meniu

Sunday, September 2, 2018

Scotia (5): Un loc cu flux si reflux - Cramond

Digul si profilul insulei Cramond
Dupa vizita si pranzul la Lauriston, ne-am continuat dupa-amiaza insorita aproape de mare, in Cramond, un mic satuc foarte pitoresc si linistit de la periferia Edinburgh-ului. 

Ceea ce atrage vizitatorii aici este insula cu acelasi nume ce poate fi vizitata doar in timpul refluxului, in restul timpului drumul ce-o legata de mal fiind acoperit de apele marii.  Cum vizita noastra nu a fost una planificata, sansele sa "prindem" refluxul erau destul de mici, asa ca ne-am multumit sa ne plimbam de-a lungul digului si sa surprindem profilul insulei de pe continent. 
Un bistro in Cramond
Valurile marii lovindu-se ritmic de dig, zumzetul plajei plina de copii si adulti deopotriva bucurandu-se de vremea neasteptat de frumoasa si linistea si calmitatea pe care intinderea albastra de apa ti-o oferea au fost mai mult decat suficiente pentru o putea numi aceasta dupa amiaza una reusita. Unde mai pui ca locul nu este sufocat de turisti si tot "arsenalul" de atractii aferente, ci este mai degraba o atractie locala, de familie pentru localnici

Drumul spre Cramond Island
Acesta este peisajul in care o carte buna, un pahar de vin si marea sunt tot ceea ce ai nevoie pentru a te numi un om fericit, pentru cateva ore.

Asa cum spuneam insula Cramond poate fi vizitata doar in momentul refluxului, atunci cand nivelul marii este scazut si de sub intinderea de apa devine vizibil drumul de acces, pietruit, ce inca pastreaza "coltii de dragon" - pilonii de beton anti submarin din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Doar un kilometru si jumatate desparte malul continental de micuta insula, iar drumul, dupa spusele prietenilor nostri este placut, cu marea de-o parte si de alta, incat ai senzatia ca este un mic Moise. "Programul" exact este disponibil pe mai multe site-uri, unul dintre ele fiind acestea: 

Insula in sine nu este foarte spectaculoasa, pastrand inca amprenta punctului de observare care a fost in timpul razboiului: un bunker, o placa de beton si adaposturi militare.

Leoaica din Cramond
Va recomand sa verificati orele, astfel incat, daca va doriti sa vizitati si insula, sa nu aveti surprize neplacute. In cazul in care insa, va doriti doar o pauza de relaxare in atmosfera de satuc tipic englezesc ...pardon, scotian, Cramond va va surprinde placut. 

De exemplu, una dintre cele mai importante statui romane gasite in Marea Britanie a fost descoperita accidental , de un pescar in portul din Cramond. Botezata "leoiaica din Cramond" aceasta a fost gasita in 1997 si reprezinta un sclav ucis de leoaica. Locatia in care a fost gasit nu este de loc intamplatoare, intrucat in apropiere se afla un sit roman, in care au fost identificate si alte vestigii.

La Cramond se poate ajunge usor, din Edinburgh cu autobuzul 41 si coborati la ultima statie - adica Cramond. Intoarcerea in oras este la fel de pitoreasca, drumul serpuind printre localitatile micute si linistite de la periferia capitalei scotiene. 

No comments:

Post a Comment