meniu

Friday, June 13, 2014

Salzburg (2) - Schloss Hellbrunn

Obisnuiesc ca inainte de a pleca intr-o calatorie sa planific ce urmeaza sa vizitez, incerc pe cat posibil sa colectez informatii si sa citesc cate ceva inainte de a ajunge efectiv acolo. Hmmm...un calator responsabil :) Se intampla uneori sa ma las surprinsa. Ei bine asa s-a intamplat in cazul Palatul Hellbrunn
, una dintre surprizele vacantei de anul acesta.

Hellbrunn este situat la aproximativ 20 de min de centrul Salzburg-ului, iar accesul este facil cu masina sau cu autobuzul 25 (il puteti lua de la gara sau din apropierea gradinilor Mirabell).  

Palatul a fost construit in 1613-1619, la cererea Printului Arhiepiscop al Salzburgului Markus Sittikus pentru a servi ca locuinta de vara, ajungand sa fie numit “Lustschloss” (palatul placerii).  Atractia principala o constituie gradina palatului, in care au fost construite fantani arteziele de diferete forme si recreand diferite decoruri, dar si duzele "plantate" la orice pas, din care, atunci cand te astepti mai putin, tasneste apa. 

Fantanile au fost concepute (evident) pentru distractie, in special a Printului, insa cu siguranta si ceilalti invitati aveau parte de doza lor de zambete si hohote de ras. 

Una dintre cele mai interesante jocuri de apa din gradina de la Hellbrunn si una dintre primele atractii pe care le veti vedea este masa de marmura la care Printul Arhiepiscop lua cina. Invitatii sai nu aveau voie sa se ridice de la masa inaintea Printului (deh...chiar si cand era vorba de distractie, eticheta trebuia respectata), asa incat fantanile care tasneau de sub scaune si din spatele acestora ii luau prin surprindere. Bineinteles, scaunul Printului era ferit. Aceasta caracteristica se pastreaza si la celelalte jocuri din Hellbrunn, insirate de-a lungul unei alei, strajuita de statui si un curs de apa.

Tot pentru distractiile de vara era si Teatru Mecanic amplasat in gradina palatului. Mecanismul este actionat tot de apa, iar cele aproximativ 200 de figurine infatiseaza diferitele profesii din acea perioada, la lucru. Miscarea statuetelor este insotita de muzica.

Intreaga instalatia s-a pastrat aproape in totalitate in starea si amplasamentul ales acum mai bine de 400 de ani. 

Cred ca la sporire farmecului acestui loc a contribuit intr-o mare masura si ghidul (vizitarea gradinii se poate face doar cu tur ghidat). Prezentarea s-a facut in 3 limbi (germana, engleza si spaniola), intr-o maniera lejera, haioasa. Am fost invitati sa testam masa de marmura :) si de cateva ori, pe parcursul turului am facut cunostinta si cu jeturile de apa.


Daca vizitati Salzburg-ul nu trebuie sa ratati Palatul Hellbrunn. Este o experienta deopotriva interesanta, incitata si foarte relaxanta, care cu siguranta va aduce zambetul pe buze.

Interesant este ca palatul sau dependintele pot fi inchiriate pentru organizarea unor evenimente private. Eh...cum ar fi? 

Informatii practice:

Pretul biletului este 10.5 euro ( insa cu Salzburg Card intrarea este gratuita)
Programul de vizitare: Aprilie, Octombrie si Noiembrie - 9-16:30 // Mai, Iunie, Septembrie - 9-17:30 //Iulie si August - 9-21.
Website:  http://www.hellbrunn.at/en/ 

No comments:

Post a Comment