot va aflati pe bulevard (caci altfel nu prea stiu pe unde v-ati putea plimba :) ) cu siguranta va veti amuza privind reclamele si anunturile publicitare pe langa care treceti - "Ionel - Primma Dona" (magazin de confectii), "Veriga" (magazin de bijuterii), "Galbenus" (autoservire), magazinele "Ileana Cosanzeana" (confectii) si Libraria "Fat Frumos" - la doar o aruncatura de bat una de cealalta si zecile de reclame pentru reparatii telefoane si ceasuri. Cu siguranta va vor smulge cel putin un zambet.
4. Manastirea Ciuflea cunoscuta localnicilor sub acest nume ctitorilor sai, fratii Teodor si Anastasie Ciuflea (sau asa cum este denumirea ei oficiala - Manastirea Sfantul Mare Mucenic Teodor Tiron) este acum manastirea de calugarite si a fost singurul lacas ortodox, in epoca sovietica, in care se tineau slujbe. Se afla nu departe de centrul orasului, pe str. Ciuflea, nr 12. Este o manastire de rit vechi, construita la 1858 in care slujbele se tin atat dimineata, cat si seara. Pictura interioara este impresionanta, la fel si exteriorul albastru - bleu cu cele 9 cupole aurite.
5. Ciocolata si bomboanele Bucuria sunt poate cel mai cunoscut produs al Moldovei, cu exceptia vinurilor, iar de cativa ani le putem gasi si in Romania. Cu toate ca nu am vizitat fabrica, nu am ratat magazinul de prezentare din centrul Chisinaului, unde cele peste 450 de sortimente ii asteapta cuminti, in sertare pe pofticiosi. Pur si simplu nu ai cum sa nu intri si sa pleci cu mana goala de aici.
Salile Muzeului de Istorie - Chisinau |
Leii Moldovenesti sursa: www.bnm.md |
7. Leii moldovenesti - Incepand cu 28 februarie 2018, ziua in care moldovenii au sarbatorit cea de-a 25 aniversare a monedei nationale (leul moldovenesc) Banca Nationala a Moldovei (BNM) a pus in circulatie o serie noua de monede metalice, cu valoarea nominala de 1 leu, 2, 5 si 10 lei. Ceea ce este interesant la aceste monede si motivul pentru care le-am inclus in aceasta lista este "secretul" pe care il ascund, caci odata ce cele 4 monede sunt puse impreuna se imbina asemeni unui puzzle si formeaza stema Moldovei din perioada medievala, cu capul de bour in mijloc, soarele si luna, de-o parte si de alta, luceafarul deasupra si scutul dinastic domnesc din epoca lui Stefan cel Mare.
Este un detaliu pe care l-ati putea scapa din vedere, mai ales ca din ce in ce mai rar ne uitam la o mana de marunt. Un puzzle similar poate fi construit si din monedele britanice, rezultantul fiind insemnele heraldice de pe blazonul regatului.
Chisinaul a fost un mic preambul pentru farmecul rural al tarii si doar un preview pentru comorile pe care le-am descoperit in cele 2 zile care au urmat. Va povestesc si voua in articolul urmator >>
No comments:
Post a Comment