Drumul Matasii este cea mai veche artera comerciala si calea care timp de 2500 de ani a facut legatura (terestra si anevoioasa) intre Asia si Europa, a legat doua lumi total diferite, a facut ca traditiile sa circule, gastronomia sa se reinventeze, moda si obiceiurile sa capete culori si sensuri noi. Abandonat odata cu deschiderea rutelor maritime, mai rapide, mai putin costisitoare si aparent mai sigure, Drumul Matasii revine in prim planul zilelor noastre odata cu miscarile, interesele si aspiratiile mai vechilor sau mai noilor puteri economice, militare si politice.
In acest context, jurnalista Sabina Fati porneste in explorarea acestei rute si reface drumurile batatorite inca de acum 2500 de ani. Jurnalista porneste in aventura ei singura, cu un rucsac mare in spate, cu unul mai mic in fata, cu cateva device-uri tech si cu un mare bagaj de cunostinte despre istoria si politica lumii asiatice dobandit de-a lungul carierei de jurnalist de investigatii. Dar teoria nu se potriveste mereu cu practica si nici socoteala de acasa cu cea de pe Drumul Matasii, ceea ce face lectura si mai palpitanta.
La o prima vedere Singura pe Drumul Matasii pare greoaie, atentia cititorului fiind impartita in 3 fire epice: unul reprezentand calatoria in sine si notele la cald facute de autoare de-a lungul itinerariului, un al doilea constituit din episoade istorice si descrieri geografice despre diferite puncte de-a lungul rutei si cel de-al treilea ce reda oamenii pe care Sabina Fati i-a intalnit in periplul sau, insa pe parcurs devine prietenoasa, chiar placuta si pe alocuri curiozitatea te impinge sa mai citeste cateva pagini (chiar daca asta inseamna sa stai treaza pana la ore dubioase, desi sti ca a2a zi o sa adormi cu capul pe birou). Cartea in sine este un reportaj gigant ce se intinde pe mai bine de 400 pagini si e dovada vie a unei documentari ample si temeinice despre istoria, in special politica a celor doua continente vecine (Europa si Asia) si ciocnirile intre populatii si civilizatii, inclusiv cu (si mai recent) cu cea americana.
Sursa foto |
Lectura e cu atat mai interesanta cu cat afli o sumedenie de detalii din viata de zi cu zi:
1. In credinta budista exista credinta ca oamenii au 108 pacate sau 108 sentimente (36 legate de trecut, 36 legate de prezent si 36 legate de viitor), iar pentru a te elibera de fiecare dintre ele e necesar sa ocolesti/ incercuiesti un loc sfant. 108 de pacate, 108 de rotatii in jurul templului.
Iurta |
3. Ruta parcursa de Sabina Fati este nu doar o redescoperire a Drumului Matasii, dar si turneu gastronomic, cu aroma de ceai, de lapte de capra si de iac, cu preparate traditionale facute la foc de balega, in iurta.
....dar si multe altele pe care n-as vrea sa vi le dezvalui pentru a nu va strica surpriza lecturii.
Mi-as fi dorit ca pozele din carte sa fie color, astfel incat imaginea franturilor suprinse pe Drumul Matasii sa prinda si mai bine contur in mintea mea. Lumea pe care Sabina Fati o descrie pare extrem de colorata, chiar si acolo unde te astepti mai putin.
Pot spune cu mana pe inima ca Singura pe Drumul Matasii nu este doar o carte de calatorie. E o nebunie, o poveste de viata, o lectie de curaj, one time life experience, o saritura in gol fara parasuta, din care cred cu tarie ca nu ai cum sa te intorci acelasi om care ai plecat - te intorci mai bogat, mai curajos si mai deschis.
Pot spune cu mana pe inima ca Singura pe Drumul Matasii nu este doar o carte de calatorie. E o nebunie, o poveste de viata, o lectie de curaj, one time life experience, o saritura in gol fara parasuta, din care cred cu tarie ca nu ai cum sa te intorci acelasi om care ai plecat - te intorci mai bogat, mai curajos si mai deschis.
No comments:
Post a Comment