meniu

Monday, October 19, 2015

Raftul de calatorie (17) - Colectionara de parfumuri interzise (autori: Kathleen Tessaro)


"Don't judge a book by its cover", dar ce te faci cand coperta este primul lucru care te atrage la o carte (Ana Nicolau si echipa de la Nemira au facut o alegere excelenta), apoi titlul si in cele din urma, iremediabil si ireversibil - intreaga poveste; o pendulare continua, aproape ritmica, intre cosmopolitul Paris al anilor '50 si New York-ul anilor '20, presarat cu franturi din atmosfera boema, cu aroma decadenta de tutun, alcool si jocuri de noroc din Monte Carlo si Londra, trista si cenusie de dupa razboi.

Colectionara de parfumuri interzise


este o poveste pe cat de tumultoasa, pe atat de eleganta, care te face curioasa sa intorci, de fiecare data pagina pana ajungi la final. Este povestea a doua femei, care desi nu se intalnesc propriu-zis niciodata, reusesc sa-si dea peste cap viata una celeilalte. E povestea unei legaturi nevazuta, ce se intinde in timp, aproape 3 decenii si poarta cu ea, neperceptibil si totusi atat de prezent si rascolitor de amintiri uitate, un parfum de "narcise salbatice, lemn, lana si par". In final, Colectionara de parfumuri interzise este povestea unei calatorii care schimba destine, fiindca pana la urma, nu doar viata lui Grace Monroe (persoanjul principal) se schimba, dar si cea a sotului sau, a avocatului D-nul Tissout, a Madamei Zed si a celorlalte personaje din timpul prezent al romanului, etc. 



Kathleen Tessaro, autoarea cartii, transpune incredibil de fidel evenimentele, dar mai cu seamana atmosfera perioadei in care se petrece fiecare episod al acestei povesti incalcita si plina de secrete. Personajele principale, secundare, dar si cele episodice sunt, de asemenea, bine conturate si fiecare dintre ele are o contributie clara la decizia si deznodamantul romanului. E una din putinele povesti pe care le-am citit, in care nimic nu pare a fi intamplator. Detaliile aparent aruncate precum piesele unui puzzle in cutie, se imbina incet-incet, dar armonios, dezvaluind in fata cititorului o poveste despre viata, despre mizerie si bogatie, despre vis si realitate, despre dependenta si libertate si mai cu seama despre "dreptul de a alege". In fapt chiar acesta este motto-ul cartii: le droit du choisir.

Desi, inca din prima pagina o intalnim pe Eva D'orsay, ce care, cu sau vara voia ei va construi aceasta poveste si va ghida viata personajelor. O intalnim resemnata, palida, bolnava, exact opusul femeii puternice si indarjita in atingerea obiectivelor personale, muza unui faimos parfumier al anilor '20, dar la fel de singura si misterioasa cum a fost o viata.

Cu toate acestea, ceea ce dezlantuie cu adevarat firul evenimentelor este moartea Evei si testamentul pe care il lasa in urma ei. Un testament aparent inexplicabil si cu toate acestea suficient de detaliat si documentat pentru a fi dus la indeplinire, o mostenitoare care aparent nu o cunoaste. Toate acestea fac munca avocatului Tissout extrem de provocatoare. El devine practic liantul dintre cele doua vieti, dintre cele doua povesti; motorul care face ca, in final cele doua vieti sa se uneasca intr-una singura. Finalul cartii da cititorului toate raspunsurile, insa ii lasa spatiu sa isi imagineze, propria continuare: ce turnura si cum isi va continua Grace Monroe viata odata ce descopera adevarul si motivele pentru care a primit aceasta mosternire.

O viata de om, intr-o colectie de parfumuri
Citind cartea incepi sa intelegi (chiar daca nu esti un "nas" al parfumurilor) cat de multe se pot ascunde in spatele unui parfum, cate povesti, cate amintiri. Si, pe buna dreptate se afirma ca parfumurile incapsuleaza in ele cioburi de amintiri, de locuri si de oameni, de imagini, de materiale, pe care celelalte simturi le uita cu timpul.

V-ati gandit cu miroase ploaia pe caldaramul incins sau cum miroase iarna? E un parfum greu de definit, de descris, de disecat in esente de sine statatoare, si mai cu seama greu de reprodus si inchis intr-o sticluta frumos construita, dar cu toate acestea, imediat ce scoatem nasul afara, adulmecand aerul, il recunoastem, si odata cu el vin si amintirile ce ne leaga de el.

Colectionara de parfumuri interzise este mai mult decat o calatorie perpetua intre Paris si New York, este in acelasi timp o lectie despre lumea mirosurilor fine.  As spune ca povestea este un excelent scenariu de film si o poveste a esentelor ce merita transpusa pe ecrane.

Lectura placuta!

No comments:

Post a Comment