meniu

Saturday, December 9, 2017

Romania (31) - Castelul de lut din Valea Zanelor


Foarte aproape de Avrig, mai exact la 13 km, acolo unde am vizitat Resedinta de vara a lui Samuel von Brukenthal, se afla una dintre cele mai populare atractii turistice ale anului 2017 si despre care, cu siguranta vom auzi si in urmatoarea perioada - Castelul de Lut din Valea Zanelor

Aflat la poalele Muntilor Fagaras, chiar sub varful Negoiu, micutul castel din chirpici, cu forme ondulate, pare rupt din cartile cu povesti ale copilariei. Si intr-un fel chiar asa este, pentru ca sursa de inspiratie a proprietarilor (Razvan si Gabriela Vasile), dar si a arhitectului (Ileana Mavrodin) au fost chiar povestile fratilor Grimm (cu care multi dintre noi am copilarit si care l-au inspirat si pe Disney in nemuritoarele sale filme de animatie). Ansamblul se incadreaza perfect cu dealuri si munti pudrati cu zapada, fara nicio alta asezare in jur, unde, daca n-ar fi fost afluenta asa mare de turisti te-ai simti un pic rupt de lume si teleportat in fata casutei celor 7 pitici.


La momentul vizitei noastre (final de noiembrie 2017), doar exteriorul castelului era finalizat, iar in interior inca se lucra pentru amenajarea a ceea ce vor fi camere de cazare, restuarant, zona de socializare etc.

Am inchis ochii pentru cateva momente si mi-am imaginat cum ar fi sa te trezesti intr-o dimineata senina de iarna intr-o astfel de poveste, cu foc de lemne, trosnind in soba, cu flori de gheata la geam, cu asternuturi din canepa si patura groasa de lana? cum ar fi sa sorbi dintr-o cana de ciocolata calda sau cafea (dupa preferinte), pe malul paraiasului ce traverseaza "domeniul castelului", infasurat intr-o patura groasa, cu manusi in maini si o cana aburinda, leganat pe unul din balansoarele amplasate acolo special pentru tine, cu nasul si obrajii rosi de frig? cum ar arata o bataie cu bulgari si o tavaleala prin zapada proaspat ninsa si un om de zapada cu nas portocaliu si fular colorat la gat, chiar in fata casei? Cum s-ar reflecta lumina rosiatica a flacarilro unui foc de tabara in zidurile albe, imperfecte ale casutelor? sau cum s-ar simiti mirosul de lavanda si flori de cap proaspat culese si impletite in coronite pentru sanziene? Raspunsul a fost unul singur: de poveste.


Ne-am invartit in jurul castelului, ne-am pozat in fata usitelor rotunjite cu feronerii de inpiratie medievala, am pasit in incaperile deschise pentru public (dar inca neamenajate), am urcat in turn, de unde imaginea acoperisiurilor ondulate de sindrila te invita parca la derdelus si ne-am simtit pentru o clipa copii. Iar pentru copii, aceea "clasici" si visatori crescuti cu basme in care binele invinge, o vizita la Castelul de Lut este o minunata transpunere in realitate a ceea ce doar si-au imaginat.  Puteti consturi, chiar aici in curte, povesti minunate: v-o puteti imagina impreuna pe Alba ca Zapada descoperind casuta piticilor, pe Rapunzel captiva in turnul cel inalt, pe Aurora in casuta din padure alaturi de cele 3 zane, pe Robin Hood in adapostul din inima codrului Sherwood sau de ce nu sa creati impreuna un basm doar al vostru, in care micutul sau micuta voastra sa fie personajul principal.

Desigur ca si cei mai "adulti" dintre voi vor gasi aici un loc mai altfel pentru selfi-uri, poze profesioniste sau out of the box, sustinute de citate motivationale, sedinte foto, insta-stories, etc. E loc de imaginatie si de visare, iar decorul este mai mult decat inspirational indiferent de categoria de varsta.

Dar pe langa aspectul exterior, zidurile castelului ascund si o initiativa eco, un tribut adus naturii, intrucat la construirea acestora s-a folosit preponderent un amestec de pamant, apa, paie, argila si nisip, acoperisul este din sindrila de molid, iar turnurile inspirate parca de Rapunzel au fost ridicate din piatra de rau.

Privind exteriorul iti poti doar imagina cum va arata interiorul, pastrand acelasi design unic si individula pentur fiecare camera (se pare ca vor fi, in final 10 la numar), flori la ferestre si acoperisul, cu sindrila lemnasa, printre care muschiul verde crud isi va face loc si....praf de zane.

Taxa de intrare pe "domeniu zanesc" este modica din punctul meu de vedere - doar 5 lei. Am petrecut aici cam 1 ora, insa imaginatia o luase deja razna. Ca orice plimbaciosi carcotasi :) pot spune ca, ceea ce ne-a lipsit a fost povestea din jurul castelului, dincolo de cea pe care fiecare dintre noi si-a imaginat-o; ma refer la povestea locului in viziunea celor care au "rupt" castelul din cartea cu basme si l-au adus la Porumbacu de Sus.

Este lesne de inteles ca avem in Valea Zanelor un proiect in curs de amenajare si imi doresc din tot sufletul ca cei care l-au initiat sa isi pastreze acea sclipire magica in continuare si sa continue, in aceeasi maniera design-ul, astfel ca, in final povestea din Valea Zanelor sa prinda contur, iar exteriorul sa fie doar coperta frumoasa a unui interior de basm.

Informatii practice:

Localizare: in localitatea Porumbacu de Sus. Pentru a ajunge la Castelul de Lut din Valea Zanelor, plecand din Sibiu, directia Fagaras, pe E68. In dreptul localitatii Porumbacu de Jos faci dreapta si mai mergi inca 9 km pana ajungi la castel. Sunt si indicatoare, iar localnicii sigur de vor indruma corespunzator.
Pret bilet: 5 lei
Program de viziare: Luni-Duminica 10:30-17:30

No comments:

Post a Comment