meniu

Sunday, August 3, 2014

Bucuresti (9) - Muzeul Tehnicii "Dimitrie Leonida"

Dupa cum stiti (sau nu) cateva dintre cele mai importante inventii ale lumii se datoreaza cercetatorilor romani:
  • prima diorama a fost conceputa si pusa in practica de naturistul Grigore Antipa in 1907, iar in scurt timp modelul si ideea a fost preluata de numeroase muzee din Europa si America;
  • scaunul ejectabil a fost gandit si conceput de Anastase Dragomir, un tanar cercetator care si-a concentrat atentia pe siguranta aparatelor de zbor si mai ales a pasagerilor de la bordul lor. Dupa brevetare, ideea a fost preluata si pusa in practica in cazul avioane supersonice militare;
  • stiloul a fost inventia lui Petrache Poenaru In 1827 a obtinut brevetul pentru condei portaret fara sfarsit, alimentandu-se el insusi cu cerneala, mai pe scurt, stiloul, instrument care avea sa revolutioneze scrisul si activitatea administrativa
  • avionul cu reactie a lui Henri Coanda, primul din lume de acest gen, a atras toate privirile la Expozitiei Internationale de Aeronautica de la Paris din 1910
  • vaccinul antiholeric (Ioan Cantacuzino), Gerovitatul (Ana Aslan), injectia cu insulina (Nicolae Paulescu), sunt inventii ale cercetatorilor romani in domeniul medicinei;

De ce am facut toata aceasta insiruire? Ca sa pornim din capul locului cu ideea ca romanii au avut si inca mai au o contributie in diferite domenii de cercetare, ca un Muzeul al Tehnicii, in Bucuresti si in Romania, in general ar avea ce prezenta, cu ce se mandri si isi justifica locul in randul muzeelor locale.


Dupa 2 incercari esuate de a vizita Muzeul Tehnicii "Dimitrie Leonida" din Bucuresti, am reusit sa vizitam muzeul. 

Trebuie sa va mai spun ca (poate) impresia mea din acest articol ar putea fi alterata de experiente avute cu alte muzee de acest gen, din Europa. Ma refer la cel din Glasgow (Glasgow Science Center), Londra (Science Museum) sau Viena (Technische Museum).

Asadar, am vizitat muzeu situati chiar la intrarea in Parcul Carol, pe partea stanga. E o cladire nu foarte inalta, dar lunga, cu un singur nivel. Muzeul a fost infiintat in 1909, de catre Dimitrie Leonida, avand ca inspiratie muzeul similar din Berlin. Initial, muzeul a functionat intr-una dintre cladirile de pe strada Mendeleev din Bucuresti, iar in locatia sa actuala se afla din 1950.

Dimitrie Leonida considera ca muzeul trebuie sa fie "o scoala a scolilor, unde fiecare poate vedea si actiona piesele, vizualiza fenomenele”, iar pana la urma aceasta este ideea dupa care ar trebui sa se ghideze orice muzeu de acest gen, din orice colt al lunii. 

Doar ca...tocmai muzeul acesta nu pare nici pe departe a fi o scoala, in care sa intelegi, la modul practic, cum actioneza anumite fenomene, ci aduce mai degraba cu un depozit uitat, in care au fost aruncate exponate, in care nu ai voie sa atingi nimic, dar chiar daca ai avea voie, ti-ar fi teama sa nu le strici, in care descrierea exponatelor si a fenomenelor pe care le reprezinta sunt vechi de cel putin 40 de ani, scrise de mana, pe hartie ingalbenita de timp si innegrita de praf si panze de paianjen. M-a "lovit" inca de la intrare in expozitia propriu-zisa un "tablou" cu un arc (ca acelea din copilarie...un bat si-o sfoara) intitulat: Prima inventie- arcul (wtf!!!)

Nu sunt foarte priceputa in ale fizicii, chimiei, matematicii, sau ma rog...a stiintelor exacte in mod special, insa in muzele din Glasgow, Londra sau Viena m-am distrat teribil jucandu-ma cu tot felul de greutati, lichide, apasand butoane si rotind diverse manivele, iar prezentare lor era cat se poate de atractiva indiferent de varsta vizitatorilor. In muzeul din Viena de exemplu era o cabina (de dimensiunea unei cabine telefonice), izolata fonic, in care puteai tipa sau face diferit zgomite si masura numarul de decibeli.

Desi avem descoperiri cu care ne putem lauda, nu am sesizat ca vreuna dintre ele sa fie pusa la loc de cinste, luminata sau prezentata in vreun mod special. Nici machetele care simulau activitatea dintr-o mina nu prea atractive, nu se miscau, aveau piese rupte, omuleti cazuti (sau poate simulau efortul depus sau somnul caracteristic, in timpul programului) si muuult praf.

Recunosc, am plecat un pic dezamagita, insa la cateva zile, atunci cand am inceput sa scriu acest articol, am descoperit ca au lansat noul site (cel vechi fusese actualizat in 1994) - http://www.mnt-leonida.ro/site, ceea ce ma face sa sper ca investitia in acest muzeu nu se va opri doar la nivel virtual, ci va aduce o schimbare a acestui spatiu. 

Informatii practice:

Adresa: Candiano Popescu nr 2
Program de vizitare: miercuri - duminica intre 10:30-18:00
Pret bilet: 10 lei
Timp estimativ pentru vizitare: 1 ora
Acces transport in comuntramvainele : 1, 7, 23, 27, 47, autobuzele: 232, 323, 116

4 comments:

  1. Faptul ca modul de prezentare a exponatelor intr-un astfel de muzeu lasa de dorit este o consecinta a decaderii invatamantului si scolii romanesti din ultimii 20 - 25 de ani. Speranta moare ultima asa ca rolul unui astfel de blog e sa puna degetul de rana si poate cineva, cu putere de decizie si finante va intelege ca educatia unui tanar este intregita si de acea plimbare la un muzeu, fi el tehnic, in cazul de fata. Altfel, ne uitam inventatorii, utiam sa mai apreciem munca de creatie si ne plafonam intr-un stadiu de simpli consumatori, fara motivatie, ghidati doar de nevoi.

    ReplyDelete
  2. Asa este si, cu parere de rau, e situatia multor muzee din Bucuresti cel putin, in care nu s-a mai investiti nimic in modernizare, promovare, in care interactiunea cu vizitatorul este aproape de 0, in care simtul acela de curiozitate nu iti este starnit catusi de putin. Exista initiative ale ONG-urilor sau private pentru creearea unor astfel de spatii, exista muzee in alte tari de la care ne putem inspira...dar, cel putin deocamdata, nu exista si dorinta de a face pun pas in plus spre modernizare.

    ReplyDelete
  3. Am notat să trăiţi: "Muzeul Tehnicii" pentru urătoarea mea incursiune în Bucureşti !!! Mâine este deschis ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Conform datelor oficiale e deschis, iar pe site vad ca nu anunta vreo schimbare. Daca nu, te poti delecta cu o plimbare matinala prin Parcul Carol, iar in drum poti sa te abati si pe strada Xenofon (vezi link mai jos)

      http://calatorscop.blogspot.com/2014/07/bucuresti-7-strada-xenofon.html

      Delete