meniu

Saturday, April 15, 2017

Cuba cu Terra Incognita - o seara de si cu poveste

Sursa
Ce face un pasionat de calatorie atunci cand nu e pe drum si nici nu planifica urmatoarea plecare? Asculta povestile si experientele altor pasionati, aduna idei si se "hraneste" cu entuziasmul si energia pozitiva pe care acestia o emana.

Voua vi s-a intamplat sa ascultati istorisirile amicilor proaspat intorsi din vacanta si toate bucuria lor sa va incarce bateriile calatoare? Ei bine, noi ne-am inceput saptamana cu o astfel de experienta si nu are cum sa ne mearga altfel decat bine.

Despre Cuba la Journey Pub
Dar sa lasam introducerile, caci sunt multe de povestit. Evenimentul de luni (10 aprilie 2017, sa se consemneze pentru posteritate) a fost organizat de partenerii nostri de calatorie de la Terra Incognita intr-o locatie ce degaja aer calator prin fiecare zid - Journey Pub si a fost despre Cuba. V-am obisnuit pe blog cu povesti din experientele proprii, insa o astfel de aventura merita impartasita. Asadar ce am aflat inedit despre tara pe care oti o recunoastem dupa stereotipurile-simbol - trabucuri, masini din anii '50, romul, Fidel Castro, Che Guevara si Buena Vista Social Club?


1. Cel mai mare dusman al cubanezilor sunt americanii, dar cu toate astea visul cubanez este sa traiasca visul american. Unde mai pui ca, majoritatea cubanezilor au o ruda prin State care ii ajuta financiar (in Cuba, ca strain nu ai voie sa iti deschizi o afacere decat daca ai un partener cubanez, care obligatoriu detine peste 50% din firma. Dar cubanezii sunt inventivi si astfel rudele cubanezo-americane, sustinute de neaosii cubanezi de acasa, au rezolvat si acest impediment);



Trabuc cubanez Cohiba
2. Tinerii absolventi (ai invatamantului de stat, cum altfel...ca doar alta varianta nu au) sunt obligati, ca timp de 2 ani (sper sa nu gresesc) sa lucreze ca angajati la stat, iar aici salariul este nici pe departe magulitor, dimpotriva..undeva la limita subzistentei (in jur de 20 euro);

3. Unul dintre cele mai frumoase orase cubaneze este Trinidad (fara nicio legatura cu Trinidad and Tabago), fiind unul dintre cele mai importante exemple de arhitectura coloniala din spatiul american;

4. Cubanezi par a fi inventatorii expresiei "Afara-i vopsit gardul, inauntru leopardul", intrucat pe langa faptul ca nu investesc mai deloc in renovarea fatadelor exterioare ale cladirilor, cu exceptia celor aflate la strada, in pietele si pe bulevardele principlae, lasandu-le pe cale mai din spate intr-o stare avanssata de degradare, au si decoruri false (au pus plante pe stalpi de beton si pe fire electrice, spunand ca traiesc cu aer, soare si apa adunata in urma ploilor). E o tara a contrastelor, a lucrurilor facute "ca sa fie facute" si celor care se rezolva doar daca ai si sti pe cineva. Uundeva in gandirea asta nesupusa regulilor se aseamana mult cu noi, cu gandirea romaneasca "traditionala"

5. Asemeni baietilor nostri descurcareti, si cubanezii sunt la fel de descurcareti :) si stiu sa faca profit sau fiste-ce castig din orice: vrei o poza cu doamenele cubaneze imbracate in rochii traditionale cu zeci de volane multicolore - te costa 1 euro (da, da...euro...si veti vedea mai jos de ce); vrei o poza cu un cubanez cu trabuc in gura, scrutand lungul strazii - mai baga 1 euro. Totul are un pret si nimic nu e gratis, nici poza, nici informatia, nici viteza de reactie.

6. Si daca tot veni vorba de bani, ei bine in Cuba sunt in circulatie 2 monede: una pentru cubanezul de rand - pesosul intern si o alta pentru turisti, pesosul convertibil, denumit CUC. Ca valoare CUC-ul este putin peste dolarul american. Insa, la sumele schimbate din dolari in CUCi, banca va retine un comision/penalitate (sau cum vreti voi sa o numiti) de 10%. Cu euro nu au insa o problema :) proabil ca noi europenii nu suntem o amenintare pentru ei.
 
Sursa
7. In Cuba nu se vorbeste despre Fidel Castro - nici cu admiratie, dar nici cu ura. Pur si simplu...nu. Dar se vorbeste mult despre Che Guevara, al carui chip poate fi zarit aproape peste tot. Admiratie? Respect? Marketing? Eu cred ca un pic din fiecare.

8.  Iar daca tot am vorbit despre asemanarile romano-cubaneze, ei bine si timpul pare sa fie masurat la fel :) caci 2 min cubaneze par a fi egale cu cel putin 30 min nemtesti :) Sau cel putin asta povestesc terranienii care au luat parte la aceasta experienta cubaneza. Unde pui ca, nici matematica nu mai e ce a fost odata, caci 100 se imparte in 90 si 20. Cum asa? Pai din productia locala de trabucuri, 90% merge la stat, iar teoretic 10% ramane producatorului. Dar cum am stabilit deja cat de descurcareti sunt cubanezii, si stim prea bine expresia romaneasca "cine-mparte, parte-si face" cei 10% se fac peste noapte 20%.

9. La final vine desertul, si pentru ca sunt o mare amatoare de deserturi, inputul lui Razvan pe acest subiect a fost amuzant, surprinzator si mi-a amintit de copilarie. Asadar, care este desertul traditional cubanez? ....(suspans) ....orezul cu lapte. Si cum sa nu te faca sa zambesti si sa te gandesti ca, desi ne despart aproape 10.000 km, ne uneste pana si un orez cu lapte.

Razvan povestind despre Cuba
Ii multumim lui Razvan pentru aceasta calatorie exotica si pentru ca a impartasit cu noi povestea experientei cubaneze. Am apreciat, pe langa umorul si dezinvoltura cu care suntem deja obisnuiti,  modul lejer in care a curs povestea, detaliile inedite, relationarea cu publicul, condimentarea celor povestite cu poze si sinceritatea cu care a pendulat intre aspectele turistice, neajunsurile de a fi turist in Cuba si crampeiele din viata cubanezilor, asa cum au fost ele aflate de cei 4 terranieni. Spre finalul povestii Razvan a mai avut o surpriza pentru noi: o mostra de trabucuri cubaneze (de la mama lor) si sticle de rom autentice. Din pacate nu de gustat, ci doar de privit...dar a fost o experienta frumoasa.

Si profit de acest articol si aceasta ocazie sa le multumesc tuturor celor implicati in proiectul Terra Incognita care a facut posibile multe dintre articolele pe care le-ati putut citi pe Calatorscop.

La mai multe si la fel de frumoase experiente inedite!

No comments:

Post a Comment