meniu

Sunday, February 28, 2016

Exercitiu de imaginatie (6) - Jocuri de concediu


Pe langa vizitat locuri noi, explorat stradute intortocheate si orasele cochete, sute de poze si mancaruri traditionale, calatoriile inseamna, in primul rand si inainte de toate, timp petrecut cu cei dragi - acel quality time alaturi de partenerii de calatorie, care transforma orice iesire in ceva magic si memorabil. Si daca ne gandim mai bine, tocmai aceste momente si acesti oameni sunt cei care definesc cu adevarat o vacanta, fie ea cat de scurta.

Pornind de la multe amintiri legate de aceste momente, a venit si ideea articolului de fata - o colectie de jocuri de care va puteti bucura in concedii, care va vor ajuta sa va deconectati de la activitatile de servici, care vor reactiva cunostintele de cultura generala si vor fi o inepuizabila sursa de momente hazli si amintiri placute de povestit peste ani. Asadar, pe langa clasicele jocuri de carti (macao, razboi, tabinet, septica, popa-prostu sau mai emancipatele rentz, canasta si whist), merita sa luati in calcul si:




Story cubes - pot o alternativa simaptica pentru "Povestea de noapte buna", pentru cei care au copii, un tool interesant pentru dezmortirea creativitatii si o sursa inepuizabila de povesti pentru toata lumea. Din cele 54 de imagini ce acopera fetele zarurilor pot fi obtinute peste 10 milioane de combinatii, iar daca luam in calcul si creativitatea povestitorilor, obtinem sursa ideala pentru un numar infinit de aventuri. Iar bonus, au fost create si o serie de extensii a cate 3 cuburi care pot fi aplicate jocului de baza. In varianta jocului - Story Cubes Actions, pictogramele de pe zaruri reprezinta diferinte verbe, astfel ca povestile vor avea la baza o groaza de actiuni. Cat despre reguli, sunteti liberi sa le stabiliti chiar voi, ca de altfel si stilul povestilor. Jocul este potrivit pentru orice varsta. Unde mai pui ca este si un cadou mic si de efect. (alte idei de cadouri aici si aici). Ideale de luat in concediu, caci ocupa putin spatiu, sunt usoare si tot ce aveti nevoie este o suprafata plana pe care sa le azvarliti si o minte deschisa spre un infinit de posibitati.


T.O.M.A.P.A.N.T sau pe lung Tari-Orase-Munti-Ape-Plante-Animale-Nume-Total - L-am redescoperit stand 6 ore in aeroport in Paris; si cum eram doi si tot ce aveam la indemana era o hartie si un pix, treaba a fost simpla. E o alternativa semi-distractiva pentru momentele-moarte (a.k.a. de asteptare) pentru adulti, o ocazie buna pentru cei mici sa faca conexiuni intre locurile vizitate sau despre care au invatat la scoala, o ocazie buna si sa invete literele si un joculet simpatic si cu buget redus pentru vacanta. Revenind la aventura din Paris, asa de tare ne-a prins jocul incat, odata urcati in avion am continuat jocul, spre mirarea stewardezei, care nu prea intelegea ce facem acolo :)

Scrabble/ Monopoly/ Remy sau orice alt boardgame - sunt ideale ca metoda de socializare si petrecere a timpului liber, mai ales pentru grupuri de 4-6, maxim 8 persoane, insa cutia, dar si tabla de joc si restul accesoriilor pot fi destul de voluminoase. Eu prefer astfel de jocuri atunci cand plecam cu masina, sau (in cazul scrabble-ului sau remy) la o iesire la iarba verde. Cu Monopoly e mai dificil pentru ca o simpla adire de vant poate zbura bancnotele si cartonasele.
Tinand cont ca jocul se poate intinde pe cateva ore, e timp berechet sa radeti cu pofta, sa povestiti ultimele aventuri si sa adunati impreuna momente fericite (asta doar sa nu aveti vreun suparacios printre voi :) ). De asemenea, multe dintre aceste jocuri se preteaza pentru jocul in echipe.
El e un fazan adevarat, jocul este insa despre altceva


Fazan - este jocul copilariei mele. Imi aduce aminte de concediile cu parintii, cand, probabil ca sa nu ne plictisim in masina/tren, jucam Fazan. La fel ca si TOMAPANT-ul este un joc de cuvinte, care ii ajuta, in special pe cei mici sa isi imbunatateasca vocabularul si atentia, sa faca conexiuni. Distractia cea mare era si este in continuarea identificarea acelor cuvine pentru inchiderea adeversarului :), insa pentru jocul in doi, aceste cuvinte sunt de evitat. In astfel de situatii va recomand sa instituiti o noua regula - cel mai lung sir de cuvinte, iar cel care e nevoit sa foloseasca un cuvant de inchidere pierde un punct.

YAMS - este poate cel mai complex joc din aceasta lista. Daca nu l-ati mai jucat niciodata, regulamentul poate parea stufos si alambicat, insa odata ce ati prins gustul nu aveti cum sa il mai uitati. E un joc cu zaruri (mai exact 5 la numar), iar prin aruncarea zarurilor puteti face diferite combinatii astfel incat, pana la sfarsit sa umpleti tabelul de joc si sa acumulati cat mai multe puncte. Se poate juca si in perechi, dar si individual si e nevoie de un pic de gandire strategica. Se preteaza pentru jocul alaturi de copii, doar daca echipele sunt mixte, adica un parinte & un copil. La fel ca si boardgames-urile, YAMS-ul este un joc de durata, ce se poate intinde pe cateva ore bune.


Voi ce jocuri mai jucati in concedii?

No comments:

Post a Comment