Amfiteatrul din Pula |
Na, ca am zis-o (și o las și scrisă pentru posteritate).
Am ajuns in Pula dupa lăsarea intunericului, iar majoritatea obiectivelor și magazinelor erau inchis; cu toate acestea orașul însuși este un muzeu in aer liber și in special centrul sau vechi, care forfotea de lume, localnici și turisti deopotrivă.
Portul |
Amfiteatrul (Arena) din Pula |
De la Amfiteatru am pornit pe straduțele dinstre latura sud-estica a cetății spre cele trei porti antice ale orașului: Poarta Gemina, Poarta Herecule si Poarta de Aur. Sunt destul de degradate de trecerea timpului, astfel ca detaliile care le-au dat numele sunt destul de greu perceptibile, incât am crezut-o pe cuvânt pe ghida noastra. Dintre acestea Poarta lui Hercule este cea mai veche poartă din oraş, numită astfel după patronul oraşului.
Arco di Sergi |
Cu greu se poate zări pe frontispiciu chipului lui Hecule şi bâta / măciuca acestuia. De asemenea, dacă aveți timp suficient, in spatele portii Gemina se afla Muzeul de Arheologie, pentru o mai buna aprofundare a moștenirii romane de aici.
Dupa porți a urmat Arco dei Sergi, aflat în piaţa Portarata şi construit de către Salvia Sergia soţia unuia dintre cei trei fraţi în memoria cărora s-a construit acest monument, ca simbol al luptei de la Actium, unde şi-au pierdut viaţa cei trei soldaţi. Numele lor apare pe momument, alături de inscripţii care descriu bucuria victoriei, dar şi amintirea celor căzuţi. De aici incolo păsim pe drumul de piatra cubică, ce datează tot din perioada romană spre centrul vechi al urbei și mărginit de clădiri medievale și renascentiste, amintind de perioada de stapânire venețiană a orașului. Acum aceste case găzduiesc magazine cu suveniruri, cafenele, gelaterii și restaurante - foarte animate chiar și la ora inaintată a vizitei noastre.
Calatorscop la Amfiteatru |
Zona este exclusiv pietonală, astfel că vă puteți plimba in liniște și poza reclamele cu "I💓Pula", care sunt realmente peste tot, spre amuzamentul turistilor români.
De pe straduțele cu aer medieval, ajungem in Forum sau in Piateta Centrala. Pe vremea romanilor aici se aflau templele lui Jupiter, Juno, Minerva, Diana, Augustus, dintre care astazi s-a mai păstrat integral Templul Augustus. Lângă el Primăria orașului Pula. Clădirea a fost construită în sec. XIII pe locul Templului Dianei, din care păstrează și azi o porțiune de zid. Adăpostește biroul primarului încă din timpul dominației venețiene, remarcabilă fiind loggia cu tavan pictat.
Templul lui Augustus si Primaria din Pula |
Am plecat de aici cu sentimentul că vom mai reveni, căci printre straduțele intortochate sunt cu siguranță o mulțime de secrete de descoperit.
Așadar, la revedere Pula!
No comments:
Post a Comment