meniu

Sunday, July 3, 2016

Belgia (3) - Dinant - casa berii Leffe si a saxofonului


Dupa Luxemburg, excursia noastra de o zi a continuat cu o dupa amiaza in pitorescul orasel belgian Dinant, resedinta de arondisment in Provincia Namur. Localitatea este situată pe malul fluviului Meuse, la 90 km sud de Bruxelles si la doar 16 km de granita cu Franta.

Cea mai reprezentativa si totodata cea mai impunatoare cladire din oras este Catedrala Notre-Dame, ce dateaza din sec. 13-14, reconstruita pe ruinele unei biserici distruse in urma unor caderi de pietre din stancile din apropiere. Forma cladirii poate parea un pic ciudata, insa aceasta se datoreaza schimbarii planurilor pe parcursul executarii reconstructiei. Initial s-a dorit ca lacasul de cult sa aiba 2 turnuri simetrice, insa ulterior, s-a renuntat la aceasta idee si s-a construit un singur turn, central, cu acoperis in forma de ceapa. Aspectul sau exterior unic, a transformat categrala intr-un simbol al orasului. Insa nu doar exteriorul este deosebit. In interior veti gasi un vitraliu imens in tonuri de albastru absolut senzational, reprezentand sfinti catolici si blazoane medievale.
Din apropierea catedralei puteti lua un teleferic care va urca in varful stancii pentru a vizita Citadela si a admira panorama orasului. Bineinteles ca, daca va simtiti sportivi puteti urca cele 420 de trepte de piatra. Citadela a fost construită initial in secolul al XI-lea pentru a controla valea fluviului Meuse ce traverseaza orasul. Tot aici, in timpul luptelor din Primul Razboi Mondial, a fost ranit Charles de Gaulle, pe atunci locotenent.


Din pacate, timpul nostru in Dinant a fost prea scurt pentru a include si Citadela, insa daca optati pentru vizita, e bine sa stiti ca, pe drumul de intoarcere (daca alegeti sa mergeti pe jos, pe o ruta ceva mai lunga decat coborarea treptelor) veti intalni in cale Abatia Leffe, caminul berii cu acelasi nume. Aceasta este manastirea in care calugarii au facut cea mai buna bere nefiltrata belgiana. Intre timp licenta si reteta a fost vanduta si este in prezent produsa de Interbrew, insa povestea berii preparata la abatie suna mai frumos. :)

Dar numele orasului Dinant nu este legat doar de berea Leffe, ci si de numele lui Adolphe Sax, inventatorul saxofonului. Dinant este orasul in care s-a nascut inventatorul instrumentului simbol pentru muzica jazz, iar aici exista un mic muzeu in memoria sa. Interesant este ca Sax a inventat si alte dispozitive sau instrumente de cantat, iar saxofonul a aparut oarecum intamplator, in incercarea sa de a imbunatatii clarinetul. Inventia a fost brevetata in 1840, in Franta.

Muzeul se afla, cum altfel, pe Rue ADOLPHE SAX, impodobit la randul sau cu placute in forma de saxofon pe care sunt scrise diferite pasaje muzicale pentru saxofon sau informatii despre istoria acestui instrument. In fata cladirii se afla o banca cu statuia muzicianului si merita sa faceti o poza alaturi de el, in fata muzeului.
In apropierea catedralei se afla un alt obiectiv care aminteste de inventia lui Adolphe Sax - Podul cu Saxofoane (Europa's Sax). Este vorba despre podul construit peste raul Meuse si pe care sunt asezate, de o parte si de alta saxofoane viu colorate.

Si, ca o atractie culinara specifica orasului Dinant, merita sa degustati Dinant Couque, un soi de biscuiti preparati  din faina de grau si miere, elastici, dar care se rup extrem de greu.  Gustul este similar cu cel de turta dulce.

Recomandarea este sa ii savurati inmuiati in cafea, ceai sau lapte, pentru a va bucura din plin de gustul lor. Interesant este ca "aluatul" din care sunt facuti se pune in diferite matrite, de soare, pisica, cocos sau cu simboluri ale orasului: catedrala sau saxofonul si se prepara si sub diferse dimensiuni, de la clasicii biscuiti, la un diametru de 30-40 de cm.

Daca sunteti curiosi, cu o programare prealabila puteti sa asistati si la procesul de fabricare si puteti vizita vechea fabrica de couque. Am cumparat si noi un pachetel de 4 biscutiti, impachetati frumos in hartie cerata si legati cu o pamblicuta rosie (4 euro) si am primit si un pliant cu detalii couques.

Cu aceasta degustare am incheiat vizita in Dinant, iar daca planificati o excursie in Belgia, nu-l ocoliti. Peisajele sunt superbe, obiective de vizitat si locuri de plimbat exista, iar atmosfera este extrem de relaxata.si relaxanta.



No comments:

Post a Comment