meniu

Sunday, July 30, 2017

Bulgaria (6) - Demir Baba, Marin Petrov si Cetatea Abritus de la Razgrad

(continuam povestea calatoriei in Bulgaria, zona Razgrad. Prima parte a experientei o gasiti aici)

Dupa Mormantul lui Dromichete, la nici 5 min si la o distanta de 2,5 km am facut urmatoarea oprire - Mormantul lui Demir Baba. Primul detaliu care te (aproape) socheaza, dar si amuza in acelasi timp, sunt multitudinea de zdrente de tot felul legate prin copaci, de balustrada sau de banci. Exista in credinta locului speranta ca, lasand un obiect de imbracaminte, boala si raul se vor indeparta de cel al carui obiect este lasat la acest loc sfant. Asa ca oameni mai mult sau mai putin evlaviosi si-au uitat pe aici sosete, tricouri, saluri, batiste, etc.

Dar sa incepem cu inceputul: De la nivelul drumului principal mergi pe o poteca ce intra in padure, apoi incepi sa cobori treptele (vreo 200 si ceva) si ajungi intr-un luminis ce pare rupt din alta poveste si bine ascuns in maruntaiele padurii, la umbra unei stanci inalte.


Legenda spune ca intr-un an extrem de secetos,  aici a aparut Demir Baba, un personaj recunoscut ca sfant in cultul alevi, a atins solul crapat de arsita si, in apropiera stancilor a tasnit n izor cu apa limpede,pe care oamenii locului l-au numit "Besh Parmak" (Cele cinci degete). Izvorul exista si astazi, iar apa este intr-adevar foarte limpede.

Dar am sarit peste un delatiu...cine este acest Demir Baba, inmormantat aici si care e povestea lui? Demir Baba asa cum spuneam, este considerat sfant in cultul Alevi. Alevismul este o combinatie intre elemente ale islamismului, crestinismului dar si misticismului. Alevismul propavaduieste dragostea si respectul pentru toate fiintele de pe pamant si nu are un singur Dumnezeu, ci mai degraba se bazeaza pe comuniunea in pace si intelegere atat intre oameni, cat si cu natura.
In micuta curte din preasma mausoleului (si el redus ca dimensiuni) este interesant de observat zidul din bucati enorme de piatra, perfect slefuite si suprapuse si fara lianti. Pe anumite pietre, ochiul atent va observa sculptate motive solare, cu floarea vietii si multe alte motive apartinand clar culturii trace.

In interiorul mausoleului se afla mormantul, de ispiratie preponderent islamica (cu tavanul asemanator moscheilor) se afla mormantul lui Demir Baba. Am citit ca,  pana in 1927, pe acoperisul acestui mausoleu au stat impreuna atat crucea crestina ca si semiluna islamica. Acum mai este doar semiluna. Intr-una dintre cladirile adiacente este amenajat si un mic muzeu cu cateva obiecte si un fel de icoane ce il invatiseaza pe sfant. Intr-una dintre ele, Demir Baba pare a fi intruchiparea Sf. Gheorghe omorand balaurul.


Dupa ce am vizitat muzeul, am lucrat din nou scarile si inapoi la autocar spre urmatoarea destinatie, o alta surpriza a celor de la Terra Incognita. In satucul Malak Porovet ce apartine de localitatea Isperih (la vreo 34 km de Razgrad) se afla o minunatie de casa, pe langa care nu ai cum sa treci si sa nu o remarci - ziduri albe, cu lemnarie frumos scluptata, cu plate agatatoare ce imbraca armonios poarta si gardul de piatra. Dar pe langa exteriorul de poveste, odata ce treci pragul portii si ii aflii povestea n-ai cum sa nu o pastrezi in suflet si pe retina. 

Casa a apartinut lui Mǎrin Petrov, un tamplar autodidact si priceput, care si-a pus talentul si pasiunea la treaba pentru a ridica si infrumuseta propria casa. Practic tot ce inseamna lemnarie in aceasta casa a fost gandit, lucrat si finisat de Mǎrin Petrov, undeva prin anii '70 (desi pe alocuri pare mai veche, casa si gospodaria sunt relativ recente). Dupa moartea lui Petrov, in 2000 unica fiica a acestuia a vandut casa catre actuala proprietara, care a decis sa o transforme intr-un mic muzeu (si bine a facut...as adauga eu!).


In gradina casei ne-a intampinat zambitoare actuala proprietara, d-na Elena Simeonova, insotita de o domisoara pentru a o ajuta cu traducerea (doamna nu cunoaste limba engleza). Astfel aflam ca aceasta casa a fost construita in 1954, insa forma si decoratiunile pe care le vedem astazi au fost finalizate si "dateaza" aproximativ din 1984.

Primul detaliu pe care ni l-a prezentat, a fost un panou din lemn (cum altfel) scluptat de Petrov si infatisant cursul vietii si cele 4 anotimpuri (ca etape ale vietii omului pe pamant). Desi nu a avut o educatie deosebita, abordarea este interesanta si intesata de simboluri. Apoi am intrat in casa, nu inainte insa de a ne trage peste incaltari botosei de plastic. Sentimentul pe care il ai pasind pragul casei este de surprindere, admiratie, respect, toate deodata si toate la fel de intense.

Prima incapere este ca construita sub forma unei capele de inspiratie ortodoxa cu usi imparatesti, candelabru si icoane, toate scluptate. Inca de aici talentul, dexteritatea si indemanarea artistului rural te fascineaza. Urcam scarile si ajungem intr-un hol, iar de o parte si de alta sunt camere, fiecare cu un stil propriu si detalii care te lasa cu gura cascata. Pe partea dreapta este Camera Alba sau Camera celor 12 apostoli, numita astfel dupa decoratiunea ce impodobeste si aici plafonul, in care lipseste insa Iuda, cel care avea sa il tradeze pe Iisus. Se spune ca Petrov si sotia sa nu putea avea copii, insa cand artistul a terminat de scluptat aceasta decoratiune de inspiratie religioasa, sotia sa a ramas insarcinata si au avut-o pe fiica lor.

Pe stanga este camera Sf Gheorghe, pe plafonul careia Petrov a scluptat 2 sabii incrucisate, o recreere a celui mai inalt ordin militar al Bulgariei "Pentru Vitejie".

Urmeaza camera araba, inspirata de o vizita a presedintelui bulgar Jivkov in Libia. Petrov a vazut la televizor stirea si inspirat de decoratiunile salii in care delegatia bulgara a fost primita, a schitat int-ro singura noapte planul pentru camera respectiva.

Ultima incapere este sala de mese, in mijlocul careia este o masa lunga, iar in capat un tron, decorat cu simbolul Zeitei Mama un simbol al unitatii si comuniunii. Din nou tavanul este bogat decorat, de data aceasta cu simboluri reinterepretate din flora si fauna, ca parte a lumii si importante pentru ciclul de vieti. 


Turul l-am incheiat pe o alta terasa, decorata cu cele 12 semne ale zodiacului. Probabil ca sclupturile lui Mǎrin Petrov ascund si alte simboluri, pe care ochiul nostru nu le-a observat. Daca va aflati in zona, in trecere sau daca povestea mea v-a placut, va recomand sa vedeti cu ochii vostri aceasta casa.

Cu privirile imbatate de minunatiile scluptate in lemn ne-am indreptat spre ultima "reduta" a plimbarii noastre - situl arheologic al cetatii Abritus de la Razgrad.

Abritus a fost o veche asezare militara romana, fiind considerata una dintre cele mai puternice fortarete din Moesia Inferioara si construita pe locul unui mai vechi oras trac.

Situl beneficiaza de o parcare larga si de un semn mare cu inscriptia ABRITUS la intrare, asa ca nu aveti cum sa il ratati. In parcare veti observa cateva cladiri moderne, paralelipipedice imbracate in postare uriase - aici sunt casa de bilete, magazinul de suveniruri si toaletele.
 
Ansamblul este compus dintr-un mic muzeu, in care sunt adapostite obiectele gasite in urma sapaturilor arheologice, de la vase de lut, obliecte gospodaresti, arme, figuri antropomorfe, simboluri crestine etc, dar si tezaurul compus din 835 de monede, in greutate totala de aproximativ 4 kg, reprezentand cea mai mare astfel de descoperire de pe teritoriul Bulgariei.  


In afara muzeului se afla lapidariumul si cuprinde atat elemente arhitecturale decorative, dar si pietre funerare, inscriptii, altare votive descoperite intre zidurile cetatii. Majoritatea sunt protejate cu panouri de sticla si au explicatii atat in bulgara, cat si in engleza.
Plimbandu-ne printre divesele elemente scluptate in piatra  am ajuns la zidurile vehiului oras, cu turnurile de aparare, deasupra carora au fost construite pasarele metalice pentru o mai buna vedere asupra constructiilor.

Am ajuns apoi in Centrul multimedia, un muzeu interactiv cu peste 10 sali amenajate pe două etaje pe care vi-l recomand mai ales daca sunteti insotiti de copii, dar si daca vreti un moment de copilaria. Veti gasi aici macheta orasului, stante pentru monede si bilute de lut pe care puteti exersa, bucatele de mozaic pentru a recreea modele romane, semne efectuate cu degetele unei maini reprezentand negocierea preturilor, zodiacul si semnificatiile lui, vesminte romane de nobili pe care le puteai proba si multe altele pe care va invit sa le descoperiti singuri.Noi cu siguranta ne-am distrat imaginandu-ne domnite romane sau batand monede (de lut).


Dupa cateva zeci de minute de joaca si alte zeci de poze, ne-am cocotat pe o pasarela metalica de unde am putut admira intreg situl. Apoi fiecare a pornit pe strazile orasului, printre incaperile ce alta data adaposteau magazine sau depozite, locuinte, cladiri administrative. Toate sunt foarte bine conservate si beneficiaza de panouri cu detalii interesante ce surprind si ceea ce ochii nu pot vedea.

Va recomand sa mergeti pana la ultima cladire, turnul de aparare nr. 17, acolo unde, in urma lucrarilor de conservare si restaurare a fost ridicata o structura metalica, de unde puteti admira intreaga fortificatie, dar si imprejurimile; chiar si drumul spre Varna.

La momentul vizitei noastre locatia era acaparata de 3 sau chiar 4 mirese pentru sedinta foto, ceea ce ne-a facut sa tragem concluzia ca, aceasta este una dintre locatiile apreciate de vecinii nostri, pentru acest eveniment. Aici am facut ultimele poze din aceast plimbare, intrucat la Abritus s-a incheiat vizita noastra in Bulgaria.

Multumim inca o data celor de la Terra Incognita pentru plimbare si surprize, iar voua, celor care ne cititi, sper ca v-am dat idei noi pentru o plimbare plina de lucruri si locuri noi, nu departe de Romania :)

No comments:

Post a Comment