meniu

Monday, August 31, 2015

Alternativa pentru teleportare - Festivalul Ambasadelor (01 - 05 Septembrie 2015)

Este oare posibil ca in acelasi timp sa fi si in Africa de Sud, dar si in Algeria, in Marea Britanie, dar si in Cuba, in Japonia, dar in acelasi timp si in Peru?

Imposibil ar spune cei mai multi dintre voi, ca doar nu s-o fi inventat teleportarea peste noapte. Dar cu toate acestea, in saptamana 1-5 Septembrie, la Bucuresti exista o alternativa si se numeste... Festivalul Ambasadelor.


Evenimentul isi propune sa promoveze diversitatea culturala a diferitelor tari cu misiuni diplomatice in Romania, iar acestea nu sunt deloc putine. Vor fi astfel reprezentate peste 30 de ambasade, consulate, institute culturale si organizatii reprezentandu-si tara de origine, printre care amintim: Statele Unite ale Americii, Africa de Sud, Argentina, Algeria, Armenia, Azerbaijan, Indonezia, Marea Britanie, Chile, Cuba, Cipru, Rusia, Irlanda, Emiratele Arabe Unite, India, Malaezia, Spania, Maroc, Japonia, Palestina, Mexic, Pakistan, Coreea, Ungaria, Turcia, Uruguay, Siria, Venezuela, etc.

Activitatile din cadrul festivalului vizeaza o varietate larga de zone artistice, de la cele vizuale, inclusiv fotografie si film, la muzica si dans, design si moda, teatru, cultura urbana si artizantat, dar si gastronomie. Pentru desfasurarea activitatilor, organizatorii (Asociatia Escu) au pregatit 4 spatii diferite: Parcul Tineretului (Lumea Copiilor), Galeria Galateca, Biblioteca Nationala a Romaniei si Cinema Studio, utilizabile in functie de specificul fiecarei activitati in parte. 

Asadar, o calatorie cu toate cele 5 simturi, in jurul lumii fara a parasi Bucurestiul. Ce isi poate dori mai mult un calator impatimit?

Curios din fire, Calatorscop a studiat atent programul festivalului, iar mai jos regasiti cateva dintre activitatile care mi-au atras atentia:

 - expozitia "O calatorie in jurul lumii" - la Biblioteca Nationala a Romanei, in perioada 1-4 septembrie, cu participarea a 19 tari. Cu toate ca nu se precizeaza ce fel de expozitie va fi, sunt convinsa ca va fi interesant si palpitant, ca doar este o calatorie in jurul globulului, nu?
- expozitia "Cultura Cucuteni" - tot la Biblioteca Nationala a Romanei, in perioada 1-4 septembrie;
- expozitia "Costumul taranesc, vesmant regal" - un omagiu adus "reginei inimilor noastre", Regina Maria si este gazduita tot de Biblioteca Nationala a Romanei, pe toata durata festivalului;
 - expozitia de arta aplicata CHINA- arta artizanala si instalatii;
- expozitia SIRIA- arta artizanala si elemente traditionale ale culturii arabe;
- pe 2 Septembrie intre 17:00 - 18:30, vizitatorii vor fi delectati cu un moment japonez - arta imbracarii: yukata si kimono. Asa ceva nu trebuie ratat!
- expozitie de fotografie INDIA- expozitie de sariuri, arta artizanala si pictura 
- doua documentare despre cultura Cucuteni  la cinema studio pe 1 septembrie incepand cu ora 12:30 Romania- Nepotii lui Adam (documentar Cultura Cucuteni, regizor: Mihai Bauman, 2004, 20 min.) si Construite pentru a fi arse (documentar Cultura Cucuteni, regizor: Mihai Bauman, 2008, 37 min) 

- in parcul Tineretului va fi organizata o zona de standuri ale ambasadelor, o zona de ateliere si mestesugari si o zona gastronimica (care va include si degustari), asa ca, vom da, cu siguranta o tura (sau mai multe) intr-una dintre cele 5 zile de festival;

Toate informatiile despre programul si evenimentele desfasurate sub egida festivalului le gasiti aici

Se pare ca ne asteapta o saptamana incarcata, insa o vom petrece cu placere, caci nu de multe ori ti se ofera un bilet gratuit (majoritatea evenimentelor din programul festivalului au intrarea gratuita) pentru o calatorie in jurul lumii. 

Hai la drum - la festival!

PS: Revenim cu impresii :)

No comments:

Post a Comment