meniu

Tuesday, August 5, 2014

Bucuresti (11) - Parcul Bazilescu - intre verde si dezamagire

Bucurestiul e un oras care te surprinde la fiecare pas. Placut sau neplacut, sentimentul acesta te urmareste la fiecare plimbare, iar pe masura ce descopar locuri noi, inteleg cat de putin imi cunosc orasul.

Intr-o dupa-amiaza, saptamana trecuta, am pornit spre Parcul Bazilescu, situat in cartierul Bucurestii Noi, la capatul celei mai noi linii de metrou. Imi parea cumva la capatul pamantului, intr-o zona, cu care, recunosc n-am interactionat prea mult.

Odata intrat in parc de surprinde linistea si verdele ce ascunde blocurile de peste strada. Esti parca rupt de cotidianul agitat, de probleme, poti fi tu, cu tine si atat. Parcul a fost de curand reamenajat si pare a fi bine intretinut, cu banci si cosuri de gunoi afernete, cu locuri de joaca pentru copii, cu iarba tunsa si udata de aspersoare, astfel incat isi mentine acel verde crud si odihnitor. Mai ca iti vine sa te intinzi pe iarba si sa ghicesti forma norilor de pe cer.



Dar daca alegi sa iti continui plimbarea pe alei, in mijlocul parcului vei avea o surpriza...dar poate nu asa cum ar trebui, sau nu asa cum ti-o imaginezi. E fostul teatru de vara construit in 1953 si inaugurat cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului si Studentilor. Acum e in paragina, inconjurat de un gard de sarma, usile sunt blocate cu lacate, iar vegetatia creste in voie printre coloane. Candva aici se organizau concerte si evenimente culturale, capacitatea teatrului fiind de aproximativ 2000 de persoane, dar acum singurele vietati sunt pasarile, paienjenii si probabil cateva rozatoare care si-au facut adapostul aici. Probabil ca in cativa ani, teatru se va prabusii fara ca nimeni sa faca vreun efort sa il readuca "pe picioare" pana nu e prea tarziu. Bineinteles, ca situatia se datoreaza unor discutii interminabile intre autoritati.

Initial parcul avea o intindere similara cu parcul Herastrau, adica vreo 120 de hectare, insa in timp dimensiunile sale s-au redus simtitor, pana la cele 13 hectare de astazi. Terenul a fost donat de Nicolae Bazilescu statului roman, cel care avea sa infiinteze in 1898 o 'noua asezare’ pe mosia sa cumparata in Maicanesti-Grefoaicele (aflata in comuna Baneasa in trecut) si care a reusit sa obtina fonduri pentru intretinerea acestei gradini.

Asadar, daca aveti nevoie de o plimbare relaxanta sau daca pur si simplu vreti o sa schimbati parcul in care va plimbati de obicei, Parcul Bazilescu poate fi una dintre alternative, unde mai pui ca e chiar langa statia de metrou cu acelasi nume (de pe magistrala verde). Plimbare placuta va doresc tuturor, indiferent ce parc ati alege!

No comments:

Post a Comment