meniu

Tuesday, December 15, 2015

Cel mai cel castel sau Top 15 castele calatorscopice

Perioada sarbatorilor ma duce cu gandul la copilarie, la vacanta de iarna, la o "bataie" sanatoasa cu bulgari, la mini spectacolele pregatite in fata bradului, pentru parinti, in asteptarea mosului si, imi mai place sa cred ca (macar sufleteste) am ramas copil. Si, ca oricarui alt copil, imi plac povestile cu zane, castele, cavaleri, cu tot felul de peripetii din care eroul principal iese intotdeauna invingator, salveaza printesa si se muta fericiti in "cel mai cel" castel din imparatie.

Dar, revenind in zilele noastre, raman cu o dilema: Care e cel mai cel castel pe care l-am vazut?


Eu am facut o selectie de 15 castele magnifice pe care le-am vizitat de-a lungul timpului, care pot deveni oricand cadrul unei povesti de basm. Sunt curioasa sa aflu care sunt propunerile voastre pentru un astfel de top, asa ca, va invit sa lasati propunerile voastre, printr-un comentariu, la sfarsitul articolului. Cine stie, poate se vor naste de acolo, noi idei de calatorie.

De toate cele 15 castele, indiferent de locul ocupat in acest top, ma leaga amintiri frumoase si vacante reusite si va recomand sa le vizitati. In plus, chiar daca pe blog am vorbit, de-a lungul timpului si despre alte palate si castele care nu se regasesc in acest top, asta nu inseamna ca ele nu merita vizitate:

Castelul Chenonceau de pe Valea Loarei, cu al sau donjon desprins din desenele lui Disney si cu superbele aranjamente florale este cel care deschide incursiunea in lumea castelelor. Cunoscut si sub numele de "Castelul Doamnelor", caci 6 dintre detinatorii acestui mirific castel au fost figuri emblematice feminile ale istoriei Frantei, incepana cu Catherina de Medici, Louise de Lorena si mai tarziu Luiza Dupin. Chenonceau este un castel de-o eleganta desavarsita, arhitectura fiindu-i incununtata de galeria construita deasupra podului peste raul Cher.

Ramanem in zona castelelor ce au inspirat desenele lui Disney si adaugam pe lista castelul Neuschwanstein din Bavaria, caci el a fost sursa de inspiratie pentru castelul Frumoasei din Padurea Adormita din celebrul desen animat. Aceasta bijuterie s-a nascut din visul si schitele regelui Ludwig al II-lea al Bavariei si este unul dintre obiectivele turistice emblematice ale Bavariei.Tradus mot-a-mot, Neuschwanstein inseamna Castelul Lebedei de Piatra, acesta fiind de fapt si cel mai intalnit motiv in castel - lebada, pasare heraldica a familiei nobiliare ce a trait pe aceste teritorii. Arhitectura castelului a fost inspirata de opera Lohengrin a lui Wagner (care se pare a fost mai mult decat artistul preferat si consilerul de Ludovic al II-lea).
care şi-a imaginat castelul lui Lohengrin din operele lui Wagner

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
care şi-a imaginat castelul lui Lohengrin din operele lui Wagner

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Si, in cazul in care va intrebati, toate acele poze senzationale cu castelul (ca si cea care insoteste acest articol :) ) sunt facute, nu din elicopter sau cu o drona, asa cum probabil ati crezut, ci de pe un pod pietonal suspendat de stancile abrute si imbadurite, accesibil publicului.

Castel Warwick se numara printre cele mai frumoase si bine pastrate castele medievale din Marea Britanie, iar daca va aflat la Londra, nu ezitati sa faceti o excursie si la Warwick, sunt aproximativ 150 km. De asemenea, atmosfera pentru turisti este extrem de interactiva: de la arhitectura cu sant de aparare si pod cu lant, pana la domnite si cavaleri, slujnice si scutieri pe care ii vei intalni la tot pasul animand atmosfera, dar si figurine de ceara lucrate in aceeasi tehnica ca cele de la Muzeul Madame Tussaud si, care dau viata zidurilor groase de piatra si incaperilor reci. Initial castelul a fost construit din lemn, de catre William Cuceritorul în 1068, iar mai tarziu, in secolul 12 a fost reconstruit din piatra si i s-a dat forma actuala.

Ramanem tot pe teritoriul Regatului Unit, dar de data aceasta in Scotia, pentru Palatul Scone  - locul unde au fost incoronati regii Scotiei (pe Moot Hill), asezati pe Stone of Destiny (Piatra destinului). Palatul este proprietate privata, resedinta contelul de Mansfield, dar este deschis pentru publicului. Daca ajungeti la Scone nu ezitati sa va "pierdeti" prin la labirintul hexagonal aflat pe domneiul palatului si sa descoperiti ce se afla in mijlocul acestuia (sssst! e secret, dar o sa va placa).


Castelul Chambord este cel mai mare dintre castelele de pe Valea Loarei, cu o istorie cam agitata, cu multe schimbari fata de forma initiala si cu un aer "misterios". Castelul se afla pe unul dintre cele mai mari domenii forestiere inchise din Europa, peste 5000 de hectare, iar din punct de vedere al amenajarii, la tot pasul, ideea de vanatoare este prezenta - prin tablouri, sclupturi, arme sau trofee de vanatoare. Un element inendit pe care il veti regasi la Chamboard sunt scarile interioare. Acestea sunt construite in dubla spirala si se pare ca planurile, sau cel putin ideea apartine lui Leonardo da Vinci. Pe aceasta scara, puteau urca doi oameni pot urca, si se pot vedea fara sa reuseasca sa se intalneasca.

Castelul din Praga - este considerat a fi cel mai vast complex medival atat din Cehia, cat si din lume. Castelul domina peisajul orasului si malul stang al raului Vltava. 

Intre zidurile castelului cateva dintre cele mai importante obiective pragheze, pe care nu ar trebui sa le ratati (asa ca rezervati-va minim o jumatate de zi pentru aceasta zona). Dintre acestea amintesc doar Catedrala Sfantul Vitus (cel mai important punct de reper din oras unde puteti vizita turnurile, iar vederea asupra orasului te lasa fara cuvinte, muzeul si galeriile de arta), Ulita de aur - cu magazinasele ei cochete, Palatul Lobkowicz si biserica Sfantul George.

Castelul Huniazilor sau Castelul Corvinestilor ocupa locul 6 in clasamentul nostru si este un exemplu tipic de fortificatie medievala, cu arhitectura gotica.  Impresionante sunt atat podul de lemn ce leaga castelul de oras, cat si turnurile inalte ale acestuia. Interiorul este auster si rece, dar impresionant. De acest loc se leaga multe legende, printre care si cea a a fantantii din curte, care ar fi fost sapata de 3 prizonieri turci, carora li s-a promis libertatea daca vor ajunge la stratul de apa. Se spune ca, dupa 15 ani de munca, acestia au ajuns la panza freatica, insa nu au primit si elibearea promisa. Astfel, in interiorul fantanii exista o inscriptie, scrijelita de acestia ccare, initial ar fi fost tradusa  „Apa ai, inima n-ai”, insa ulterior s-a concluzionat ca textul corect este "Cel care a scris această inscriptie este Hasan, care traieste ca rob la ghiauri, in cetatea de langa biserica".


Hampton Court - probabil ca cel mai cunoscut detaliu despre acest palat este faptul ca, aici a locuit Henry al VIII (cel cu multe neveste), insa odata ce treci dincolo de portile domeniului pasesti intr-o alta lume. Atat interiorul, cat si exeriorul palatului de caramida rosie este coplesitor. Impresionanta este si bucataria, de dimensiuni colosale, in care preparatele par gata, gata sa fie servite la masa regelui (toate sunt insa de ceara, dar de un realism delicios). Atmosfera de la curte este animata de personaje imbracate in straie de epoca, iar insusi Henry al VIII ii conduce pe micii vizitatori prin palat (ceea ce, fie vorba intre noi, e fascinant indiferent de varsta).

Intr-un alt colt al Regatui Unit de astazi, dar al Scotiei din sec XII, in varf de stanca (vulcanica) ne asteapta Castelul Edinburgh, o alta fortareata medievala devenita resedinta regala si care astazi adaposteste bijuteriile casei regale. Mai mult, de pe terasele castelului, vizitatorii au o vedere superba asupra orasului.

Floors Castel - castelul perfect simetric si impunator a fost la inceput, adica prin 1721, doar o casa simpla de la tara, construita in stil georgian pentru Ducele De Roxburghe, pe locul unei cladiri numita Casa de Floris. Forma actuala a capatat-o abia 100 de ani mai tarziu, cand cel de-al 6lea duce i-a adus serioase modificari si imbunatatiri, oferindu-i aceasta imagine rupta din povesti.

Castelul este astazi proprietatea privata a celui de-al 10lea duce de  Roxburghe, insa accesul publicului este permis, pe un traseu clar stabilit. Pe langa piesele de mobilier si interioarele palatului, nu ar trebui sa ratati nici gradina, inconjurata de ziduri groase de piatra, care ascunde flori superbe, pe care, daca sunteti pasionati sau pur si simplu va doriti o altfel de amintire sau un cadou mai special pe puteti achizitiona (fie la ghiveci, fie semnite sau bulbi).

Iar cu Castelul Floors se incheie sirul castelelor britanice, insa continuam cu alte minunatii aflate peste tot in Europa. O prima oprire (si locul 11 in clasamentul calatorscopic) o facem la Castelul Reginei Maria de la Balchik. Aflat astazi pe teritoriul Bulgariei, dar parte a Romaniei de la 1925, acesta a fost construit ca o resedinta de vara si, a devenit rapid locul preferat al acesteia. Interiorul castelul nu este unul foarte spectaculos, ci mai degraba auster si modest, in ton cu personalitatea reginei. Regina a construit castelul imbinand stilul italienesc cu cel turcesc, cu minarete, dar si cu cel specific zonei. Daca ajungeti la Balchik nu ratati gradina botanica aflata in imediata apropiere a castelului, unde veti gasi o impresionanta colectie de cactusi, peste 200 de specii diferite. 


O alta bijuterie arhitecturala pentru care ar trebui sa ii multumim Reginei Maria este si Castelul Pelisor aflat pe domeniul regal de la Sinaia. 
Este unul dintre cele mai primitoarea resedinte regale pe care le-am vizitat, iar odata ce ii treci pragul, ai un confort "de acasa". Mai multe detalii si povesti despre castel puteti citi aici.


Despre Palatul Hellbrun din Salzburg, cunoscut si ca Panatul Placerii, v-am povesti aici. Construit la inceputul anilor 1600, la cererea Printului Arhiepiscop al Salzburgului Markus Sittikus pentru a-i servi acestuia ca resedinta de vara, acesta a constituia locul in care se reuneau, pentru distractie nobili vremii. Atractia principala o constituie gradina palatului, in care au fost construite zeci, poate sute de fantani arteziane de diferete forme si recreand diferite decoruri, din care, atunci cand te astepti mai putin, tasneste apa. Daca vizitati Salzburg-ul nu trebuie sa ratati Palatul Hellbrunn. Este o experienta deopotriva interesanta, incitata si foarte relaxanta, care cu siguranta va aduce zambetul pe buze.

Palatul de Muzica Catalana cu spelendida sala de concerte in stil Art Nouveau si-a gasit un loc in topul nostru, desi nu este un palat in adevaratul sens al cuvantului, ci o sala de concerte, construita intre anii 1905 si 1908 pentru corul Orfeó Català, o societate culturala ce apartine miscari culturale Renasterea Catalana. Desi inghesuita intre cladiri lipsite de personalitate, Palatul de Muzica Catalana se remarca prin fatada frumos decorata si plina de culoare, dar ceeea ce mi-a ramas intiparit in memorie este virtaliul imens de pe tavanul salii de concerte. 
In 1997, Palatul a fost inclus in patrimoniului UNESCO. 

Ultimul loc din topul castelelor de poveste (dar nu si cel din urma) revine fostei resedinte a sultanilor otomani - Palatului Topkapi din Istanbul.

Topkapi, care in traducere ar insemna Poarta cu tunuri, din cauza marii porti cu cele două turnuri masive asemanatoare cu tunurile folosite la asediul Constantinopolului, sau Inalta Poarta (asa cum am invatat noi la scoala), se distinge fata de palatele si castelele europene. El nu este doar o cladire, de sine statoare inconjurata de anexe si gradini, ci este un mini oras in care erau concentrate o serie de "institutii" ale vremii. E incredibil pentru ziua de astazi sa ne imaginam cum, intre zidurile palatului locuiau mai bine de 4000 de oameni, de la sultan si inalti deminitari, la harem gardieni, slujnice, etc. Timp de aproape 400 de ani (din 1465 pana in 1856), Topkapi a fost centrul Imperiului Otoman.


Cu Topkapi se incheie incursiunea noastra printre palatele si castelele vazute pe si prin calatorscop. Veti spune (poate) ca din lista lipsesc marile Castele ale Romaniei: Pelesul si Branul, ca e loc poate si pentru Cantacuzino de la Busteni sau...dar ne uitam la Europa, de Versailles (Franta), de Schonbrun sau de Hofburg (Austria) si multe altele, insa le-am ales doar pe acelea care mi-au ramas in suflet cu un feeling placut, un soi de atmosfera de acasa, dincolo de grandoarea, opulenta si "ambalajul" de obiectiv turistic. Dar va astept cu sugestii prin comentarii la finalul articolului sau pe pagina de FB, si cine stie, poate revenim cu un nou Top 15 de castele noi :)

No comments:

Post a Comment