meniu

Sunday, July 17, 2016

Belgia (4) - 7 Constatari, sfaturi si recomandari pentru sejurul in Belgia

1. Pregatiti-va pentru vreme ploioasa, fizic (adica pelerina de ploaie, incaltari adecvate, impermeabila), dar si psihic, pentru ca vremea urata va poate da peste cap planurile de vizitat si explorat. Cu toate ca "legendele" spun ca Londra si Anglia in general sunt reginele acestui fenomen, pentru mine, vacanta in Belgia, adica cele 7 zile petrecute aici au fost cele mai ploioase din experienta mea de calator (adica aproape 15 ani). Nici prietenii si apropiatii cu care am discutat, o parte dintre ei chiar locuind aici o perioada, nu au avut o parere mai buna despre vreme. Asadar, fiti pregatiti de ploaie!

2. Si tot din categoria "garderoba", incaltamintea comoda este esentiala pentru sejurul belgian. Majoritatea stradutelor sunt pavate cu piatra cubica, astfel ca platformele, tocurile sau papucii de orice fel, nu vor fi cei mai buni prieteni, daca va propuneti sa explorati orasul.



3. O alta surpriza a fost lipsa (aproape) cu desavarsire a indicatoarelor turistice. Nu tu sageti, indicatoare sau harti inteligibile, care sa te ajute sa descurci labirintul de stradute intortocheate din burgurile belgiene: Bruxelles, Ghent, Antwerp, Brugge si Ostende. In Brugge insa erau indicatoare pentru hoteluri, carora sincer nu le-am prea inteles rostul. Din punctul acesta de vedere Belgia nu mi-a parut prea "tourist friendly". De adaugat ca nici hartile din ghidul de calatorie, sau cele disponibile la oficiile turistice nu sunt de foarte mare ajutor, caci sunt multe stradute mici, ganguri, alei pe care nu le veti gasi pe harta sau a caror denumire este destul de greu de identificat cu prescurtarile de pe harta.

4. Multa vreme am evitat sa iau in vacanta si un card bancar, preferand varianta cash. In Belgia (ca de altfel si in Olanda) un card bancar insa, e mai mult decat util. Nu ma refer aici la diferite cumparaturi sau suveniruri, ci la cheltuieli "vitale" asa cum sunt transportul local. Multe din automatele de bilete din gari pot fi utilizate exclusiv cu cardul, la fel si cutiile pentru depozitat bagaje. Asa ca, better safe than sorry! 

5. Asa cum va povesteam in articolul despre deliciile culinare belgiene, ciocolateriile sunt la fiecare pas, insa pe cat de apetisante arata vitrinele, pe cat de doldora sunt rafturile de ciocolata de toate formele , pe cat de ingenioase si colorate sunt ambalajele, pe cat de imbietoare sunt aromele care de inconjoara imediat ce ai intrat in magazin, pe atat de limitate sunt posibilitatile de degustare. Citeam inainte de plecare ca, majoritatea magazinelor ofera mostre turistilor pentru a-le deschide apetitul, insa se pare ca intre timp, au renuntat la aceasta strategie, iar pentru a degusta trebuie sa deschizi si portofelul. O punguta cu praline (6 bucati la alegerea noastra, din peste 30 de feluri) a costat in jur de 3 euro.


6. Atentie mare cum va planificati masa de pranz, caci majoritatea localurilor din zonele turistice au bucataria deschisa pana la ora 13:00, maxim 14:00. Nu este afisat nicaieri acest aspect, insa daca aceasta ora este depasita, s-ar putea sa ramaneti nemancati.

7. Tot legat de mancare vine si urmatorul sfat - daca va decideti ca, la pranz sa alegeti unul dintre meniurile zilei, afisate pe pancarte mari, in fata localurilor, asigurati-va ca, odata asezati la masa ospatarul va si aduce acest meniu. De multe ori se intampla sa "omita" si astfel sa comandati preparate din meniul "a la carte", costul fiind evident mult mai mare.

Daca ati fost prin Belgia, sunt curioasa cum a fost experienta voastra si ce recomandari si sugestii aveti pentru cei care pregatesc o astfel de calatorie. Va astept sa completam/imbunatatim impreuna lista de mai sus.

No comments:

Post a Comment