Brugge-ul inca emana, prin toate zidurile si de pe toate stradutele sale cu piatra cubica un aer vintage, de poveste, incat te astepti ca, din moment in moment calendarele sa se intoarca in urma cu cateva sute de ani, in Evul Mediu, iar canalele ce impanzesc orasul sa freamate de agitatia barcilor si lutrasilor care aduc marfuri din diverse colturi ale lumii. Brugge-ul a fost pana la urma resedinta ducilor de Burgundia inca din 1384 si este locul in care a fost inventat termenul "bursa" - de la operatiunile de vanzare-cumparare care aveau loc in secolul al XVI-lea la Bruges, in palatul familiei de bancheri Van der Bursen.
Am ajuns in Brugge venind din Gent, cu trenul, folosind acelasi Rail Pass de 10 calatorii. Distanta dintre Gent si Brugge este de doar 50 de km, iar frecventa trenurilor este de 15-20 de min, in fiecare zi, asa ca trebuie doar sa va doriti sa ajungeti aici (si sa aveti banutii de bilet); de restul s-au ocupat belgienii :))
![]() |
Sursa foto: www.agoda.com |
Am inceput prima zi de explorare a Brugge-ului chiar din fata garii, ceea ce vor face multi dintre voi, chiar si cei care au doar cateva ore la dispozitie pentru acest coltisor mirific de Flandra. Pornind dinstre gara, drumul este drept, lin, iar vechiul burg se dezvaluie treptat, incat nici nu va veti da seama cand ati iesit din lumea contemporana si ati intrat pe taramul de poveste; iar povestea incepe cu un mic lac - Minne Water (adica Apa Dragostei) - pe care si pe langa care se afla o multime de lebede dolofane (in deosebi datorita turistilor) si ratuste. De aici, traversand podul de piatra, pe sub care trec barcute cu turisti, ajungi la manastirea de maici - Begijnhof.
Facand o paranteza, acest tip de asezari (Begijnhof) sunt locuite de membre ale unui ordin calugaresc infiintat in jurul anului 1245 si format din femei vaduve ale barbatilor morti in timpul cruciadelor. Ele nu promoveaza, asa cum v-ati astepta, sihastria, retragerea din randul comunitatilor, ci dimpotriva casutele lor, care de cele mai multe ori formeaza un careu, avand in centru o mica gradina, sunt plasate in centrele oraselor. De asemenea, membrele acestor comunitati interactioneaza cu restuL locuitorilor, dar au un colt al lor, linistit unde se retrag pentru pacea spirituala.
Odata cu iesirea din catedrala porniti pe straduta cu ciocolaterii si magazinele de suveniruri si bucurati-va de atmosfera orasului. Daca va uitati cu atentie la cladirile ce marginesc stradutele din Brugge si canalele, veti descoperii ca multe din acestea sunt impodobite cu statui ale Fecioarei... mai exact circa 600 dintre ele. De aici aveti doua optiuni, fie sa vizitati celebra fabrica de bere De Halve Maan, despre care am scris aici (un tur al fabricii si o bere la final, inclusa in tur costa 8 euro) sau o plimbare pe canalele burgului, cu barca- tot 8 euro. Oricare ar fi prima alegere, va recomand sa o includeti si pe cea de-a doua in itinerariul vostru, pentru a va bucura din plin de aceasta experienta.
Si daca intr-un articol anterior am vorbit despre vizita la De Halve Maan, o sa va dau cateva detalii si despre plimbarea cu barcuta. Exista mai multe companii care opereaza astfel de tururi si mai multe locuri de plecare, le veti repera usor dupa micile chioscuri amplasate pe podul de sub care se pleaca, insa tariful este standard. De asemenea, nu va faceti probleme daca incepe sa ploua, veti primi fie pelerine de ploaie, fie umbrele ca sa va adapostiti, cu toate ca, soare intr-o astfel de plimbare va face diferenta. Plimbarea pe canale va va oferi o alta persepctiva asupra orasului si veti vedea zone sau cladiri la care altfel nu prea aveti acces. De asemenea, incercati sa urmariti si detaliile oferit de ghid, caci de multe ori sunt altceva decat puteti citi pe net sau in ghidurile de calatorie.
In Burg se gaseste Primaria orasului, o cladire impunatoare, construita in stil gotic, ornata cu numeroase statui, Judecatoria, la fel ornamentata cu detalii aurite; dar poate principalul punct de atractie de aici este Capela Sfantului Sange. Din pacate, la data vizitei noastre capela era inchisa pentru renovare, insa sper ca voi sa aveti mai mult noroc. Se spune ca aici exista un mic recipient in care se pastreaza cateva picaturi din sangele lui Hristos. Cat de autentic sau nu este continutul acestei fiole, nu vom sti niciodata, mai ales ca Biblia nu a mentionat colecarea sangelui dupa rastignirea lui Iisus, iar cercetarile efectuate in timpurile moderne precizeaza ca fiola provine de la atelierele de sticla din Constantinopole, si este tipica pentru pastrarea parfumului pe teritoriul Imperiului Bizantin.
In Markt, fosta piata comerciala a orasului, cladirea care domina peisajul este Turnul Belfort. Luati-va ragaz, pe una dintre bancile din piata pentru a-i admira din plin arhitectura, cu detalii gotice, cu basoreliefuri si arcate, dantelarie cioplita in piatra dura si ferestre mai mult lungi decat largi, ce ii sporesc maretia. Se poate urca in turn si de acolo puteti admira panorama intregului oras, acesta fiind de altfel si cel mai inalt punct de observatie al orasului. Si, amintind de rolul sau de orologiu si de alarma a orasului si acest Belfort, ca de altfel si cel din Gent este dotat cu clopote, mai exact 47 in greutate de 27 de tone.
Sfinta Fecioare cu pruncul, alaturi de clericul Van der Paele |
In Burgge veti gasi o multime de magazine ce vand dantela, insa atentie, dantela autentica, cea confectionata manual este scumpa, iar majoritatea comerciantilor vand produse fabricate industrial, prin Asia. Produsele autentice ar trebui sa vina la pachet cu un certificat de autenticitate, asadar nu va lasati "furati de peisaj si de pret". Pentru un mic suvenir insa, care sa va aminteasca de vizita in orasul dantelei, alegeti un articol mic, care sa va placa.
Brugge-ul este un oras ce surprinde la fiecare colt de strada, sau de canal, asa ca fie pe apa sau pe uscat, veti trai experienta unui loc unic in care timpul a stat in loc.
Din punctul meu de vedere Brugge-ul a fost orasul belgian cel mai pitoresc! M-a impresionat in mod placut vizita la Historium si strazile cu aspect medieval, invadate de mirosul ciocolatei!
ReplyDelete