Va mai amintiti basmul lui Petre Ispirescu cu Fata cea Isteata a Saracului (pentru reimprospatarea memoriei, o gasiti aici) in care boierul ii cere fetei taranului sa vina "nici îmbrăcată, nici dezbrăcată, nici călare, nici pe jos, nici pe drum, nici pe lângă drum". Ei bine, cam asa este si cartea cu numarul 15 pe care o asez astazi pe Raftul de calatorie:
Taramul viselor. O aventura in culori cu animale si mii de flori
Pentru ca ea nu este nici monocroma, nici colorata, nici de aventura, dar nici statica, nici cu povesti, dar nici fara...si seria de nici-nici poate continua la nesfarsit.
Recunosc ca este o carte oarecum atipica pentru Raftul de Calatorie, insa daca lasandu-ti mintea si creativitiatea sa zburde libere printre sute de culori, mixuri de nuante, animale si pasari de tot felul, te simiti ca in vacanta, total detasat de ceea ce te inconjoara, atunci DA, cartea lui Millie Marotta se afla pe raftul potrivit.
Cartile de colorat pentru adulti (caci in aceasta categorie se incadreaza si Taramul viselor. O aventura in culori cu animale si mii de flori) sunt un fenomen ce a luat amploare, la noi, pe la inceputul anului, dar care in alte tari din Europa si SUA este cunoscut inca de acum cativa ani, inregistrand milioane de exemplare vandute.
Succesul lor se datoreaza, pe de-o parte beneficiilor pe care terapia prin arta le are asupra dezvoltarii abilitatilor de comunicare, diminuarii stresului, si in general eliberare de anxietatile si tensiunile acumulate. De de alta parte, cartile de colorat pentru adulti sunt o excelenta "reintoarcere la copilarie".
Dar, pe cat de simplu pare coloratul, pe atat de complexe si pline de detalii minuscule sunt desenele lui Millie Marotta. De la rinoceri si gorile compuse in totalitate din frunze si floricele de diferite forme si dimensiuni, la sarpele gigant cu modele geometrice ce se intinde pe doua pagini, la elefantii indieni si plantele agatatoare, alaturi de buburuze, gandacei si pasari de tot felul.
Ce mi-a placut la modul in care a fost tiparita cartea este ca paginile sunt destul de groase, astfel ca nu exista riscul sa se imprime pe celalta parte a foii. Am colorat cu linere (principaul lor atu este ca au varful extrem de subtinere, ideal pentru a umple spatiile mici), cu carioci (avantajul este gama larga de culori si usurinta cu care poti umple spatiile ceva mai largi sau pentru a da culoare fundalului), cu glitter-pens cu gel (pentru efectul stralucitor pe care il da intregului desen. Singurul lor dezavantaj este ca se usuca ceva mai greu.) iar rezultatele sunt cele pe care le vedeti in poze. Important este sa iti lasi imaginatia la joaca, sa fi cat mai creativ si sa te bucuri de liberatatea de a alege orice combinatie de culori. Pentru unele desene m-am inspirat din coloristica personajului real (asa cum a fost de exemplu tucanul de mai jos), dar pentru altele am dat frau liber culorilor. E totusi recomandat sa aveti in vedere "asortarea lor" intr-un fel sau altul, astfel incat detaliile sa iasa in evidenta. Si, cel mai important aspect, nu va grabiti sa terminati un desen. Acordati-va timp, colorati cu rabdare, iar rezultatul final va va surprinde chiar si pe voi.
Intentionez sa incerc si varianta cu acuarele sau tempera si promit ca revin, pe pagina de Facebook cu rezultatele.
Asadar, o calatorie de cateva minute in lumea culorilor poate fi momentul vostru de relaxare in mijlocul unei zile agitata.
No comments:
Post a Comment