



Revenind la castel, cu toate betele in roate puse, piesele ce insufletesc astazi camerele corespund, in buna parte, ca perioada si stil cu cele originale si fac parte din colectiile personale ale noilor (de fapt vechilor proprietari), sunt donatii sau au fost achizitionate de la diferite licitatii. Ghid pentru decorarea camerelor au fost pozele de arhiva, dar si documentele pastrate din istoria de peste 800 de ani a cetatii. Terasele ce dau spre curtea interioara, sau spre soseaua ce ocoleste stanca pe care a fost construit castelul sunt locuri superbe pentru panorama si, de buna seama, locurile preferate pentru fotografii si selfieu-uri.

Pentru cei interesati de povestile cu Dracula a fost amenajata o mica incapere unde, alaturi de costumele din recuzita filmelor romanesti cu Vlad Tepes sau Carol I sau cu caveleri teutoni si cruciade, era si povestea mitului, detalii despre romanul lui Bram Stoker, despre vampiri, strigoi, varcolaci, lilieci si alte vietuitorare mai mult sau mai putin reale. Insa, aici in aceasta mica incapere, dintr-un colt indepartat al castelului, se oprea povestea lui Dracula. Atat si nimic mai mult, dar din punctul meu de vedere suficient, pentru ca Bran-ul inseamna mult mai mult decat inspiratie pentru filmele horror.
Si, ca sa condimentam un pic aceasta vizita, am luat bilete si pentru vizitarea Camerei de Tortura - in esenta o expozitie a instrumentelor de tortura ale Evului Mediu, cu accent pe "specificul" tarilor romanesti si in special zonei Brasovului-Bran-Rucar. Erau foarte multe obiecte expuse, fiecare cu descrierea si desene sugestive, astfel incat sa nu lase loc de interpretare privind modul de utilizare. De la "celebra" teapa in care erau trasi dusmanii (in special turcii), dar si talharii, la diferite instrumente utilizate in timpul interogatoriilor, instrumente de tortura pentru femeile acuzate de adulter sau vrajitorie, toate dezvaluiau aceasta latura neagra a evului mediu, deosebit de violenta, dar nu neaparat eficienta. In aceste incaperi, probabil din cauza numarului mai mic de vizitatori era un frig patrunzator care, alaturi de scartaitul parchetului si de obiectele si povestile de multe ori sinistre, chiar morbide, iti semanau un sentiment de frica.

De aici ne-am indreptat spre iesire, insa odata ce am parasit incinta castelului am decis sa mai petrecem cateva minute in parculetul ce inconjoara castelul si care ofera o alta persepctiva a maretului castel. Conceput in stil englezesc, cu alei curbe, banci de piatra, arcade acoperite cu plate agatatoare, flori si un lac cu nuferi si lebede, acesta era locul preferat al Reginei Maria. Acum parcul era in curs de reamenjare, insa si asa, o plimbare la poalele casteului te incarca cu energie.
Asadar, aceasta vizita a fost o redescoperire a unui dintre cele mai cunoscute obiective turistice romanesti si caruia ii doresc sa ramana in topul castelelor medievale bine pastrate, cu management modern si evenimente care sa ii sutina cheltuielile de intretinere. O alta surpriza a fost sa vad ca, am reusit (intr-un final) sa depasim mitul Dracula si sa ne concentram mai mult frumusetea acestei fortarete medievale, pe rolul sau de punct de frontiera, pe legatura sa cu familia regala si in special cu Regina Maria si mai putin pe fantezie cu pronuntate note kitsch (bineinteles, dupa ce treci de bazarul de prost gust din fata portii).
Informatii practice:
Localizare: Campina se afla la aprox. 110 km de Bucuresti, pe DN1 / E60. Muzeul il veti gasi pe Bulevardul Carol I, nr 199, chiar langa Scoala de Agenti de Politie. Pentru aceea dintre voi care veti veni aici cu masina, aceasta poate fi parcata in imediata apropiere a muzeului.Program: marti - duminica, in intervalul orar 9-16
Pretul biletului: 30 lei (pentru adulti), iar daca doriti sa vizitati si expozitia instrumentelor medievale de tortura veti achita suplimentar inca 10 lei.
Timp estimativ de vizitare: 2 ore
Website: http://www.castelulbran.ro/
No comments:
Post a Comment