meniu

Saturday, February 9, 2019

Bucuresti (31) - Heidi Choco World: rasfat si tentatii dulci

Praline la final de workshop
Prima plimbare calatorscopica din 2019 ne-a adus in lumea dulce si fascinanta a ciocolatei. Personal, mi-a adus aminte de Zaanse Schans - Olanda, oraselul olandez din apropierea Amsterdam-ului in care aroma de cacao cu lapte si de ciocolata pluteste efectiv in aer, insa de data aceasta ne aflam la o margine de Bucuresti, mai exact in comuna Pantelimon, unde, alaturi de cei de la TED Adventure am pornit intr-o experienta dulce. Iar daca am inceput anul asa, sper sa o tinem in acelasi ritm pana la final - tot pe drum si mereu cu experiente dulci.




Mesajul de la inteare
Heidi Choco World - asa cum se numeste showroom-ul si concept store-ul brandului Heidi, si-a deschis portile in 2011 si de atunci sute de persoane, deopotriva copii si adulti i-au trecut pragul si si-au adaugat in CV titlul de ucenic ciocolatier. E lesne de inteles ca o experienta de 60 de minute nu se compara nici pe de parte cu anii de studiu ai renumitilor ciocolatieri, insa amintirea dulce a unei astfel de aventuri, e cu siguranta o placere mai ales pentru un novice.

Cu aceste ganduri in minte am pornit sambata dimineata spre Heidi Choco World, iar la intrare ne-a intampinat mesajul "Aici incepe distractia in lumea ciocolatei!". Am trecut pragul si iata-ne intr-un magazin de prezentare, in mijlocul caruia, sub protectia unui acvariu circular se afla lamoratorul de creatie. 

Curiosi, am dat o tura prin showroom, in cautarea unor sortimente nevazute inca pe raftul magazinelor (aka supermarketurile noastre cele de toate zilele...nu dam nume, sa nu facem reclama) insa fara succes. Ne-a atras atentia raftul cu tablete de ciocolata personalizate cu diferite mesaje, pana cand am fost intampinati de cea care a avea sa fie profersoara noastra in tainele ciocolatei pentru urmatoarea ora. 
Incepe atelierul de ciocolata

Primul pas - un scurt instructaj si cateva minime reguli de igiena. Toata lumea echipata cu halate albe, bonete sub care fetele si-au ascuns parul si manusi chirurgicale. Astfel imbracati, noi grupuletul de 15 viitori ciocolatieri, am pasit in micul acvariu circular, in care se auzea doar zumzaitul masinii care amesteca ciocolata lichida. 

Dar pana la practica (aka devorat ciocolata) un pic de teorie. Povestea ciocolatei incepe cu arborele de cacao si, in special cu fructele sale pe care le pastreaza ascunse, invaluite intr-o carapace tare, asemeni nucii de cocos. Ne-au si aratat un astfel de fruct, apoi boabele in diferite stadii de maruntire si rasnire pana cand au fost transformate in pulbere. Am primit si o sumedenie de detalii interesante despre procesul de fabricatie, diferitele regiuni de provenienta ale boabelor de cacao si drumul de la boabele cu gust amarui, pana la dulcea ciocolata antitodul tuturor suprarilor de peste zi. Dar oricat de interesata este povestea cu totii asteptam nerabdatori proba practica.

Ciocolata calatorscopica
Asteptarea ne-a fost intai rasplatita cu o degustare: ciocolata amaruie, ciocolata cu lapte si cea alba au concurat pentru suprematie si au gadilat papilele gustative ale celor prezenti. Apoi a urmant magia.

Pe blatul de lucru ne asteptau aliniate vreo 20 de cutiute cu diferite ingrediente, de la clasicii fulgi de cocos, alune de padure glazurate, cirese cofiate sau bilute de orez expandat, la chilli, sare de Himalaya, ghimbir, portocala caramelizata si o multime de alte,care asteptau cuminti sa imbogateasca gustul ciocolatelor noastre.

Fiecare dintre noi am primit o macheta, iar ciocolatiera sefa ne-a ajutat sa o umplem cu o cobinate de 1,2 sau chiar toate cele 3 tipuri de ciocolata - dupa preferinta fiecaruia. Apoi, a urmat momentul de creativitate. Regula de aur - orice ingredient adaugi, ai grija sa aiba suprafata de contact cu masa de ciocolata, altfel, cand ciocolata se va intari, acestea vor cadea. Ne-am jucat, am combinat ingrediente, le-am gustat, am scris cu ciocolata de diferite culori, ne-am imaginat valuri de ciocolata si sosele serpuite din cacao. La final a venit momentul ca tabletele noastre sa intre in frigider. 

Cat timp tabletele s-au intarit, am urmait o demostratie de umplere a cochiliilor de ciocolata cu crema ganas si transforarea lor in praline delicate. La plecare, fiecare dintre noi a primit tableta de ciocolata-creatie proprie, 2 praline din cele create chiar sub ochii nostri si diploma de ciocolatier - ucenic. 


Si cum vizita noastra se apropia de final, am mai dat o tura prin showroom si ne-am luat cateva provizii si pentru acasa - cateva pungute cu sparturi de ciocolată (o punga de 300 de grame era cam 8 lei, iar tabletele din acelaşi sortiment, dar întreagi si ambalate, la 100 de grame, 6-7 lei lei), de asemenea figurinele de Craciun erau si ele la reducere, cu preturi intre 0.8 lei si 3-4 lei. Mi-ar fi plăcut ca vizita să includa si o tura prin fabrica adevarata, dar probabil ca, din rationament de igiena si poate si secret de productie, am avut parte doar de un mic preview. 

Experienta la Heidi Choco World este inedita si dulce, potrivita atat pentru copii, cat si pentru copilul din tine, iar mie personal mi s-a parut mult mai interactiva decat cea din Belgia de la Muzeul Ciocolatei. Cu totii meritam un rasfat din cand in cand, care sa ne scoata din rutina.


Informatii practice:

Pentru ateliere este necesara rezervare, iar costul pentru adulti este de 65 lei, iar pentru copii de 50 lei. Grupurile de min 10 persoane beneficiaza de o reducere de 15%. Atelierul dureaza 60 min.

Adresa: Bdv Biruintei nr. 87, comuna Pantelimon, jud Ilfov 

Tel: +40 21 352 03 20

No comments:

Post a Comment