meniu

Sunday, November 9, 2014

Romania (8) - Castelul Iulia Hasdeu

O zi calduta si cu cer senin de noiembrie mi-a parut a fi perfecta pentru a vizita, descoperii si redescoperii locuri frumoase nu departe de Bucuresti. O prima oprire am facut la Campina, la castelul construit de Bogdan-Petriceicu Hasdeu in memoria fiicei sale, Iulia.

Cine a fost Iulia Hasdeu? Fiica lui B.P. Hasdeu, academician, jurist, lingvist, istoric si om politic, ea insasi considerata un geniu la o varsta frageda, primul roman care a absolvit Universitatea Sorbona din Paris, la numai 18 ani. Din pacate, Iulia moare la 19 ani, de tuberculoza.



Redus ca dimensiune, in fapt este o casa memoriala, Castelul Iuliei Hasdeu ramane in memoria vizitatorului prin forma sa unica si atipica in acelasi timp, asemanatoare unui castel, construita dupa planurile lui B.P. Hasdeu inspirate de sedintele de spiritism in care "se intalnea" si comunica cu fiica sa. Construirea edificiului a durat doar 3 ani, insa atat exteriorul, cat si interiorul sau au o bogata incarcatura simbolistica.

Cu toate ca intrarea in muzeu se face printr-unul din turnurile laterale, imensa usa de piatra cu blazonul si deviza familiei si Ochiul Lumii, gravate reprezentatul intrarea principala, ce se rotea in jurul unui ax. Aceasta usa este flancata de doua statui feminine in forma de sfinx. Deasupra intrarii se poate citi o data: 2 Iulie, aceasta fiind data la care B.P. Hasdeu obisnuia sa le aniverseze pe cele doua Iulii ale sale (sotia si fiica).

Intrarea in muzeu se face printr-unul din turnurile laterale, chiar prin fostul salon de primire al casei. Acolo veti gasi atat in vitrine, cat si pe pereti portrete de familie, si pianul Iuliei. Apoi se intra in templu, zona centrala a casei. In tocurile usii dinspre intrarea principala au fost plasate oglinzi paralele, ce reda imaginea celui care sta in dreptul ei intr-un sir infinit de reflexii. Rolul oglinzilor paralele este unul simbolic : cu ajutorul lor, ce patrunde pe acolo este recreat la infinit.

In mijlocul turnului, se afla o statuie a lui Iisus, in marime naturala, sculptata de Raphael Casciani. Desi, de-a lungul timpului castelul a fost afectat de razboi, cutremure, dar si de oamenii care au vrut sa il distruga, statuia lui Iisus nu a fost niciodată atinsa. Imaginea pe care o ai, de jos, privind in sus spre statuie iti da un sentiment de micime, si cel putin mie, mi-a insuflat un fel de teama si totodata respect.
 
In turnul din partea dreapta se gasesc : biroul savantului, camera de zi si camera pentru sedintele de spiritism, legata de camera de zi atat printr-un mic hol, cat si printr-un orificiu rotund plasat in mijlocul peretelui. Pe acolo, in timpul sedintelor de spiritism organizate de Hasdeu patrundea spiritul celor invocati.

Nu stiu daca e vorba doar de autosugestie, sau daca intr-adevar se intampla ceva cu adevarat mistic in Castelul Iuliei Hasdeu, dar pe tot parcursul vizitei ma asteptam sa aud sau sa vad ceva straniu, ceva care sa ma sperie. N-a fost cazul!, insa internetul e plin de astfel de povesti.

In spatele Castelului se afla o curte imensa cu pomi si mult verde, iar la momentul vizitei noastre frunzele imbracasera totul in haine de toamna, care impreuna cu lumina calda de noiembrie, dadeau senzatia de liniste si relaxare.

Surpriza placuta a fost dotarea muzeului cu audioghid si numerotarea exponatelor, astfel incat vizitatorului sa ii fie mai usor sa inteleaga simbolistica camerelor si a detaliilor, poate chiar sa descopere aspecte pe care altfel, din necunostinta, le-ar trece cu vederea.

Aspectul muzeului este unul ingrijit, dar este evidenta necesitatea continuarii lucrarilor de restaurare si conservare. Cu toate acestea a fost o surpriza placuta, o vizita interesanta, pe care o recomand cu caldura, atunci cand va aflati in zona

Informatii practice:

Localizare: Campina se afla la aprox. 110 km de Bucuresti, pe DN1 / E60. Muzeul il veti gasi pe  Bulevardul Carol I, nr 199, chiar langa Scoala de Agenti de Politie. Pentru aceea dintre voi care veti veni aici cu masina, aceasta poate fi parcata in imediata apropiere a muzeului.

Program: marti - duminica, in intervalul orar 9-16

Pretul biletului: 10 lei (include audioghid)
Timp estimativ de vizitare: 1 ora.

No comments:

Post a Comment