meniu

Friday, April 11, 2014

Raftul de calatorie (1) - Calatorie in Romania (autor: Sir Sacheverell Sitwell)


Imi place sa calatoresc, insa atunci cand, din diferite motive nu pot face acest lucru imi place sa aud sau sa citesc despre experientele "calatoristice" ale altora. Fie ca e vorba despre prieteni, cunoscuti, bloggeri sau scriitori, fie ca este vorba despre un voiaj recent sau despre amintiri din alte vremuri, savurez cu aceeasi placere o poveste bine spusa, povestita cu drag, cu entuziasm, care starneste curiozitate si care imi alimenteaza si potoleste in acelasi timp dorinta si nevoia de a "porni la drum". 

Dar cum Calatorscop nu este despre povestile si experientele celor pe care ii cunosc, ci (in esenta) se doreste un blog despre experienta mea de calator, din cand in cand o sa impartasesc cu voi cartile cu iz de umblet pe care le citesc sau le-am citit si mi-au ramas in suflet. 

Ordinea este pur aleatoare, inspirata de vreme, de vizite recente si de oamenii pe care ii intalnesc. 

*

Calatorie in Romania

(autor: Sir Sacheverell Sitwell) - Sir Sacheverell, scriitorul britanic, viziteaza la invitatia familiei de boieri Callimachi, Romania cu putin timp inainte de izbucnirea celui de-al doilea Razboi Mondial, in 1937. Astfel ca, include in periplul sau si Basarabia, nordul Bucovinei si Cadrilaterul, teritorii pe care aveam sa le pierdem la scurt timp dupa aceea. 
Calatoria incepe surprinzator in mijlocul tarii, la Sighisoara, coborand apoi spre sud pana in Bucuresti, continua cu Delta, iar apoi urca in nordul Basarabiei şi Moldovei. Finalul excursiei il surprinde in Bucovina vizitand manastirile pictate din nordul Moldovei. 
Cartea este un jurnal de calatorie si are acel aer si entuziasm al lucrurilor traite pe piele ta, a experientelor trecute prin filtrul personal, a lucrurilor pe care le descoperi singur si care sunt atat de diferite de realitatea ta cotidiana. Avem de exemplu o ampla descriere si se simte o curiozitatea impletita cu fascinatie a acestuia pentru tiganii din diferite categorii, obiceiurile si aspectul acestora.
Ca urmare a vizitei sale in Romania, un an mai tarziu Sitwell a publicat la Londra volumul Roumanian Journey. Textul a fost imbogatit cu fotografii alb-negru surprinse de-a lungul calatoriei, iar buna parte din acestea le regasiti si in editia in limba romana.
E o lectura usoara, dar care te prinde si te determina sa iti imaginezi experientele prin care trece Sacheverell, sa vezi locurile prin ochii lui...intr-un cuvant sa simti ca esti acolo, in aceeasi masina, la aceeasi masa, pe aceeasi strada. 


Lectura placuta!

No comments:

Post a Comment