meniu

Saturday, December 9, 2017

Experienta unui club de lectura - Damen Tango alaturi de Nemira

Finalul de noiembrie nu a adus doar noi calatorii alaturi de Calatorscop, ci si prima experienta a unui club de lectura. Pentru aceeas dintre voi care nu sunteti foarte familiarizati cu conceputul, un club de lectura sau club de carte este reprezinta o serie de intalniri ce-i aduc alaturi pe cei care au citit o anumita carte si discuta apoi pe marginea textului, a autorului, a povestii tesuta in jurul personajelor si impartasesc impresii despre sentimentul cu care au ramas la finalul lecturii.

Recunosc ca am privit acest gen de intalniri ca fiind invaluite intr-un nor de snobism si asta pentru ca perceptia mea despre citit este ca aceasta reprezinta o activitate solitara, un refugiu personal, extrem de intim in care te retragi din cotidian, iar simpla impartasire a impresiilor, in afara cercului de prieteni am privit-o ca pe "cititul cu voce tare in fata clasei" (bleah, neplacute amintiri!). Asa ca, atunci cand am primit, pe facebook, invitatia de la Nemira de a participa la prima intalnire a noului Club de Lectura Damen Tango, am privit invitatia cu scepticism. Ce m-a convins insa, a fost cartea propusa pentru prima intalnire - Colectionara de parfumuri interzise, scrisa de Kathleen Tesaro, una dintre lecturile incluse in colectia calatorscopica Raftul de Calatorie, despre care am scris acum vreo 2 ani si care inca imi este foarte draga.

Asadar, am pornit, pe o ploaie torentiala spre primul meu club de lectura, cu multe temeri, putine asteptari si mai ales curiozitati, in special cu privire la perspectiva altor cititori referitor la o poveste care mi-e mi s-a lipit iremediabil de suflet.


Acum dupa ce au trecut aproape doua saptmani de la intalnire, iar ideile au reusit incet incet sa se sedimenteze, iata care au fost asteptarile si cum s-au (ne)potrivit ele cu realitatea:


Intalnirea s-a deschis cu prezentarea gazdelor si totodata partenerilor care au pus la cale acest proiect: Alexandra Florescu, PR la Nemira, Mara Coman, redactor-sef al revistei Marie Claire, actrita Ada Condeescu (face parte din generatia noua de actori si a jucat in Eu când vreau să fluier, fluier si Loverboy) si Catalina Danila, Product Manager la Oriflame. Din punctul meu de vedere combinatia a fost una fericita, mai ales in contextul cartii despre care discutam, aveam un om din lumea cartilor, unul din lumea modei si a revistelor glossy, unul din lumea filmului si a celebritatii si unul din cea a parfumurilor. 

In ceea ce priveste audienta, lucrurile nu au fost la fel de fericite. Stiti vorba aia cu "multa lume, putini oameni", ei bine, in acest context as putea-o parafraza si spune "multa lume, putin cititori", caci mai bine de 70% din cei prezenti nu citisera cartea. Si ma intreb, de ce ai veni, pe o vreme ca cea de afara la o intalnire la care nu esti in tema cu subiectul principal? Nu mi-am gasit raspunsul, insa m-am incurajat cu gandul ca asa se intampla la prima editie a unui astfel de eveniment, iar cu timpul lucrurile se vor aseza. Sa nu credeti insa ca audienta nu a fost compusa si din cititori pasionati, oameni cu un bagaj de cunostinte si cu o cultura generala bogata, de la care cu singuranta am multe de invatat (astept insa sa ii descopar mai pe larg si mai in amanunt).

Pe parcursul celor aproape 2 ore de discutii, schimburile de replici si idei s-au purtat, in mare parte intre cei care (macar) rasfoisera cartea, lucru firesc de altfel. M-am bucurat sa pot vedea textul si din perspectiva altor persoane, si totodata sa constat ca viziunea mea este impartasita si de altii. Am apreciat interventiile Catalinei Danila cu privire la lumea parfumurilor si conceputul din spatele fiecarei sticlute cu mireasma fina, iar in egala masura cele ale Adei Condeescu, din perspectiva actorului aflat in ipostaza de a interpreta firi si personalitati diferite, dar care, pentru a le juca credibil trebuie sa fie si un fin cunoscator a personalitatilor si trairilor interioare ale personajului.

Daca ar fi sa ma intreb ce am luat cu mine acasa din aceasta experienta?
  • Surprinderea ca lectura nu trebie sa fie neaparat o activitate solitara, iar impresiile pot fi impartasite si cu oameni pe care ii intalnesti pentru prima oara sau fie si doar o data in viata;
  • Posiblitatea de a vorbi in public despre un subiect care ma pasioneaza: lectura, calatoriile si blogul. Pentru mine a fost oportunitate de a-mi invinge retinerile (sunt varianta mai light a temerilor :) ), dar si de a ma observa vorbind in public (da, stiu, cu datul din maini excesiv inca am o problema....working on it!);
  • Sansa de a intalni oameni pe care in mod normal nu i-ai intalni si aborda, dar care sub "ambalajul celebritatii" sunt cititori si calatori la fel de pasionati ca si mine; 
  • Ocazia de a-ti fi adresate intrebari privind cartea, pe care nu mi le-am pus, dar suficient de provocatoare incat sa iti solicite capacitatea de reactie si de argumentare;
  • Provocarea de a citi carti pe care poate nu le-as alege, intr-un alt context;
Daca doriti sa vedeti cum s-a desfasurat prima intalnire a Clubului de carte Damen Tango o puteti face pe pagina de facebook a revistei Marie Claire (aici)
Recunosc ca, acum, dupa aceasta prima participare, astept cu nerabdare edita a 2a, care va avea loc undeva pe la final de ianuarie, cand vom calatori in lumea tangoului argentinian. Cartea propusa este Zeii Tangoului, scrisa de Carolina de Robertis. Inca nu am apucat sa o rasfoiesc, dar am comandat-o si imi doresc sa o citesc la lumina beculetelor de Craciun. 

Conform scurtei descrieri se anunta a fi o calatorie din Italia in Buenos Aires-ul anilor, in 1913, alaturi de o adolescenta pe cale de a deveni femeie. Leda are saptesprezece ani, paraseste tara natala cu o valiza si o vioara si se avanta in tainele tangolului, o lume destinata la acea vreme exclusiv barbatilor. Abia astept!

No comments:

Post a Comment