meniu

Tuesday, August 26, 2014

Romania (5) - Cetatea Sighisoara

Am regasit (dupa mai bine de 7 ani) Sighisoara schimbata si nu prea. La primele ore ale dupa-amiezei, atunci cand am ajuns noi, in cetate era un furnicar de oameni, majoritatea turisti, terasele erau pline, toata lumea facea poze...ce mai, imaginea unei locatii turistice perfecte. Ne-am pierdut si noi prin multime si ne-am lasat cuprinsi de aerul medieval ce invaluie zidurile.

Prima cetate a fost construita in 1280, iar in timp cetatea a fost inaltata si fortificata de catre breslele care activau aici. 9 din cele 14 turnuri construite de bresle in interiorul cetatii sunt vizibile si astazi. O parte dintre ele se pot vizita si gazduiesc diferite expozitii.

Despre Sighisoara e bine sa
mai stiti ca este singura cetate medievala locuita in intregime din Europa si face parte din patrimoniul UNESCO.

Unul dintre personalitatile istorice, locuitor al cetatii Sighisoarei, a fost fiul lui Mircea cel Batran – supranumit Vlad Dracul - membru al Ordinului Dragonului, intre anii 1431-1436 a locuit în Cetatea Sighisoarei. De asemenea, se presupune ca Vlad Tepes s-ar fi nascut la Sighisoara, in fosta casa a corpului de paza, unde a fost gazduit tatăl sau în anii de pribegie. Astazi, cladirea, situatia in apropierea Turnului cu Ceas gazduieste un restaurant si pastreaza farmecul medieval de alta data.

Daca va aflati in Sighisoara sau pregatiti o excursie intr-acolo va recomand sa nu ratati:

  • Turnul cu Ceas - probabil cea mai cunoscuta dintre cladirile din Sighisoara, prezenta pe toate albumele cu si despre oras. Turnul, inalt de 64 de metrii a gazduit intre zidurile sale groase depozitele de munitie, arhiva si trezoreria orasului. Cele 4 turnulete de la baza acoperisului simbolizeaza ca cetatea avea drept de judecata. Daca decideti sa urcati pana sus, in galerie, veti avea o priveliste minunata asupra cetatii, dar si a intregului oras si Tarnavei Mari, ce strabate Sighisoara;
  • Scara acoperita - cunoscuta si sub numele de Scara scolarilor a fost construita in anul 1642, pentru protejarea copiilor, care urmau această cale spre liceului J. Haltrich, situat in varful dealului. Acum scara duce spre liceu, dar si spre Biserica din Deal.
  • Biserica din Deal
  • Biserica Manastire - situata in apropierea Turnului cu Ceas;
  • Turnurile breslelor   
Si ca de obicei, va recomand sa va "pierdeti" pe stradutele inguste si intortocheate si sa va bucurati de farmecul orasului.


In fiecare an, la sfarsitul lunii iulie, Sighisoara este gazda unuia dintre cele mai cunoscute festivaluri medievale. Daca va ganditi sa vizitati orasul in aceasta perioada e bine sa faceti rezervare pentru cazare din timp (orasul ofera toate tipurile de cazare, de la hotel, hostel la pensiuni, gazda si chiar la cort) si sa fiti pregatiti pentru multa, foarte multa aglomeratie. 

5 comments:

  1. Citez: "... cunoscuta dintre clardirile ..." (la Turnul cu Ceas), adică ai vrut să scrii CLĂDIRILE !!! Nu-i aşa ??????????

    ReplyDelete
    Replies
    1. exact :) am corectat, multumesc pentru atentionare!

      Delete
  2. Pentru puţin pentru asta trăiesc: să sucesc cuţitul în rană şi tocmai de aia te citez din nou: "Biserica Manastire - situatia in apropierea Turnului cu Ceas" nu-i aşa că era SITUATĂ fiindcă alta ar fi situaţia :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh....ai si scopuri mai inalte, cu siguranta :)) Dar merci pentru observatie, am corectat. Si eu mai descopar din cand in cand scapari de litere...

      Delete
  3. Scăpări sau ... adăugări de litere, citez (din nou): "Turnul, inalt de 64 de metrii a gazduit" metri cu un singur "i" fiindcă dacă ar fi cu 2 de "i" ar fi articulat. Să vezi ce ordine şi disciplină fac pe blog până la sfârşitul concursului !!!

    ReplyDelete