meniu

Tuesday, June 14, 2016

Bulgaria (3) - Cuibul linistit de la Balchik

Despre domeniul de la Balchick, ca si despre cel de la Peles s-au scris cu siguranta, zeci de mii de articole, au circulat (si inca mai circula) zeci de legende si zvonuri transformate in povesti, s-au cautat taine si simboluri, s-au atribuit intelesuri ascunse acolo unde, poate ele nu au fost intentionat plasate... pe scurt s-a construit o aura magica in jurul acestui loc, care si astazi, atrage sute de turisti anula, majoritatea romani (dar nu numai). Ma voi concentra mai putin pe istoria locului, ci mai mult despre ceea ce s-a pastrat si se poate vedea astazi la Balchik. De mentionat ca, vizita din acest an nu a fost prima la Balchik, ci deja a 3a, prima fiind in 2011, apoi in 2013, iar acum, cea mai recenta in mai 2016.

Prima recomandare pe care v-o fac legat de Balchik este sa il vizitati fie primavara, cand copacii sunt infloriti si zecile (poate chiar sutele) de flori sunt abia imbobocite, iar o plimbare prin gradinile si teresale de aici sunt o adevarata delectare, sau toamna devreme, cand caldura nu e asa toropitoare, iar nuantele de verde se impletesc atat de armonios cu aramiul, iar din loc in loc trandafirii (dar si alte flori), par pete de culoare "azvarlite" din penelul unui artist ratacit. Daca vreti sa va bucurati de acest loc, e de evitat totusi vara, nu pentru temperaturile ridicate, ci mai degraba pentru afluenta de turisti, ce fac o scurta oprire in drum spre statiunile de pe litoralul bulgaresc.


Castelul Reginei Maria a fost numit "castel" mai degraba din perspectiva celui mai important locuitor al sau - Regina Maria a Romaniei, si mai putin pentru dimensiunea si grandoarea sa; caci el nu se remarca nici prin proportii (il putem numi mai degraba vila, decat castel), nici prin bogatie, stilul adoptat fiind mai degraba simplu si auster, total diferit fata de Peles sau chiar si Pelisor. Sunt insa doua detalii care il deosebesc fata de toate celelate resedinte ale familiei regale: pozitionarea pe faleza Marii Negre (de mentionat ca, la momentul costruirii aceste teritoriu, ca de altfel intreg Cadrilaterul - sudul Dobrogei, era teritoriul romanesc), dar si arhitectura, o imbinare armonioasa intre minaretul specific otoman, arhitectura bulgareasca specifica zonei, stilul maur, elemente mediteraneene, etc. Nu se urca in minaret, iar o parte din terasele pe care le vedeti din exterior sunt inchise publicului.
Aleea secolelor - Balchik, Bulgaria
Insa "piesa de rezistenta" si minunea si bucuria pentru care Balchik-ul este renumit sunt gradinile terasate, diferite intre ele, dar care totusi reusesc sa creeze un spatiu idilic si unitar. Fiecare coltisor este unic si special, in felul sau, atent construite, incat in fiecare dintre ele vei gasi acel ceva care sa iti smulga un wow. Dintre toate acestea cel mai aproape de sufletul meu este Aleea Secolelor. Poate pentru incarcatura simbolica (aleea este compusa din 20 de pietre de moara, rotunde, fiecare dintre ele reprezentand un secol din istoria omenirii. In capatul aleii se afla o masa formata tot dintr-o piatra de moara, ce simbolizeaza secolul in curs. In 2009, reprezentantii familiilor regale bulgare si romane, doua dintre familiile regale europene descendente ale Reginei Maria, au asezat impreuna, pe Aleea Secolelor, piatra a XX-a, continuand astfel legamantul reginei Maria) sau pentru linistea si pitorescul pe care il degaja acest spatiu sau fie si doar pentru trandafirii galbeni ce marginesc aceasta alee. Este un spatiu care indeamna, prin fiecare piatra la reflexie, la meditatie, la oranduirea gandurilor; un spatiu care te elibereaza de orice gand negativ.

Acordati-va suficient timp pentru a explora gradinile si vile aflate pe domeniu (unele dintre ele adapostesc cladiri administrative si nu pot fi vizitate, restaurantul, crama si un magazin de suveniruri), fiecare dintre ele respectand arhitectura zonei, insa avand detalii unice. Iar, traversand gradina de trandafiri si apoi Templul Apei, cu arcade si coloanele pictate, astazi acoperite cu iedera, si avand in interior bazine in care altadata se afla apa, ajungeti la Capela Stella Maris, locul in care Regina Maria si-a dorit, ca dupa moartea sa sa ii fie pastrata inima. Capela este foarte mica, construita din piatra si pictata in interior. O curte mica, cu o fantana si pietre funerare crestine pot fi vazute chiar langa Capela. E un loc de reculegere, in care linistea e intrerupta, din cand in cand de valurile marii (sau de vreun grup de turisti zgomotosi, daca aveti nesansa).
Aleea vinului - Balchik, Bulgaria
Si, daca plimbarea v-a obosit, puteti servi masa chiar la restaurantul din incinta complexului - Restaurant Korona, de unde apoi puteti face o plimbare pe faleza si admira inca o data castelul in toata splendoarea lui (atentia totusi cat de mult va apropiati de mare, malul e destul de abrupt si stancos). Meniul este variat (insa va recomand midiile), preturile acceptabile si peisajul magic.

Gradina Botanica de la Balchik ar trebui sa fie, de asemenea, un punct pe lista obiectivelor pe care trebuie sa il vizitati atunci cand ajungeti la Balchic. Se afla in imediata apropiere a domeniului (as zice chiar parte componenta din acesta, caci granita dintre ele este extrem de fina) si este renumit pentru colecita de cactusi - unica in Europa. Alaturi de "teposii" de diferite dimensiuni, culori si forme se regasesc si alte numeroase plante exotice. Si chiar daca nu sunteti specialisti in botanica, o plimbare printre aleile ganditii poate fi o delectare pentru ochi si suflet (mai ales daca va aflati aici in sezonul in care toate sunt inflorite in zeci de culori si nuante).

Informatii practice:

Localizare: cea mai buna varianta de a ajunge este prin Vama Veche. Distanta - aproximativ 65 km

Pretul biletului:castelul + Gradina Botanica (unul fara altul nu se poate): 12 leva
Timp estimativ de vizitare: jumatate de zi (asta ca sa va bucurati de acest loc)

No comments:

Post a Comment