meniu

Saturday, July 2, 2016

Belgia (1) - Turul pisaciosilor (Manneken Pis, Jeanneke Pis si Zinneke Pis)

Manneken Pis
Pentru primul articol despre Belgia si Bruxelles va sugerez un tur inedit si amuzant, printre stradutele intortochiate ale centrului vechi al Bruxelles-ului, in cautarea celor 3 simpatice statui pisicioase ale capitalei belgiene: Manneken Pis, Jeanneke Pis si Zinneke Pis.

Una dintre atractiile turistice ale Bruxelles-ului este cu siguranta micuta statuie (chiar este foarte, foarte mica - aprox. 60 cm) a lui Manneken Pis aflata in apropierea Grand Place. Nu cred sa existe vreo excursie la Bruxelles care sa nu-l includa si pe baietelul bruxelez care face pipi intr-o fantana. 


O mica parte din colectia de costume a lui Manneken Pis
Manneken Pis se afla aici inca din 1619, insa parcursul sau a fost unul agitat, fiind furat si inlocuit de mai multe ori. Chiar si statuia pe care o vedem astazi este de fapt, o replica a celei originale. Insa cel mai curios detaliu despre micul pisicios este ca in 1698 a primit deja primul sau costum din partea guvernatorului Tarilor de Jos - Maximilian II Emanuel, iar de atunci traditia s-a pastrat, iar micuta statuie a adunat peste 800 de costume din toate colturile lumii, confectionate pentru diferite ocazii (de la costume traditionale din toate colturile lumii, la haine de epoca, outfit-uri moderne sau intruchipand diferite personaje sau vedete). Toate acestea sunt pastrate si (o parte expuse) intr-o expozitie gazduita de Maison de Roi aflata in Grand Place. A fost o surpriza ca, rasfoind catalogul electronic cu costume a lui Manneken, sa descopar 4 costume romanesti (de ciobanas, calusar, marinar si inca unul popular, dar din pacate nu imi amintesc regiunea), dar si costume dedicate carnavalului de la Rio, Paradei Gay, lui Elvis sau lui Obelix (personajul de desene animate). 

Anuntul despre spitalizarea lui Jeanneke
Chiar daca, dupa ce veti vedea statuia primul sentiment care va incearca este dezamagirea, dat fiind dimensiunea redusa, precum si aspectul, cu nimic prea special fata de multe alte statui/fantani pe care le-ati mai vazut, va recomand sa includeti in itinerariul vostru si Maison de Roi si colectia de costume a pisaciosului. E plina de culoare, interesanta si mai cu seama amuzanta.  

Si cum Manneken Pis a fost singurel vreme de mai bine de 300 de ani, in 1987 a aparut si partenera lui, Jeanneke Pis. Si este...evident, o fetita pisicioasa :). Mai putin cunoscuta decat Manneken, Jeanneke a adoptat o pozitie feminina pentru "rezolvarea indatoririlor fiziologice" si isi intampina vizitatorii cu un zambet larg (un pic sinistru, as zice eu). 

Dupa ce vreme de vreo 2 seri am incercat sa o gasim pe Jeanneke prin labirintul de stradute ce inconjoara Grand Place, atunci cand eram siguri pe succesul nostru am fost intampinati de un anunt, scris de mana, ce ne anunta ca "Jeanneke Pis a fost spitalizata datorita unei infectii, dar va reveni curand". I-am urat (in gand) insanatosire grabnica si am pornit spre al treilea obiect al Turului Pisaciosilor, caci da, ce lipsea unui baietelel si unei fetite? Bineinteles ca - cel mai bun prieten al omului - un catel. Sa mai zici ca belgienii nu au umor :D

Zinneke Pis (fata si profil)
Zinneke Pis, este singurul dintre cei trei ce are o dimensiune ma apropiata de realitate si intruchipeaza (cum altfel) un catel care face pipi pe un stalp. Aceasta este si cea mai recenta dintre cele 3 statui, fiind creata in 1998. De pe Wikipedia am aflat ca, in 2015 bietul catel a fost lovit de o masina, insa autorul sau l-a refacut, astfel ca Zinneke va asteapta si astazi pe aceeasi straduta si in aceeasi pozitie.


Asadar, unde ii gasiti pe cei trei pisaciosi? 

Pe Manneken Pis: la intersectia stazilor Rue de l’Etuve, Rue des Grands Carmes si Rue du Chêne, pe
Jeanneke Pis pe o staduta care se infunda, asemanatoare cu un gang, numita Impasse de la Fidélite, iar pe 
Zinneke Pis: la intersectia Rue des Chartreux cu Rue du Vieux-Marché

iar mai jos iata si o harta cu amplasarea lor. Eu zic ca este un tur interesant pe care il puteti face singuri, intr-o seara petrecuta in Bruxelles, iar accesul la toate cele 3 statui este gratis.

Indicatii de orientare: click

No comments:

Post a Comment