meniu

Sunday, August 7, 2016

Belgia (8) - Berea belgiana la ea acasa - De Halve Maan

Daca te afli in Belgia, n-ai cum sa ratezi intalnirea cu ciocolata si berea belgiana, le gasesti peste tot, de la supermarket la magazine specializate si dedicate acestor produse si celor auxiliare lor. Insa o vizita la o fabrica de bere locala, care este pe-deasupra si o afacere de familie intinsa peste 6 generatii este o experienta de neuitat. Aflandu-ne in Bruges, noi am ales Beraria-muzeu De Halve Maan (adica Beraria Semilunei). Am spus berarie muzeu pentru ca fabrica de bere de aici este inca activa si produce zilnic peste ....de bere dintr-unul dintre cele 4 sortimene (Brugse Zot Blonde, Brugse Zot Duble, Straffe Hendrik Tripel si Straffe Hendrik Quadruple), dar si un muzeu, intelegand din asta partea veche a fabricii, netehnologizata, dar educativa (pentru cei mai nestiutori intr-ale berii) si interactiva. De asemenea, locatia gazduieste o berarie si un magazin, pentru cei care vor sa continue degustrarea si acasa.


Biletul de acces a costat 8 euro (pretul intreg este de 8.5 euro, insa am beneficiat de o mini reducere fiind cazati la Ibis), iar la finalul vizitei, acesta se transforma intr-o bere servita la beraria din interioriul fabricii, asadar, o bere rece, blonda, proaspata direct de la sursa.

Povestea fabricii de bere a inceput in 1856, in aceeasi locatie in care se afla si astazi. De atunci ea este condusa de membrii familiei Maes. Actualul proprietar este Xavier Vanneste, care a preluat afacerea de la mama sa, Veronique Maes.

Turul incepe in sectiunea noua si tehnologizata a berariei. Aici ne-am intalnit cu ghida noastra, o prezenta extrem de placuta si volubila. In prima incapere, cea cu cazanele in care este pragatit amestecul pentru bere, inainte de a fi lasat sa fermenteze, era extrem de cald, asa ca dupa o scurta trecere in revista a procesului, am continuat turul in partea veche a fabricii. E uimitor cum astazi, intreg procesul ce se desfasura in ditamai cladirea (atat pe orizontala, cat mai ales pe verticala) se rezuma acum la o incapere nu mai mare de 80 metrii patrati.

Din explicatiile ghidei am aflat ca, inclusiv numele celor 2 mari categori de bere care se produc aici au povestea lor:

Brugse Zot este o expresie ce dateaza din Evul Mediu (undeva in jurul anului 1480), cand regele Maximilian al Austriei a vizitat orasul Brugge.  Datorita taxelor si masurilor de austeritate, locuitorii nu l-au indragit prea tare, iar cand acesteia i-au solicitat acordul pentru costruirea unui spital de nebuni in oras, acesta a replicat "Sa inchideti portile orasului, ca si asa e plin de nebuni aici".

Si astfel locuitorii au pastrat acest apelativ de "nebunii din Bruges", iar beraria a reinviat aceasta poveste sub denumirea uneia dintre berile pe care o produce, ce are ca simbol un pacalici (Joker in engleza, Zot in neerlandeza).



Cealalta categorie de beri produse la De Halve Maan poarta denumirea de Straffe Hendrik (traduse prin Hendrik cel Puternic) si le este dedicata primilor membrii ai familiei care au condus fabrica de bere (toti se numea, cum altfel, Henri). Acest tip de bere este produs aici din 1981.

Cel mai inalt punct al vizitei, ca de altfel si cel mai spectaculos este vederea panoramica pe care o ofera terasa berariei. Este unul dintre cele mai inalte puncte la care turistii au acces, iar panorama este absoluti uimitoare: coperisuri cu tigla rosie, canale serpuinde, turnul Belfort in zare, catedrala. Ca sa ajungeti sus pregatiti-va sa urcati scari, multe scari abrupte, inguste, pe care abia iti incape piciorul, insa urcarea merita cu prisosinta.

Asa cum va spuneam fabrica de bere si-a pastrat locatia initiala, chiar daca in timp consumul de bere a crescut si odata cu el si cererea a devenit din ce in ce mai mare. De asemenea, linia de imbuteliere si intreaga tehnologie care vine cu ea, nu a putut fi adusa in micuta locatie si astfel, in interiorul orasului s-a pastrat doar segmentul de productie, iar berea este apoi transportata, in cisterne, ina 3 km departare de Bruges pentru a fi imbuteliata si apoi distribuita. Dar ceea ce este inedit in toata povestea asta e ca proprietarii s-au gandit sa renunte la transportarea berii cu cisternele (care blocau stradutele medievale si asa inguste ale orasului) si sa construiasca pe sub pamant o conducta pana la linia de imbuteliere. O conducta cu bere fresh, lunga de 3 km! (acum speram ca locuitorii Brugge-ului sa nu fie la fel de inventivi ca romanii nostri si sa se branseze ilegal la aceasta conducta). Pe langa diferitele surse de finantare, cei de la De Halve Mann au apelat inclusiv la un proiect de Crowdfunding, implicand astfel comunitatea locala in ineditul proiect.

La data vizitei noastre, aici se filma un documentar despre istoria fabricii de bere, iar una dintre ultimele cisterne era umpluta pentru a strabat, pe sosea cei 3 km. In curand toate acestea vor fi imagini de arhiva, caci berea Bruge Zot va strabate la propriu orasul prin noua conducta. Costructia traseului a durat aproximativ 4 luni si si va fi inaugurata in luna asta (august 2016), iar ghida ne-a spus ca la momentul respectiv se fac o serie de teste astfel incat berea sa isi pastreze gustul si toate celelalte proprietati pana ajunge la linia de imbuteliere.

Asadar, pentru aceea dintre voi care veti vizita Brugge-ul, merita ca itinerariul vostru sa includa si Fabrica de Bere de Lave Maan, care asa cum ati citit este un mix armonios de afacere de familie, traditional, modern, identitate belgiana si bere buna.

Turul dureaza aproximativ 45 de min si la final puteti utiliza biletul de intrare pentru achizitionarea unei beri reci Brugse Zot de la Beraria amplasata in aceasta locatie. E cel mai bun mod de a incheia o astfel de vizita.

No comments:

Post a Comment