Parlamentul Serbiei - Belgrad |
Dincolo de faptul ca Belgradul a fost capitala Iugoslaviei, iar mai apoi a Serbiei si Muntenegrului, pentru ca in final, adica incepand cu 2006 sa fie doar capitala Serbiei, odata ce Muntenegru si-a obtinut independenta; si ca in 1999 ne uitam curiosi (cel putin eu, copil fiind) si socati (ai mei) la televizor, cand NATO a inceput bombardamentul asupra orasului - prea multe date despre Belgrad-ul turistic nu aveam , asa ca m-am bucurat ca s-a regasit in itinerariul nostru prin Balcani.
Din punct de vedere etimologic, numele capitalei sarbesti s-ar traduce ca Orasul Alb - beo=alb, luminos si grad=oras. Prin Calatorscop Belgrad-ul s-a vazut mai degraba gri, cu pronuntate note socialisto-comuniste, mai ales in stilul multor cladiri din zona veche a orasului - Stari Beograd (Vechiul Belgrad). Cu toate acestea, accentele capitaliste isi fac din ce in ce mai mult simtita prezenta - am vazut si cladiri cochete, poduri moderne (Podul Ada de peste Sava este cel mai lung pod suspendat cu cabluri pe un pilon din lume) si branduri internationale cunoscute, iar orasul pare ca va iesi rapid din norul gri.
Asadar Belgrad-ul l-am vazut mai mult din fuga autocarului, insa sunt cateva cladiri care mi-au atras atentia:
1. Cea mai frumoasa cladire din oras este considerat a fi edificiul ce adaposteste in prezent Parlamentul Serbiei (Cladirea Adunarii Nationale). Constructia sa a inceput în 1936 si s-a terminat abia in 2006. Mie mi-a amintit oarecum de cladirea primariei din Belfast. Interesante sunt si cele doua sclupturi din bronz plasate in fata Parlamentului, opera lui Toma Rosandić, Igrali se konji vrani (“Play of Black Horses”) din 1939 si care simbolizeaza lupta omului cu natura.
2. Belgrad-ul este traversat de 2 rauri importante - Dunarea si afluentul sau sarbesc - Sava. In Belgrad este locul de varsare al Savei in Dunare, iar acesta dintai separa partea veche, istorica a orasului de zona noua, moderna in care se afla majoritatea sediilor de firma si corporatiilor. Ambele rauri sunt navigabile si veti vedea pludind zeci de ambarcatiuni de la cele mai modeste pana la yahtulete. Noaptea podurile construite peste cele 2 rauri sunt luminate si ofera un spectacol frumos si animat.
Ruinele ramase in urma bombardamentelor NATO |
3. 1999 este anul în care Belgradul a fost distrus pentru cel putin a 40-a oara, iar centrul orasului pastreaza inca urmele bombardamentelor. Cel mai elocvent si totodata dureros exemplu este fost cladire a Ministerului de Interne, bombardata si distrusa aproape in totalitate. Pentru a pastra vie marturia conflictelor armate de la sfarsitul anilor '90, sarbii au pastrat o parte din cladirile avariate in aceeasi stare si refuza sa le demoleze sau sa le reconsolideze, vrand sa dea un exemplu pentru generatiile viitoare in ceea ce priveste consecintele razboiului. Imaginea este dezarmanta si coplesitoare.
4. Pe de alta parte, Belgradul este un oras cu multe cladiri noi (fie ca este vorba despre cele construite in locul celor distruse, fie constructii noi ca urmare a dezvoltarii si expansiunii urbane) si in care, in continuare se construieste masiv. La fel ca si in alte orase ale blocului socialist, Belgrad-ul este un amalgam de stiluri, imbinate nu neaparat armonios - o proiectie totusi fidela a unui oras in cautarea identitatii si a unei populatii in schimbare.
5. Podul Pancevo, construit peste Dunare si aflat la periferia Belgrad-ului a fost distrus de trei ori in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In schimb, a fost singurul pod ramas neatins de bombardamentele NATO din 1999. Podul Pancevo a fost inaugurat in 1935, la doi ani dupa inceperea lucrarilor si a fost botezat dupa numele regelui iugoslav Petra II.
Un motiv bun pentru care mi-as dori sa revad Belgrad-ul este Cetatea Kalemegdan. I-am zarit profilul impunator din autocar, insa instinctul imi spune ca merita mai mult decat o privire aruncata pe geam asteptand la semafor, iar descrierile si review-urile de pe internet nu par sa ma contrazica. Cetatea Belgradului afla aici peste 7000 de ani, timp in care a fost cucerita de 77 de ori,un al motiv sa o cucerim si noi si sa o adaugam in palmaresul calatorscopic (sau poate ne cucereste ea pe noi?).
No comments:
Post a Comment