Vinoteca Nationala - Cricova |
Cricova este cel mai valoros brand din Moldova, iar Combinatul de vinuri “Cricova”, asa cum este denumit oficial, infiintat in 1952 este incepand cu 2003 patrimoniul Cultural-National al tarii si unica intreprindere decorată cu cea mai inalta distinctie de stat - Ordinul Republicii.
Intins pe o suprafata de 53 de hectare, orasul subteran de la Cricova se afla la o arucatura de bat de Chisinau (mai exact vreo 11 km) asa ca, ar fi si pacat sa ratati o astfel de experienta daca va aflati in capitala moldava. Amplasate sub intreg oraselul Cricova, crama este brazdata de zeci de bulevarde si strazi, cu semafoare, semne de circulatie si treceri de pietoni, cu denumiri ce nu te lasa sa uiti ca te afli intr-un oras al vinului: Cabernet, Dionis, Feteasca, Aligote, Sauvignon, iar numele nu sunt intamplatoare, caci fiecare indica tipul de vin care este pastrat in nisele ce o marginesc. La 80 m adancime, in stanca, protejata de vremea de afara, temperatura in galerii ramane constanta pe tot parcursul anului, circa 10 - 12C, iar umiditatea relativă a aerului constituie circa 97-98%.
Am mentionat distinctiile care insotesc numele Cricova, iar cu astfel de recomandari, vizita nu avea cum sa fie altfel decat la inaltime...iar asteptarile nu ne-au fost inselate. Rezervati-va aproximativ o jumatate de zi pentru a va bucura cu adevarat de acest loc, includeti obligatoriu si degustarea si asigurati-va ca nu conduceti imediat dupa :) 🍷
Dis de dimineata am parasit Chisinaul si am pornit la drum, caci la ora 10:00 aveam intalnirea cu vinurile moldovenesti. Daca doriti sa includeti crama in itinerariul vostru nu uitati sa verificati disponibilitatea inainte, sa faceti rezervarea si bineinteles sa ajungeti la timp (orice intaiziere atrage dupa sine anularea rezervarii).
Pe o ceata de o taiai cu cutitul si cateva grade peste 0 am intrat in rezervatia "Codri" si in scurt timp ne aflam in fata centrului de vizitare de la Cricova. Aici am fost intampinati de trenuletele electrice de un rosu-craciun care asigura transportul turistilor, dar si a personalului in interiorul galeriilor, dar si de ghidul nostru (foarte chipes de altfel 😎) ce a fost intampinat in urlalele grupului (mai ales a doamnelor si domnisoarelor). Asadar iata-ne pornind in aventura bachica de pe plaiurile moldovenesti:
Sectia de vinuri spumante |
Traversam in viteza galeriile marginite de putoaie imense de lemn sau metalice si facem prima oprire - sectia dedicata sampaniei. Cricova este prima întreprindere din Moldova, care produce vin spumant dupa metoda frantuzeasca a celebrului calugar Pierre Pérignon – „Méthode Traditionelle”, dar si dupa cea italiana, mai rapida, dar la fel de efervescenta. Veaceslav, ghidul nostru ne explica etapele procesului de fabricatie si nu ne scapa din ochi, orice "bruscare" a sticlelor inclinate pe rasteluri putand duca la un adevarat dezastru. Aflam de la el ca fiecare sticla in parte este rotita manual, de lucratoarele pe aceasta sectie, pana cand sticlele sunt gata de urmatoarea etapa (de data aceasta mecanizata).
Ne suim din nou in trenulete si pornim spre popasul numarul 2 - sala de cinema. Da, oricat de incredibil ar parea, in inima pamantului de la Cricova a fost amenajat un cinamatograf, unde ruleaza povestea podgoriilor, a strugurilor si a vinurilor, a combinatului si a tuturor celor care au scris istorie la Cricova. Vizionarea a fost placut acompaniata de o cupa de vin spumant.
Un pic mai veseli si incalziti, pornim din nou la drum, pe strazile intortocheate ale Orasului Subteran si ne oprim in ceea ce ar putea fi considerat tezaurul Cramelor Cricova - Vinoteca Nationala. Aici este pastrata o remarcabila colectie de vinuri, cu peste 1 milion de stice, printre care exemplare unice si rare ce ii confera o valoare inestimabila. Considerata perla colectiei vinul “Ierusalim de Pasti” a fost produs intr-un singur lot in anul 1902, iar astazi se mai pastreaza o singura sticla, aflata aici in Vinoteca de la Cricova. Tot in vinoteca sunt se gasesc si colectiile private ale diferitilor sefi de stat si de guvern de la Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, la Agela Merkel, cancelarul german si chiar colectia presedintelui Romaniei - Klaus Johanis, dar si a fostului presedinte Traian Basescu. Sunt de asemenea colectii private, fiecare dintre ele fiind identificata printr-un cod unic.
Culoarele vinotectii par un adevarat labirint interminabil, in inima caruia se afla salile de degustare - apogeul incursiunii noastre. Petrecem cateva zeci de minute sa admiram cele 5 sali de degustare, intrebandu-ne care dintre ele va deveni "sala noastra de clasa" pentru initierea in tainele licorilor bachice. Fiecare dinte ele este diferita, eleganta, atent construita si in acelasi timp fascinanta. Avem asadar:
Culoarele vinotectii par un adevarat labirint interminabil, in inima caruia se afla salile de degustare - apogeul incursiunii noastre. Petrecem cateva zeci de minute sa admiram cele 5 sali de degustare, intrebandu-ne care dintre ele va deveni "sala noastra de clasa" pentru initierea in tainele licorilor bachice. Fiecare dinte ele este diferita, eleganta, atent construita si in acelasi timp fascinanta. Avem asadar:
Sala "Europeana" dominata de vitraliile colorate ce infatiseaza vita de vie in cele 4 anotimpuri.
Sala "Fundul Marii" ce aminteste de adincurile Marii Sarmate, ce a existat pe teritoriul Moldovei in urma cu peste 12 milioane de ani. Dovada stau cochiliile de cruste si molustelor preistorice pietrificate ce se regasesc in straturile de roca. Plafonul de calcar a fost pastrat in forma sa naturala, fiind de fapt roca in care au fost sapate galeriile de la Cricova, alaturi de care decorul acvatic si acvariile cu pesti amintesc despre originile acestui taram.
Sala "Prezidentială” este cea mai mare dintre salile de degustare si este adesea folosita pentru intalnirile la nivel inalt. Peretii salii sunt decorati cu basoreliefuri cu imagini tematice din domeniul viticulturii si vinificatiei, inspirate de perioada antica si amintind ca istoria vinului se impleteste cu istoria omenirii.
Sala cu semineu te duce cu gandul la o cabana vanatoreasca de munte, in care intri infrigurat, dupa o zi petrecuta in padure. Interiorul este dominat evident de semineul rustic.
"Casa Mare" – ceea ce in timpurile moderne am numi "sufrageria" este sufletul oricarei case traditionale de la tara; cu grinzile de lemn si mobilierul cu motive decorative nationale, cu stergarele si covoarele tesute aduce cumva atmosfera si sentimentul "de acasa", iar acestea sunt elementele esentiale ale culturii moldovenesti.
Dar sa trecem si la degustare:
Ghidul nostru ne-a invitat in Sala Prezidentiala, ceea ce ne-a onorat si totodata ne-a coplesit. Am fost intampinati de o masa imensa ce ocupa aproape intreaga sala, decorata cu aranjamentel florale delicate si poftiti sa luam loc. Fiecare avea in fata lui o farfurie cu placinte imbietoare, biscuiti sarati si nuci, o sticla de apa si 3 pahare (deocamdata) goale. Odata asezati, Veaceslav,transformat acum in profesor de vin, si-a inceput lectia. Ne-a explicat cum trebuie gustat un vin, intai cu nasul, apoi cu papilele gustative, cum se tine corect in mana paharul si in cele din urma a venit si randul mult asteptatei parti practice: intai vinul alb, apoi cel roze, urmat de cel rosu, iar la final o cupa de sampanie, acompaniate de detalii despre soiurile din care este produs fiecare, procesul de fabricatie, colectia din care face parte si tipurile pe preparate culinare cu care se asorteaza cel mai bine fiecare dintre ele. Toate intr-o atmosfera destina, relaxanta, presarata cu glume si mutla voie buna - sa fie vinul, grupul de terraniei, talentul ghidului sau un cupaj de toate acestea?
A fost prima experienta de acest gen si cu siguranta o voi pastra ca pe cea mai frumoasa si gustoasa lectie. Dar si mai sigur este ca, dupa un astfel de inceput nu va ramane ultima.
Vizita la Cricova s-a incheiat, cum altfel, in magazinul de suveniruri, sau mai bine spus magazinul de vinuri, caci nu ai cum sa pleci de la Cricova fara cel putin o sticla de vin. Preturile sunt avantajoase, incepand de la 39 lei mold (aprox 10 RON), iar gama este variata, de la vinuri, vin spumant, pana la coniac. In magazin se poate achita si cu cardul, asa ca nu va faceti griji din acest punct de vedere.
Atentie insa la cantitatile pe care va doriti sa le aduceti in tara. Acestea sunt supuse urmatoarelor restrictii, astfel incat sa nu aveti emotii la vama si nici sa nu achitati taxe supliementare:
- Cantitatea maxima de alcool si băuturi alcoolice cu o tarie de peste 22% vol sau alcool etilic nedenaturat de cel puţin 80% vol. - maxim 1 litru sau
- Cantitatea maxima de 2 litri de alcool si bauturi alcoolice cu o tarie de cel mult 22% vol.
- In plus, 4 litri de vin nespumos si pana la 16 litri de bere.
Mai multe detalii despre marfurile si cantitatile aferente ce pot fi introduse in tara la intoarcerea din Rep. Moldova gasiti aici: http://www.customs.gov.md/ro/content/introducerea-%C5%9Fi-scoaterea-m%C4%83rfurilor
Magazinul de suveniruri - Cricova |
Cu bratele incarcate am parasit Orasul subteran si am revenit in racoarea de la suprafata mai bogati si mult mai veseli.
Informatii practice:
Adresa: localitatea Cricova, str. Petru Ungureanu 1
Program: Luni-Vineri 9-21:00, Sambata - &Duminica: 10-16:00
Program: Luni-Vineri 9-21:00, Sambata - &Duminica: 10-16:00
Rezervari: tel: (373)22453659, mob: (373)69077734, (373)79202999,
E-mail: cricova.vin@gmail.com
Timp de vizitare: in functie de timpul disponibil, marimea grupului, "apetit" si buget, pe site regasiti mai multe timpuri de tururi si degustari (durata minima este de 1 ora si cea maxima de 3 ore).
Bilet: costul pachetului minim - Social este de 95 lei mold. (echivalentul a 24 RON), iar cel maxim - Premium Gold de 3159 lei mold. (echivalentul a 780 lei)
Website: https://cricova.md
Website: https://cricova.md
No comments:
Post a Comment