Sursa Pinterest |
Cu aceste ganduri in minte am pornit la drum spre un weekend prelungit cu aer medieval.
Pe unde ne-am plimbat?
Inceput de decembrie, acoperisuri pudrate cu zapada, cer capricios - cand senin, cand innorat si putine grade peste 0, directia Bucuresti - Brasov - Harman - Prejmer - Bucuresti.
Am pornit din Bucuresti spre Brasov, am ocolit centrul si am urmat indicatoarele spre Tg Secuiesc. De la iesirea din Brasov pana la Harman sunt aproximativ 11 km, soseaua este buna, dar sa nu va prinda noaptea (caci de becuri si stalpi de iluminat se pare ca au cam uitat). In Harman ajungi cotind stanga intr-un sens giratoriu si de acolo inca vreo 2 km de drum drept, (sunt si indicatoare) si ajungi in fata Bisericii Evanghelice Fortificata din Harman. Despre vizita la Harman puteti citi mai multe in articolul special dedicat - aici.
Dupa Harman, ne-am reintors in sensul giratoriu si am continuat drumul, pe soseaua principala, tot inainte (ca si cum n-am fi facut acesti mic ocol). In alte 5-10 min eram in Prejmer, in fata zidurilor groase deasupra carora se ridica falnic turnul Bisericii Evanghelice. Am vizitat atat biserica, dar si fortificatia ce o inconjoara, iar despre ceea ce am descoperit puteti citi aici.
Si pentru ca cele doua cetati le-am vizitat in prima zi a sejurului nostru, urmatoarea am rezervat-o in intregime pentru Brasov si Piata de Craciun. Cu toate ca am fost de nenumarate ori in Brasov (ce-i drept nu foarte recent), de cum am sosit am avut parte de o prima surpriza pe care ne-a pregatit-o Brasovul - eficienta cu care am gasit si achitat locul de parcare! Simplu si usor, prin sms. Sistemul a intrat in functiune in 2013 (da, ce va spuneam ca a trecut ceva vreme de la ultima intalnire cu Brasov-ul), iar pentru intreaga zi de parcare tariful a fost de 2.60 euro + TVA (aprox. 15 lei). Partea si mai interesanta este ca odata achitat abonamentul (confirmarea vine prin sms), acesta este valabil in toate parcarile din oras (cele administrate de firma care a implementat acest sistem, adica cam toate din centru...deci n-ar trebui sa aveti probleme). Odata rezolvata problema parcarii (paralel cu parculetul din apropierea prefecturii), am continuat plimbarea, in cautarea unor locuri noi de vizitat.
Prima oprire - Expozitia Oraselul Trenuletelor (aici). Un mini muzeu - expozitie format din 2 camere: una dedicata scenelor construite exclusiv din piese LEGO si o a doua dedicata trenuletelor ce strabat mini orasele si piesaje rurale special construite pentru ele. Despre expozitii similare vizitate de Calatorscop in Bucuresti puteti citi aici si in Sinaia - aici. Biletul de acees - 12 lei. In cazul in care petreceti mai multe zile la Brasov sau sunteti insotiti si de copii, e bine de stiut ca aici se organizeaza periodic si ateliere de creatie LEGO, o activitate interesanta, interactiva si captivanta pentru cei mici.
Ca o continuare a turului nostru printre asezamintele religioase medievale din Transilvania, urmatoarea pe lista noastra a fost Biserica Neagra - un city icon al Brasovului si considerata a fi cea mai mare biserica din Romania, pe care indiferent de cate ori am vizitat-o, ma atrage ca un magnet. Ce-i drept vizita de aceasta data a avut un dublu scop, intrucat speram sa mai gasim bilete la concertul de Craciun ce urma sa se desfasoare in seara urmatoare. Din pacate nu am avut noroc.
Ne-am reintors in Piata Sfatului si am dat o tura pe la casutele din lemn ce alcatuiau piata de Craciun. Sincera sa fiu nu m-a dat pe spate, dar nici nu mi-a parut a fi kitschoasa: multe casute cu vin fiert, cu turta dulce, cozonaci si prajituri (mai mult sau mai putin de casa) obiecte lucrate manual, decoratiuni si multe preparate din carne si branzeturi traditionale pentru sarbatorile de iarna.
Si cum ne plimbam prin Piata Sfatului un banner agatat pe zidul Casei Sfatului (cladirea din centrul Pietei care gazduieste Muzeul Judetean de Istorie - Brasov) ne-a atras privirea - Expozitie temporara - Centenarul Vanatorilor de Munte. Cu interesul trezit, am intrat, am cumparat biletele (pentru vizitarea intregului muzeu) si am pornit turul. Nu o sa va dau detalii despre intrega vizita, insa am sa punctez in mod deosebit tocmai expozitia temporara ce ne-a atras sa vizitam muzeul. Are un aspect si o organizare noua, prietenoasa, vie. De cum ajungi in dreptul salii rasuna din boxe cantecele ostasesti, iar in vitrinele expozitiei sunt expuse o serie de obiecte personale, uniforme, imagini ale Brigazii 2 Vanatori de Munte „Sarmizegetusa” sau alte unitati din tara. Piesa centrala o reprezinta uniforma de Vanatori de Munte cu care a fost initial imbracat Regele Ferdinand, dupa moartea sa si care ulterior a fost inlocuita cu cea de general de cavalerie (conform dorintei acestuia, mentionata intr-un document redactat inainte de moartea acestuia). Alte detalii inedite va las sa le descoperiti voi insiva. Expozitia poate fi vizitată în perioada noiembrie 2016 – aprilie 2017
Ultima oprire a fost Strada Sforii - cunoscuta drept cea mai ingusta strada din tara si pe locul 3 in Europa dupa Spreuerhofstraße din Germania care are o latime cuprinsa intre 31 si 50 cm si Parliament Street din Anglia cu o latime aproximativa de 122 cm (asa zice Wikipedia). Insa, la capatul stadutei am avut parte de o noua surpriza brasoveana :) - un muzeu dedicat special acesteia si legendelor care o inconjoara. Muzeul se numeste (cum altfel) Rope Street Museum sau in traducere libera Muzeul Strada Sforii. Este un mix armonios si foarte prietenos intre muzeu (este gazda unei diorame reprezentand centrul vechi al Brasovului - cea de-a doua ca marime si panouri informative cu legende urbane ale orasului din care poti afla o sumedenie de lucruri interesante), expozitie de fotografie, dar si o cafenea extrem de cosy si primitoare unde puteti bea un ceai sau o cafea, savura o prajitura sau achizitiona unul intre suveniturile cu sigla "Rope Street Museum": tricouri, cani, vederi, magneti, etc (calitative si cu aspect modern). Intrarea in muzeu costa 7 lei, un ceai 6-8 lei, iar vederile cu aer vintage si cladiri vechi din Brasov - 5 lei.
Unde ne-am cazat?
In concluzie:
A fost un weekend in care ne-am incarcat bateriile, am vazut locuri deosebite si mai putin cunoscute sau vizitate, ceea ce va recomand si voua :D
Expoziția "Orășelul Trenuletelor "nu mai există. A durat doar 1 an.
ReplyDeleteCe trist 😯 nu stiam 😯
Delete