meniu

Sunday, April 7, 2019

Israel (2) -Experienta inedita - Marea Moarta

Una dintre experiențele pe care trebuie să le încercați dacă vizitați Israelul este plaja și ''baia' în Marea Moartă, recunoscută nu doar pentru efectele ei terapeutice, dar și pentru senzația "mai altfel" pe care o oferă. 

Ce-i drept, e mult spus baie, pentru că aici pur și simplu plutești, apa nu te lasă deloc să te scufunzi (și fie vorba între noi...nici nu cred că ți-ai dori asta la cât e de sărată). De înotat nici nu poate fi vorba, căci apa pare să opună permanent rezistență, așa că varianta recomandată rămâne pluta. Dar câteva ore sau o zi pe malul mării merită, chiar și pentru cei pe care nu îi încântă o zi la plajă (priviți-o ca pe vizitarea unui obiectiv turistic). 

 


Aflată între Israel și Iordania, Marea Moarta - singura mare care nu este conectată la Oceanul Planetar - este alimentată de un singur curs de apă, mai exact de râul Iordan, granița naturala dintre Israel, Cisiordania (Palestina) și Iordania.


In ultimii ani nivelul mării a scazut într-un ritm accelerat (aproximativ cu 1 metru în fiecare an), ceea ce a făcut ca amenintarea dispariție sale și a ecosistemului unic din jurul ei sa fie amenințat. Cauzele sunt multiple, de la poluare și încălzirea globală, la debitul extrem de redus al Iordanului, care ajunge să se verse efectiv în mare (el reprezinta singura sursă apă dulce potabilă și de irigații a Iordaniei, a carui debit oricum este controlată de statul Israel). 

Noi am experimentat Marea Moartă la Kalia Beach, un complex destul de întins și popular. De altfel, nici nu o să vedeți oameni, ce fac baie în zonele sălbatice, mai ales că vorbim despre zonă de frontieră, înconjurată de desert și pe alocuri chiar terenuri minate. Toate plajele, indiferent că discutam despre malul israelian sau cel iordanian sunt plajele private, unde accesul se face contra-cost, iar prețurile nu sunt deloc mici. O zi la Kalia Beach costa 60 de sekeli (aproximativ 70 lei), care însă nu include nimic pe lângă. 

Timpul petrecut de noi pe plaja de la Marea Moarta a fost destul de scurt (cam 1 oră), însă (zic eu) suficient ca să ne facem o idee, să știm la ce să ne așteptăm și să ne dorim să repetam experiența. 

Prima oprire - la vestiare ca să ne schimbăm. Intrăm în zona dedicată femeilor și aici prima surpriză plăcută din punct de vedere organizare - vestiare pentru depozitarea bagajelor, din acelea cu monedă pe care o poti recupera la plecare, apoi o altă încapere cu bănci și cuiere, destul de generoasă, iar apoi zona cu cabine de duș (cred că erau peste 30). Din ce am observat, contra cost puteau fi închiriate și prosoape pentru cei care veneau nepregătiți. Echipate în costumele de baie, am pornit spre plajă, am traversat zona barurilor și a magazinelor cu tot felul de cosmetice și produse pe bază de sare și namol din mare, urmărind drumul pavat cu podețe de lemn.

Probabil că mulți dintre voi știți că aici se află cel mai jos punct de pe Glob, aproximativ 400 m sub nivelul mării, iar după cum aminteam și mai sus, în jurul mării s-a format un ecosistem cu totul special: compoziția aerului este mai bogată in oxigen și brom, ceea ce contribuie la starea de relaxare, puteți sta mai mult timp la soare, fără teama de arsuri solare, deși temperaturile sunt ridicate (că doar vă aflați în mijlocul deșertului), din cauza nivelului ridicat de salinitate (de aproape 10 ori mai mare decât apa oceanului) în apă nu traiește nicio vietuitoare, iar namolul extras de aici are multiple proprietăți curative.

La finalul acestui drum, mai ai aproximativ 5 metrii de "plaja" pe care trebuie să o parcurgi până la apă. Senzația este de gresie udă, destul de rigidă, acoperită cu o mâzgă alunecoasă - nicidecum comparabilă cu nisipul fin de pe plajele mioritice și nicio legatura cu plajele vestice pline de grohotiși. Peste tot pe plajă scaune de plastic și sezlonguri pe care să te poti așeza sau lăsa lucrurile. In apă, din loc în loc sunt niste cordoane plutitoare, asemeni celor din piscine de care te poți ține pentru a intra în apă, astfel încât să nu aluneci.

In zona în care am stat noi apa nu mi s-a părut adâncă, însă senzația pe care o ai este de apă ușor uleioasă. Deplasarea prin apă se face cu ceva mai multă dificultate, ca și cum apa ar opune rezistență - e un efect dat tot de salinitatea sporită. Din recomandările pe care le-am primit, perioada petrecută în apă n-ar trebui să depăsească 30-40 min, căci perioadele mai prelungite ar putea avea efecte negative, chiar toxice pentru piele.  Dacă nu doriți să intrați în apă, vă puteți relaxa pe unul dintre sezlonguroi sau la unul dintre barurile din complex, toate cu slogan-ul "Lowest bar on Earth" - Cel mai jos bar de pe Terra.

Iar dacă vă gândiți să luați o parte din Marea Moartă acasă, cosmeticele și cremele pe bază de nămol extras de aici sunt recunoscute pentru proprietățile lor benefice. Pentru o senzație cât mai autentică, îndreptați-vă atenția către linia de produse ale brandului AHAVA, intrucat este singura companie care are dreptul sa extraga nămol de aici, chiar și sediul lor fiind amplasat pe malul Mării Moarte. AHAVA foloseste in produsele sale sare de mare si namol de la Marea Moarta.Prețurile sunt cam piperate, dar m-am bucurat să le regăsesc și în magazinele de la noi. 

Contemplând piesajul oferit de vizita la Marea Moartă mi-a amintit despre un filmuleț devenit viral pe Youtube acum câtiva ani (prin 2014 mai exact) despre proiectul - experiement al artistei de originie israeliană numit "Salt Bride" - Mireasa de Sare (puteți vedea mai multe din lucrările ei aici. Artista a ales să scufunde în Marea Moartă, timp de aproximativ 3 luni o rochie neagră din perioada victoriană. 

Pe parcursul experimentului, rochia suferă o transformare dramatică  și spectaculoasă devenind alba imaculat și acoperită de cristale de sare. Las mai jos și un video care spune povestea acestui proiect. Sper să vă placă!




No comments:

Post a Comment