meniu

Sunday, December 3, 2017

Romania (30) - Palatul Brukenthal de la Avrig

Palatul Brukenthal - Avrig
In ultima zi a lui noiembrie, in drum spre Alba Iulia am facut o scurta, dar mult asteptata si visata oprire la Avrig. De ce mult asteptata? Pentru ca, in urma cu cativa ani, cautand cazare pentru vacanta, am descoperit acest palat, a carui oranjerie a fost amenajata ca hotel. De atunci gandul de a sta in mijlocul unui domeniu atat de extins, in stil baroc, de a ne plimba prin gradina olandeza sau cea englezeasca, de a savura o cafea aburinda pe terasa oranjeriei, sau de a ne bucura de pranzul cu preparate de inspiratie  transilvaneano-saseasca asemeni baronului Brukenthal a devenit o dorinta care si-a "facut culcus caldut" in lista noastra de experiente care merita traite.  Asadar cu prima ocazie am raspuns prezent, iar mai jos va povestim despre scurta noastra vizita la Avrig.
Oranjeria Palatului Brukenthal de la Avrig
Samuel von Brukenthal va va duce cu gandul la Sibiu, insa e bine sa aveti in vedere ca numele sau nu este legat numai de Sibiu, intrucat el a fost guvernatorul intregii Transilvanii, cea mai inalta functie a regiunii la acel moment (1777), pe care a detinut-o timp de cativa ani. Brukenthal a fost dealtfel singurul sas transilvanean care a ajuns intr-o functie atat de inalta. 
Domeniul de la Avrig gazduia resedinta sa de vara, fiind situata la doar 20 km de Sibiu si aproximativ 116 km de Brasov. Constructia si amenajarea domeniului au inceput in 1756, iar daca pasind pe domeniul de la Avrig, amintirile vacantei de la Viena va revin inevitabil in minte, sa stiti ca arhitectura si grandoarea palatelor Schönbrunn si Laxenburg din Austria, construite in stil baroc au fost sursa de inspriatie pentru amenajarea mosiei. 
Intregul ansamblu este organizat pe doua niveluri, respectiv Palatul baroc, situat pe o terasa de 12 metri deasupra Vaii Oltului, in punctul cel mai inalt al oraselului, iar in vale, oranjeria la care poti ajunge parcurgand parcul si gradina olandeza, coborand scarile elegante din piatra in mijlocul carora se afla odata o fantana arteziana, astazi, din pacate nefunctionala. 
Expozitia de arta saseasca
Revenind la palatul principal, acesta este construit in forma de U, tipic stilului transilvanean, cu deschiderea orientata spre gradina. Palatul are 2 niveluri, iar cele doua cladiri anexa un singur nivel. Vazuta dinspre strada, cladirea palatului nu tradeaza interiorul si nici impozanta curte, asa ca va recomand sa pasiti inauntru. Desi un avizier anunta taxa de intrare, nu am gasit pe nimeni la poarta care sa o incaseze, asa ca ne-am continuat plimbarea spre intrarea principala. Cladirea are numeroase incaperi de locuit, iar conform informatiilor de pe site, gazduia si o sala impresionanta la etaj, avand o galerie de picturi. Aceasta s-a pierdut in timp datorita si destinatiilor multiple pe care le-a avut, de la palat la sanatoriu.
La momentul vizitei noastre, in cladirea principala, la parter era gazduita o expozitie de obiecte si unelte sasesti, de la piese de mobilier din lemn deosebit de frumos pictat, lazi de zestre de diferite dimensiuni, la tesaturi si asternuturi cu cusaturi complicate, costume populare, unelte casnice, vase si ceramica cu simbolistica diversa. 
Expozitia medievala
Intr-una dintre anexa este amenajata (sau era in curs de amenajare la momentul vizitei noastre) o expozitie medievala. Mai exact costume medievale de domnite si paji, armuri de cavaleri, diferite arme si steaguri de lupta. Intr-un viitor apropiat, daca e facuta cu cap, aici ar putea fi o zona interactiva extrem de atractiva, in special pentru viziatorii cu copii, dar nu numai. Imi si imaginez puse in scena incoronari, baluri, primiri de soli si numiri de cavaleri, toate sub ochii cu gene lungi falfaitoare ale dominitelor emotionate. Intreaga sala este amenajata ca o sala a tronului sau o sala de bal medievala, ceea ce contribuie inevitabil la atmosfera castelana.
Expozitia de arta saseasca
Dupa vizitarea celor doua expozitii, ne-am, continuat plimbarea prin parcul ce inconjoara resedinta. Acesta a fost amenajat dupa planurile gandite de Samuel von Brukenthal, ce aveau in vedere un complex de gradini de inspiratie baroca franceza orientata inspre palat, de unde privitorului i se ofera o persepectiva larga, care sporeste senzatia de domeniu extrem de intins. 
Inca de la inceput scopul parcului nu a fost doar estetic, ci spatiu utilitar, cu gradina dedicata cultivarii legumelor si fructelor. Astfel, aici erau cultivate pe langa plantele locale si plante  exotice, cum ar fi ananasul, lamaiul, portocalul si o leguma neobisnuita pentru Transilvania, sparanghelul, care era mai apoi preparat in bucataria palatului si servit mesenilor de seama.

In zona inferioara a domeniului se afla, asa cum va povesteam oranjeria, construita intre 1770 si 1779, de asemenea dupa planurile lui Samuel von Brukenthal. Edificiul a fost gandit pentru a adaposti de gerul iernilor transilvanene plantele exotice ce aduceau faima domeniului si colorau si indulceau mesele receptiilor organizate aici.
Reveninnd in timpurile moderne, oranjeria gazduieste un restaurant, pe care oricat ne-au dorit nu l-am putut experimenta intrucat era full (ceea ce e un semn bun, as zice!). Acu, daca s-au bine sa ma gandesc imi pare rau ca nu am aruncat totusi un ochi pe meniu. Imi place sa cred, totusi, ca preparatele sunt inspirate de locatia boema in care se afla si raspunde in egala masura decorului (atat interior, cat si exterior) bogat. Tot aici avem si un hotel (da, cel de la care a pornit gandul nostru de a vizita Avrigul).
Astazi, desi aflat intr-o stare avansata de degradare, palatul Brukenthal de la Avrig se poate lauda cu titlul de unic parc baroc din sudul Transilvaniei. Tot ceea ce imi doresc este ca, odata cu renovarea oranjeriei si amenajarea aici a hotelului si a restaurantului, fondurile sa fie reinvestite in consolidarea si renovarea palatului, dar si a gradinii astfel incat intreg ansamblul sa isi recapete grandoarea de odinioara.

Informatii practice:

Localizare: in centrul orasului Avrig
Pret bilet: 20 lei (include gradina, Palatul Brukenthal ce gazduieste 2 expozitii: cea saseasca si cea medievala)

Website: http://www.palatulbrukenthalavrig.ro 

No comments:

Post a Comment