meniu

Sunday, September 30, 2018

Muntenegru (1) - Canionul Tara, o marturie in plus ca natura este mai puternica si mai surprinzatoare decat credem

Steagul muntenegrean la trecerea frontierei
Dupa ce am parasit Serbia, ne-am indreptat spre Muntenegru , locul pe care venetienii l-au numit Tinutul Muntilor Negri si care continua sa surprinda prin frumusetea salbatica a padurilor dese de conifere printre care stanci golase isi arata forta inaltandu-se spre cer. Traversand Alpii Dinarici, destinatia noastra a fost Parcul National Durmitor si canionul raului Tara, ce se intinde pe o suprafata de mai bine de 80 km si este cel de-al doilea canion ca marime din lume, dupa Grand Canion din Arizona, Statele Unite ale Americii.

Muntenegru a inceput sa devina recent o destinatie de vacanta, iar ceea ce cucereste este in special peisajul sau natural, salbatic si nealterat. De altfel, zona pe care am traversat-o noi, este inscrisa, din 1980, in Patrimoniul UNESCO tocmai pentru aceasta frumusete salbatica deosebita. Cu regret va spun ca aparatul de fotografiat s-a cam aratat neputincios in a surprinde adevarata maretie a peisajului - asa ca va trebui sa ma credeti pe cuvant ca e o calatorie pe care merita sa o faceti.


Podul Durdevica
Poate cel mai frumos loc de belvedere din interiorul canionului este Podul Durdevica, lung de 365 de metri, repartizati in cinci arce, din care primul mai mare si celelalte patru de aceeasi dimensiune, are o inaltime de 172 m, fiind la vrema constructei sale (1937-1940) cel mai mare pod de beton din Europa.

Fie ca sunteti cu masina sau cu autocarul, popasul la Podul Durdevica este obligatoriu. Nu doar peisajul este cel care va va indemna, dar si experienta pe care o puteti trai aici:

1. De pe podul de beton poti sa te bucuri cu adevarat de maretia canionului, de intinderea de verde si stanca in mijlocul careia te afli, incercand sa zaresti, jos in vale rauletul ce curge domol. Cu toate acestea n-ai cum sa nu te intrebi, cum se face ca acel raulet cuminte ce serpuieste printre stanci a fost capabil de o asemenea forta incat sa sape 1300 de metrii adancime, dand nastere canionului pe care il vedem astazi - si totusi e adevarat.

Cu tiroliana peste canion
2. Pentru pasionatii de fotografie, canionul Tara este un loc pe care merita sa il surprindeti si adaugati in portofoliu, iar un apus sau rasarit de soare surprins de aici nu poate fi decat maiestos.

3. Podul Durdevica ofera si pasionatilor de sporturi extreme doza de adrenalina. Tiroliana care merge paralel cu podul, chiar deasupra prapastiei isi face genunchii sa tremure sau dimpotriva, inima sa tresare de fericire. Daca va incumentati, va fi o experienta pe care nu o veti uita prea curand si cu singuranta una din experientele pe care veti dori sale povestiti la intoarcerea in tara. Costul experientei este de 20 euro, si include si returul (cu masina) inapoi la locul de plecare.

Podul Durdevica
Tot aici exista 2 restaurante, loc de picnic, un camping, pentru cei care vor sa petreaca mai mult timp in natura, un traseul de mountain bike si un mic targulet de suveniruri si produse locale.

Canionul Tara ofera un peisaj de o salbaticie si frumusete cum rar am vazut. Datorita diferentei de altitudine si a asezarii geografice aici se intalneste atat clima mediteraneeana cat si cea alpina, cu o vegetatie variata si bogata. E o combinatie unica

No comments:

Post a Comment