meniu

Wednesday, August 20, 2014

Romania (4) - Cetatea Fagaras

Sursa: http://muzeufagaras.ro/  
Prima cetatea medievala pe care am vizitat-o in periplul nostru prin Transilvania a fost Cetatea Fagarasului. Inca de la prima vedere castelul - fortareata, inconjurat de santul cu apa si de zidurile groase, te transpune intr-o alta lume. Te astepti sa vezi arcasi urcati pe zid, cu arcurile intinse, domnite cu rochiile lungi si maneci bufante in culori aprinse ce chicotesc infundat si cate-o trasura ce intra in graba pe poarta castelului.

Dar pentru inceput o scurta prezentare: Castelul fortificat ce se inscrie în liniile arhitecturale ale Renasterii transilvanene, a fost construit initial ca edificiu de aparare. Cetatea Fagaras avea o incintă patrulateră, cu patru turnuri bastioane la colturi
si un turn de avanpost. Ulterior, cetatea militara a fost transformata intr-un castel senioral fortificat, iar zidurile exterioare de pe latura de nord si de sud au fost dublate, prin interior, iar în spatiile create a fost aplicata umplutura de pamant, realizandu-se astfel ziduri de 8 metri grosime.


Perioada de glorie a cetatii a fost in timpul lui Mihai Viteazul, care a daruit cetatea sotiei sale, Doamna Stanca, ea transformand cetatea austeraintr-una dintrce cele mai cautate locatii pentru balurile Transilvaniei. După moartea lui Mihai Viteazu, cetatea a redevenit fortareata, iar Doamna Stanca - prizoniera intre zidurile ei.


In perioada comunista, cetatea a fost transformata in inchisoare pentru detinutii politici. Nu se cunoaste numarul exact a celor inchisi aici, insa cifrele vehiculate sunt in jurul a 1000 de persoane.
 
Trebuie sa punctez, iar asta ma face foarte mandra, ca este unul dintre cele mai bine organizate muzee pe care le-am vizitat in Romania si se ridica la standardele muzeelor din afara. 

Traseul pe care vizitatorii trebuie sa il urmeze, dupa ce au achitat contravalaorea biletului este indicata cu sageti, dar si pe pliantul primit odata cu biletele. Sunt 2 trasee, unul exterior, ce te poarta pe langa zidurile cetatii, pe langa ruinele turnurilor de aparare, in subsolurile transforate in depozite de munitie, grane, lemne, etc. Fiecare punct important de pe traseu este insotit de un panou biling (romana/engleza) cu explicatii si detalii. In spatele castelului a fost construit un esafod de lemn, pentru a aduce mai aproape atmosfera din curtea  castelului.
Sursa: http://muzeufagaras.ro/  

Cel de-al doilea circuit este unul interior, cu Loggia si sali expozitionale, cu vesela si obiecte din sticla specifice perioadei, cu mobilier, carti si harti vechi, cu blazoanele familiilor nobiliare, cu armuri si arme. Toate sunt etichietate si grupate intuitiv, asfel incat nu bajbai printre explicatii. In interior accesul se face doar cu protejarea covoarelor prin incaltarea unor botosei de plastic. Din loc in loc, in sali sunt plasate bancute pe care te poti odihni sau poti admira exponatele.

Muzeul este inca in plin proces de modernizare, astfel ca ma asptept ca, in viitorul apropiat vizitatorii sa fie surprinsi si de alte noutati. 

Sursa: http://muzeufagaras.ro/  
Cetatea Fagarasului a fost deja inclusa in diferite topuri si clasamente ale celor mai frumoase castele din lume sau cele mai frumoase cetati medievale (chiar pe locuri fruntase), insa pentru a-l aprecia cu adevarat va invit sa il vizitati. Iar daca o faceti, va astept sa lasati un comentariu cu impresia voastra.

Informatii practice:

Localizare: in centrul orasului Fagaras
Program de vizitare: 
1 Iunie – 30 Septembrie - Luni: 12:00-16:00; Marti-Vineri: 08:00-20:00; Sambata-Duminica: 10:00-18:00
1 Octombrie – 31 Mai - Luni: 12:00-16:00; Marti-Vineri: 08:00-17:00; Sambata-Duminica: 09:00-17:00
Pret bilet: 15 lei 

Website: http://muzeufagaras.ro/

2 comments:

  1. Ca atractivitate, stare de conservare si intretinere consider cetatea Fagarasului ca fiind pe locul 2 intre cele mai frumoase constructii de tip cetate/castel/fortificatie medievala din Romania, dupa cetatea Corvinestilor (Hunedoara). Face parte dintre obiectivele cu care noi ca romani putem fi mandri in fata oricarui strain!

    ReplyDelete
  2. Ai dreptate! cu siguranta ambele edificii s-ar aflat intr-un top al celor mai bine conservate si intretinute edificii de acest gen. Ambele au beneficiat de investii serioase, care chiar se vad si sper sa se pastreze inca mult de acum incolo.

    ReplyDelete