meniu

Monday, October 17, 2016

Olanda (4): Amsterdam- 7 muzee neconventionale

Amsterdam-ul nu ar fi Amsterdam daca, pe langa atractiile culturale clasice (muzee de arta, expozitii, case memoriale sau locuri amintind de diferite evenimente istorice), nu ar iesi din conventional, demonstrand o data in plus - daca mai era nevoie - ca este "capitala spiritului liber" pe de-o parte, iar pe de alta, dovedind ca spiritul de comerciant este adanc inscris in gena olandezilor, caci numai ei puteau transforma ceea ce puta fi un banal magazin, intr-un muzeu. Dar despre asta discutam ceva mai incolo. 

Sa purcedem deci catre cele 7 muzee "mai altfel" ce ne-au iesit in cale strabatand stradutele Amsterdam-ului



Moco Musem
Incepem lin si poate nu atat de neconventional cu Moco Museum - Muzeul de Arta Contemporana aflat chiar in Piata Muzeelor (Museumplain), vis-a-vis de Rijksmuseum. Muzeul este gazduit de Vila Alsberg, o superba casa din 1904, insa in interior curente asa cum sunt street-art si pop-art-ul sunt la ele acasa, vorbind despre realitatea cotidiana si contextul politic si social intr-o maniera cinica, coloranta, vibranta dar revelatoare. Daca sunteti pasionati ai genului, sau pur si simplu curiosi, faceti o vizita. Biletul de intrare pentru adulti costa 12.5 euro. Mai multe despre expozitiile curente, gasiti aici: https://www.mocomuseum.com

Continuam periplul nostru cu Muzeul Lalelei (Tulip Museum) - un mic muzeu - magazin dedicat florii simbol a Olandei. Situat vis-a-vis de Casa Annei Frank (de cealalta parte a canalului) Tulip Museum ofera detalii interesante despre istoria lalelei, despre cum a ajuns ea in Olanda si cum a nascut o intreaga isterie in secolul al XVII-lea, gazduieste o colectie de picturi apartinand lui Judith Leister - pictorita olandeza nascuta in 1609, dar si sfaturi utile despre cultivarea lalelelor si ingrijirea lalelelor. De la magazinul muzeului puteti achizitiona bulbi de lalele, ingrasaminte speciale, carti pentru documentare si alte suveniruri, toate purtand insemnele acestei flori. Biletul de acces in muzeu este 5 euro, iar adresa Prinsengracht 112, Amsterdam (orientati-va dupa Casa Annei Frank si nu aveti cum sa il ratati).
 Acum vreo 10 ani (in 20105) Bucurestiul a gazduit Cow Parade - o initiativa internationala de inveselire a oraselor prin pictarea intr-o maniera inedita a unor statuete reprezentand vaci. O parte din ele inca mai sunt prin oras, in caz ca vreti sa le vedeti (suna dintre ele in apropierea statiei de autobuz de la Charles de Gaulle). Dar reveind la subiect - in Amsterdam Am dat peste Cow Museum, un alt muzeu magazin ce gazduieste mai mari sau mai mici statuete colorate reprezentand vaci. Intrarea este libera, insa daca va doriti o astfel de vacuta la voi acasa, pretul lor este destul de piperat - in jur de 100 euro (variantele "portabile"). Dar o privire nu va costa nimic. In interior pozatul este interzis, insa vitrina este destul de larga si plina de vacute simpatice.

Si cum de la vaci la branza drumul nu este lung, mai ales in Amsterdam, urmatorul pe lista este Amsterdam Cheese Museum. E un loc excelent, mai ales daca sunteti fani branza, cascaval si alte asemenea specialitati si nimeriti pe aici la ora pranzului (a.k.a masa asigurata :) ). Museum se afla la subsolul magazinului si prezinta detalii despre procesarea laptelui, transformarea acestuia in branza, diferite etape ale procesului si modul in care sunt obtinute diferite specialitati. Exista placute cu detalii, dar si prezentari video si castronele pentru degustare...asta ca sa asimilati mai bine informatiile. Accesul este gratuit si la plecare puteti achizitiona din magazin cateva provizii si pentru acasa.
 
Numarul 5 pe lista calatorscopica este muzeul dedicat gentilor si posetelor, numit, cum altfel Museum of Bags and Purses. Ar putea fi un muzeu interesant mai mult pentru doamne, caci este gazda unei colectii impresionante de peste 5000 de genti, posete, cluch-uri, incepand cu exponate din Evul Mediu si pana in prezent, cu item-uri apartinand marilor case de moda: Dior, Versace, Channel sau a unor celebritati precum Imparateasa Sissi, Regina Elisabeta, Margaret Thatcher, Grace Kelly sau Madona, dar si piese in forme si culori avangardiste.
Biletul de acces costa 13 euro, iar in interior va puteti bucura si de o cafenea decorata in stilul specific al secolului XVIII. O calatorie in timp la brat cu unul dintre cele mai idispensabile accesorii feminine, indiferent de epoca. 
Gasiti museul pe str. Herengracht 573
Iar pentru finalul listei am lasat 2 dintre muzele pe care te-ai astepta sa le gasesti in Amsterdam: cel dedicat sex-ului si cel dedicat marijuanei, caci doar aici sex-ul si drogurile nu sunt ascunse in umbra, ci afisate si promovate ca obiective turistice.

Sexmuseum (VenusTempel) detine o colectie de obiecte sexuale si erotice, de la statuete, jucarii, instrumente, picturi, poze si diferite mulaje, pana la inregistrari si diferite puneri in scena cu tematica erotica. Exponatele spun povestea "celei mai firesti activitati" incepand cu perioada Antichitatii si pana in timpurile moderne, facand o trecere prin diferite colturi ale lumii. Muzeul atrage vizitatorii mai degraba prin nume (caci sexul vinde), decat prin continutul sau. Este bine de stiut ca varsta minima de acces pentru vizitatori este de 16 ani, iar biletul de acces costa 4 euro. De la gara centrala puteti ajunge foarte usor (cam in 3-5 min) la SexMuseum, locatia aflandu-se pe bulevardul principal (str. Damrak, nr 18).

Muzeul Marijuanei si Canabisului - denumirea si asezarea muzeului (chiar in Red Light District) s-ar putea sa va faca sa va ganditi de doua ori inainte de a intra, insa acest muzeu nu este unul inchinat consumului sau promovarii consumului de droguri, ci prezinta istoria canabisului si a canepii , a difeirtelor specii de plante si a utilizarii acestora de-a lungul secolelor in scopuri terapeutice, medicinale, casnice, nutritonale, religioase, etc. 
Muzeul a fost deschis in 1985, expuand la inceput colectia adunata de-a lungul timpului de Ben Dronkers, de la fusuri utilizate pentru toarcera canepii si transformarea acesteia in panza, la sticlute si recipiente in care erau pastrata diferitele preparate medicinale pe baza de canabis, la instrumente de fumat si tablouri din diferite epoci redand utilizarile celor doua plante.

Aici se opreste lista noastra, insa Amsterdam-ul este casa a peste 500 de muzee mai mult sau mai putin cuminti. De aceea va invit sa imbogatim aceasta lista cu recomandarile voastre printr-un comment la acest articol.

2 comments:

  1. Ah, cred că în muzeul ăla al brânzeturilor aș putea să petrec o zi întreagă!! Și cel al marijuanei sună interesant, mai ales că sunt fan... semințe de cânepă :)) Un muzeu al sexului am vizitat în Barcelona, sunt curioasă în ce fel diferă abordarea - dacă diferă.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cel cu branza este intr-adevar delicios, cat despre cel al sex-ului...nu cred ca e cu mult diferit, poate doar mai mediatizat :D

      Delete