meniu

Tuesday, August 18, 2015

Calatorscop captiv sau Cum e la escape - room?

Daca esti un impatimit al jocurilor pe calculator sau al filmelor politiste (fie ca esti fan CSI sau Verdict: Crima),  dar cu toate acestea ai decis ca (din cand in cand) merita sa iei o gura de oxigen si realitatea in piept, atunci Escape-Room-urile au fost create special pentru tine. O oaza de mister, de joculete de logica si puzzle-uri, de indicii ascunse care asteapta sa fie puse cap la cap, si unde mai pui ca e o excelenta solutie de a socializa intr-un grup relativ mic (2-5 persoane).

Ideea a prins si la noi, iar locatiile de tip escape-room se intrec in construirea unor cazuri si povesti care mai de care mai captivante, recreand totodata si un decor pe masura, caci in orice poveste detaliile si amanuntele conteaza.

Asadar, daca inca va intrebati: care e faza cu Escape-room-ul? Calatorscop a fost, a experimentat si va spune (in cele de mai jos) ce a constatat. Ha! ca mi-a iesit si de-o rima :)



Asa cum spuneam, fiecare camera are o poveste si un nivel de dificultate, noi (4 persoane) am mers la Trapped - Room Escape Game de pe strada General David Praporgescu nr. 18, foarte aproape de Universitate (Hotel Intercontinental) si am ales camera Don Vito (nivel de dificultate: greu/hard). Daca este sa ne luam dupa descrierea "cazului", ne-am transpus in New York-ul anilor '30 in mijlocul unei anchete a Brigadei de combatere a crimei organizate vizandu-l pe Vito Genovese, capul celei mai influente familii mafiote din New York.

Am fost inchisi in biroul de investigatii si aveam la dispozitie maxim 60 de minute sa gasim, printre zeci de obiecte, lacate, cifruri, harti, carti, cutii, ziare, cheia si sa evadam. Orice obiect din camera parea suspect, orice detaliu merita luat in calcul oricat de absurd pare, iar lucrurile care aparent nu au nicio legatura s-ar putea sa insemne "biletul spre iesire". 

Nu o sa dezvalui nimic din aventura cautarii indiciilor si rezolvarea lor, dar va pot spune ca am reusit si asta in doar 43 de min. unde mai pui ca nici macar nu am stabilit vreun record (Au fost altii mai rapizi). Deci, se poate! :) Nu e neaparat simplu si la indemana oricui. E nevoie de atentie, concentrare, logica, lucru in echipa, un pic de viteza, ca timpul este limitat si (cel mai important) - Nu uitati sa va distrati si sa va simtiti bine!

Din punct de vedere organizatoric am apreciat la Trapped - Room Escape Game faptul ca:

  • rezervarea se face online. Ai acces direct de pe site la programul pentru fiecare camera, precum si detalii despre numarul maxim de persoane care pot intra odata intr-o camera (in cazul nostru numarul maxim era 4, insa sunt si camere cu 5 locuri). Odata facuta rezervarea, primesti pe e-mail confirmarea;
  • daca te razgandesti, poti anula rezervarea utilizand link-ul din e-mailul de confirmare. Fara explicatii suplimentare, fara agitatie, doar un click.
  • in cazul in care ai intrebari, le poti scrie pe e-mail, iar raspunsul vine prompt (in mai putin de 24 de ore). Daca nu poti astepta, ii poti suna. Sunt convinsa ca sunt la fel de prompti.
  • cu 2 zile inainte de data pentru care ai facut rezervarea primesti un reminder pe e-mail.
  • in camera "de joaca" totul este pus la punct si bine ascuns, incat la prima vedere nici prin gand nu-ti trece ca acolo s-ar ascunde indicii valoroase. Se vede ca jocul a fost atent gandit, iar dupa fiecare grup toate detaliile sunt repuse la locul lor, mereu acelasi, pregatite pentru un nou grup de "sherlock holmesi"
  • in permanenta sti cat timp ti-a mai ramas, pentru ca in camera este montat un monitor cu cronometru.
  • iar lucrurile personale ti le poti lasa intr-un dulapior care se inchide cu cheie (da! alta cheie :D), astfel ca nu ai grija telefonului, a gentii, a ochelarilor de soare, etc.
  • in interiorul camerei de joaca nu se fac poze, nu se filmeaza si nu se inregistreaza. Cu toate acestea participantii sunt urmariti prin intermediul unor camere de supraveghere (pe de o parte pentru a nu suferi accidente, pe de alta parte sa nu detelioreze decorul si lista de motive poate continua). 
Mi-as fi dorit ca la receptie, persoana care ne-a intampinat sa ne introduca cumva in atmosfera jocului, sa ne faca o mica prezentare a povestii care a inspirat camera, asta dincolo de detaliile organizatorice si procedurale pe care ni le-a explicat frumos, coerent si entuziast. De asemenea, ceva efecte sonore, macar la inceputul jocului, ar fi fost de efect. (cei de la Trapped ma informeaza ca exista fond sonor. Se pare ca adrenalina isi cam spune cuvantul, daca nici macar nu le-am bagat de seama). 

Costul unei astfel de experienta variaza intre 35 si 55 de lei, in functie de ziua si ora aleasa, de numarul de persoane si este (in general) valabil cam pentru toate locatiile de acest tip. Evident in weekend si seara tariful este mai mare. Studentii si elevii (daca au peste 16 ani) se bucura de o reducere. Tariful este un pic cam piperat pentru maxim o ora de distractie, dar de dragul experimentatului merita sa faci un sacrificiu. Ar fi interesant sa existe un program de fidelizare care sa te incurajeze sa "investighezi" toate camerele, oferindu-ti o reducere de la tariful standard. 

La final, am marcat evenimentul si sarbatorit reusita cu o poza afisata pe panoul de onoare :) Experienta a fost placuta si intensa, o investigatie traita "pe live" care merita incercata. Asteptam sa testam si celelalte camere de la Trapped: The bunker si The Elements, si (in pregatire deocamdata) Piratii din Caraibe.

Voi ati incercat o experienta e tip Escape Room? Unde ati fost si ce impresie v-a lasat?

No comments:

Post a Comment