meniu

Sunday, September 2, 2018

Scotia (6): South Queensfery & Inchcolm Abbey

Ruinele abatiei de pe insula Inchcolm
Inca din avion profilul orasului Edinburgh, capitala Scotiei ti se dezvaluie ca o oaza de verdeata, cu siruri de case ordonate parca matematic. Prins intre pamant si plafonul de nori, perspectiva asupra orasului te pregateste pentru surprizele placute care te asteapta sa le descoperi la aterizare. Inevitabil imaginea fiordului Forth, ce strapunge malul stancos iti va atrage privirea, iar imensa structura de metal, de un rosul aprins ce leaga malul drept, de malul stang iti va atrage cu siguranta privirea.  

Profilul Podului feroviar 
Daca la prima noastra vizita pe taramul scotian timpul a fost prea scurt si locurile de vizitat foarte multe, de data aceasta ne-am propus sa nu ratat o vizita la South Queensfery. Si, ca sa fim siguri ca nu "ne fura peisajul" si pierdem din vedere aceasta plimbare, am facut un mic research inca de acasa si am reusit chiar sa obtinem o un voucher de reducere pentru o excursie de cateva ore cu plecare din South Queenfery spre Inchcolm Island. Asadar cu biletele achizitionate si excursia planificata, nu ne ramanea decat sa asteptam ziua cu pricina :)


Programarea noastra era pentru ora 13, asa ca am alocat diminetata vizitei la Hopetoun House, despre care puteti citi in articolul dedicat (aici). La 12:30 ne reintorceam in South Queensfery si ne asezam la coada pentru a transforma voucher-ul achizitionat, in bilet pentru barcuta ce avea sa ne scoata in larg. Nu va faceti griji daca nu ati achizitionat bileltele de acasa, caci acestea pot fi procurate si la fata locului. Sunt cel putin 2 companii care opereaza astfel de tururi, la ore fixe, astfel ca sunt sanse mari sa prindeti un bilet. Important este sa aveti si vreme buna, astfel incat sa profitati la maxim de peisajele oferite pe acest traseu.

Asa cum spuneam plecarea anuntata la ora 13:00 a fost respectata intocmai, iar vasul era plin. La plecare vremea era destul de neprietenoasa cu vant si cer innorat, astfel ca ne-am adapostit in interior, bucurandu-ne de prezentarea traseului, dar si de intreruperile cu observatii personale si presarate cu glume si detalii inedite ale capitanului de vas. In apele reci ale Marii Nordului, caci pe aici navigam spre destinatia noastra, sunt numeroase colonii de foci, deja obisnuite cu vasele cu turisti care fac din cand in cand valuri si le tulbura sesiunile de plaja de pe banchizele amplasate in larg. A fost pentru prima oara cand am vazut foci in mediul lor natural si, asa cum am constatat abia acasa, mai bine de jumatate din pozele facute in aceasta excursie sunt cu haioasele foci marmorate lenevind in larg.
Foci pe banchiza

Traseul nostru ne-a dus pe sub cele doua poduri (cel feroviar si cel auto) ce leaga cele doua maluri ale fiordului si  pe langa 3 insulite nelocuite: Inchgarvie, Inchkeith, and Inchmickery, folosite ca puncte de observatie si de protejare a malurilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Ramasite de buncare si claditi militare din beton, austere si masive pot fi vazute inca pe acestea. Dar drumul nostru avea ca destinatie o alta insula, ceva mai mare ca dimensiune si cu un farmec aparte - Inchcolm Island. Inainte de a acosta pe insula, ne astepta o alta surpriza amuzanta, o micuta insulita stancoasa, pe care erau amplasati o sumedenie de pitici (gnomi) si alte statuete de gradina si un semn care anunta ca acolo se afla InchGnom - o mostra de umor englezesc scotian.
InchGnom

Insula Colm (caci asta inseamna Inchcolm) nu este locuita, dar este anual vizitata de aproximativ 20.000 de turisti, care vin sa vada ruinele abatiei de aici. De asemenea, locatia este preferata si pentru nunti, cadrul natural oferit de insula, ruine, plaja si stancile fiind cu adevarat deosebit. La momentul vizitei noastre, am avut parte de o noua surpriza, caci, in biserica manastirii avea loc o nunta, tipic scotiana cu barbatii imbracati in kilt-uri, cu doamne elegante si toate parteau perfect integrate in piesajul rustic si auster al zidurilor medievale. 


Abatia Inchcolm
Abatie dateaza din secolul al XII-lea fiind construita in anul 1123 si, cu toate ca este extrem de veche, este considerata una dintre cele mai bine conservate cladiri monahale din Scoatia. Noi ne-am bucurat de o pauza de aproape 2 ore pe insula, timp indeajuns sa exploram ruinele, sa facem suficiente poze care sa surprinsa frumusetea locului, dar si ca vremea sa se imbuneze si cerul sa devina senin.

Manastirea de pe insula a fost o manastire augustina pana in secolul al XIV, cand devine tinta raidurilor navale din timpul razboaielor dintre Anglia si Scotia, ca mai apoi comunitatea monahala de aici sa fie alungata de Reforma Protestanta.
Nunta scotiana de pe insula
Sunt parti din biserica abatiei care inca s-a pastrat si, cu ajutorul panourilor informative atent plasaste s-a reusit recrearea atmosferei de acum cateva sute de ani. Viata din cadrul abatiei era austera, iar cel mai bun exemplu este existenta unei singure incaperi incalzite, cea de deasupra capelei, in care se afla un semineu. Aici si doar aici se facea focul in manastire si, vazand zidurile groase si reci, lunad in calcul vremea si asa neprietenoasa si vantul care cu siguranta bate dinspre mare, e usor sa ne imaginam viata grea de aici. Tot de pe panourile informative aflam despre meniul calugarilor augustini care locuiau aici. El era in mare parte vegetarian, iar iarna exista o singura masa pe zi, in timp ce vara, pentru a avea putere de munca, existau doua mese. In rest post si rugaciune.

Una dintre incaperile abatiei
Astazi s-au pastrat dormitorul comun al calugarilor, sala de mese si cateva camere. De asemenea, printre ruine se gaseste si o piatra de mormant datata in secolul X, apartinand unuia dintre stareti. 

Pe plaja salbatica ce inconjoara ruinele si-au facut casa zeci de pescarusi ce vin aici atat pentru odihna, dar si pentru a-si depune ouale. 

Asa cum spuneam, insula nu este propriu zis locuita, insa exista un administrator al insulei care ramane aici si pe timpul noptii, pentru a se asigura ca nu apar evenimente neprevazute. 

Desi numarul turistilor care vin aici este mare, ne-a surprins  curatenia de pe insula. Exista chiar si toalete (curate si civilizate, nu mai e nevoie sa spun). Iar daca va doriti sa amintire de pe insula, magazinul de suveniruri va sta la dispozitie. 

Inchcolm Island


Informatii practice:

Bilete pentru croaziera si optiuni valabile: https://www.forthtours.com/ 
Cost bilet: 18 lire (pret intreg). Cu reducere - 14 lire.
Cum ajungi? - cu trenul din Edingburgh pana la Dalmeny, iar apoi pe jos (maxim 15 min). Vezi si harta de aici
Pret bilet tren Edinburgh - Dalmeny si retur: 8.4 lire
Pranzul la The Haws Inn (delicios) - 2 persoane (mancare si bautura - cidru) - aprox 30 lire.

No comments:

Post a Comment